anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Mafia pâinii

Rompan: Mulţi comercianţi fac presiuni asupra producătorilor să vândă pâinea fără documente.

GALERIE
BRUTARIE8
 • BRUTARIE8
- +

Mulţi comercianţi fac presiuni asupra producătorilor de pâine să vândă marfa fără documente, iar marile lanţuri le cer brutarilor preţuri mici şi le impun taxe mari pentru intrarea în magazine, a declarat ieri într-o conferinţă preşedintele Rompan, Aurel Popescu. “Este o presiune din partea comercianţilor, care vor pâinea fără documente”, a declarat Popescu într-o conferinţă la care este prezent şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

El a spus că anul 2012 a fost cel mai slab din ultima perioadă pentru brutari, când au intrat în insolvenţă sau au stopat activitatea şase mari producători. Preşedintele Rompan a afirmat că există în jur de 100.000 de puncte de vânzare a pâinii în condiţii necorespunzătoare (chioşcuri, tarabe, pieţe, târguri etc.). “Marile lanţuri bagă taxe mari ca să fii prezent în magazine şi vor preţuri mici. În plus, ne omoară cu marca proprie. Mai lipseşte să importăm şi pâine”, a spus Popescu. Acesta a adăugat că o altă problemă este că pâinea se transportă de la producător la comerciant în condiţii necorespunzătoare. “Cerem vânzarea pâinii în magazine autorizate şi în raioane specializate”, a mai spus reprezentantul Rompan.

Patronatele ameninţă cu greva fiscală

Reprezentanţii patronatelor din panificaţie spun că piaţa neagră a pâinii a ajuns să ocupe 70% din totalul producţiei şi ameninţă cu greva fiscală, dacă TVA nu va fi redus de la 24% la 9% şi dacă statul nu-i va controla şi sancţiona pe producătorii care lucrează la negru. Piaţa totală a pâinii din România este estimată la 1,5 miliarde de euro, din care 70% reprezintă piaţa neagră, nefiscalizată, a declarat ieri, înaintea unei conferinţe a morarilor şi brutarilor, Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Rompan din industria panificaţiei. El spune că statul pierde din nefiscalizarea a peste două treimi din piaţă aproape 300 milioane de euro pe an. Potrivit lui Popescu, din cauza pieţei negre, în primele două luni ale acestui an vânzările de pâine ale producătorilor fiscalizaţi au înregistrat cea mai mare pierdere din ultimii ani, respectiv 25%. Patronatele din industria pâinii au mai multe revendicări către guvern, primele două dintre ele vizând reducerea TVA de la 24% la 9% pe tot lanţul de producţie a pâinii şi intensificarea controalelor şi a sancţiunilor către producătorii care lucrează la negru. În cazul în care cele două solicitări nu se vor rezolva, producătorii de pâine ameninţă cu greva fiscală. Şansele pentru scăderea TVA la pâine sunt mici întrucât FMI se opune unei astfel de măsuri, deşi oficiali de la Bucureşti au afirmat în repetate rânduri că taxa va fi redusă. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat în luna februarie că măsura reducerii TVA la 9% pentru pâine este un angajament politic care ar putea fi aplicat în 2013, în condiţia în care efortul bugetar pe 6 luni este de 100 de milioane de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.