anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

Macron vorbeşte o franceză pe care şi conaţionalii lui cu greu o înţeleg

GALERIE
Macron
  • Macron
- +

Pentru a-l înţelege pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, nu e suficient să ştii franceza. Trebuie, în plus, să cunoşti „macroneza”, o limbă plină de cuvinte lipsite de incisivitate sau precizie, presărată de meditaţii lirice, concepte filosofice şi construcţii semantice specifice mai degrabă secolului 17, la care se adaugă nişte expresii uşor perimate şi un strop de latină.

Un limbaj de modă veche, în ciuda faptului că Emmanuel Macron are doar 42 de ani, se arată într-o analiză realizată de Politico.eu. Iată mai jos un mic dicţionar de „macronisme”, explicate pe înţelesul publicului, alcătuit de Politico:

architecture de confiance et de sécurité = în traducere, „arhitectură de încredere şi securitate”. Într-o traducere şi mai precisă, este vorba despre relaţia cu Rusia pe care Macron încearcă să o „construiască”

bibi, precum cel folosit în expresia „le carburant, c'est pas bibi” = cuvânt din secolul XVII care, ulterior, a evoluat în mai simplul „eu”. Expresia a fost folosită de Macron într-o discuţie cu un pensionar nemulţumit de introducerea unor noi taxe pe carburanţi. Practic, înseamnă „Preţul carburantului nu ţine doar de mine/nu sunt eu de vină”.

captatio benevolentiae = expresie din limba latină, se traduce prin captarea/câştigarea atenţiei ori a bunăvoinţei cuiva în scopul obţinerii unor avantaje

chicayas = cuvânt provenit din arabă. Semnificaţie: plângeri/reclamaţii.

enfourcher le tigre = a prelua controlul asupra situaţei, a stăpâni o situaţie etc. Sensuri (cât de cât) apropiate în limba română: „a pune şaua pe cineva”, „a lua taurul de coarne”, „a îmblânzi scorpia”.

fada, din expresia „on m'a pris pour un fada” = o expresie din secolul XVII cu sensul „mă iei de prost/fraier?”

galimatias = expresie din latină ce semnifică „vorbire sau scriere greoaie, confuză”

grammaire internationale = tradus ad-litteram înseamnă „gramatică internaţională”. Tradus din „macroneză” înseamnă „relaţii internaţionale” şi semnifică sistemul şi structura complexă a acestui tip de relaţii.

pacta sunt servanda = o altă expresie din latină care reprezintă un principiu fundamental al dreptului internaţional conform căruia obligaţiile generate de convenţiile internaţionale (sau, în general, de acte de drept internaţional) trebuie aduse la îndeplinire cu bună credinţă.

passer l'hémistiche = „a trece în a doua jumătate a versului”. Macron a vrut să spună, cu acest prilej, că a trecut, de fapt, „în a doua jumătate a mandatului”. Cuvântul „l'hémistiche” se traduce prin „emistih” care reprezintă în română, conform DEX, „fiecare dintre cele două jumătăţi ale unui vers (despărţite prin cezură)”.

in petto = expresie împrumutată de Macron din limba italiană cu sensul de „în inima lucrurilor”

pognon de dingue = termen (uşor) argotic ce poate fi tradus în română prin „o groază de bani/biştari”

poudre de perlimpinpin = altă expresie din secolul XVII referitoare la o pudră-minune cu proprietăţi miraculoase ori leac pretins miraculos, dar ineficient. Similară ca sens în limba română cu „praf în ochi”

téléologie = o doctrină filosofică potrivit căreia totul în natură ar fi organizat în conformitate cu un anumit scop şi cauză finală. Cuvânt folosit de Macron când a vrut să spună că toate lucrurile au un sfârşit, inclusiv extinderea UE, atunci când Franţa s-a opus demarării negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania

SURSA: digi24.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.