Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

GALERIE
Danut Constantin
  • Danut Constantin
- +

Până când acest sistem de promovare în instituţiile statului nu va fi spart, nu vom putea progresa, nu ne vom putea dezvolta, vom bălti însă în ignoranţă fără să ne dăm seama că taxele şi impozitele noastre merg la rudele, prietenii şi amantele lor.

Cazul inginerului Ovidiu Ianculescu de la Serviciul de Gospodărire al Apelor Mureş este unul „şcoală”. Este la fel cum e „Domnul Lăzărescu” pentru sistemul medical. Ianculescu va fi de acum înainte sinonim cu administraţia publică şi cu modul cum se fac numirile, strict pe criterii politice, de prietenie, fără să se ţină cont de educaţie, competenţă sau studii.

Pe scurt, după cum povesteşte chiar el, în 2019 a câştigat şefia SGA Mureş în urma unui concurs. Tânărul de 36 de ani susţine că nu este înregimentat în niciun partid politic şi traseul său profesional se datorează doar muncii susţinute şi tenacităţii. Încă de la 15 ani a fost nevoit să muncească în diverse locuri pentru a se întreţine fiindcă situaţia lui materială nu a fost una tocmai bună. Surpriză însă! În 2020, este forţat să demisioneze, iar în locul lui este pus Ionuţ Cengher, membru PNL şi un apropiat al unui parlamentar/baron din Mureş. Cengher a venit prin transfer, deci fără concurs, de pe postul de consilier parlamentar. În momentul înscăunării a purtat o discuţie cu Ianculescu în care i-a spus acestuia, direct în faţă, convorbirea fiind înregistrată fără să ştie, că el nu are experienţă şi oricum dacă PNL pierde puterea se va retrage din funcţie, fără nici un regret. Cazul a fost publicat şi documentat de Recorder.ro. Când reporterul l-a întrebat pe Cengher dacă ştie numărul legii Apelor sau vreun paragraf din actul normativ, acesta a ridicat nonşalant din umeri. A avut totuşi tupeul să spună că pentru a conduce o instituţie cu un ridicat profil tehnic nu este nevoie de astfel de cunoştinţe. Pe de altă parte, nici profilul managerial nu îl recomanda cu nimic, el fiind de-a lungul vieţii doar agent de vânzări şi consilier parlamentar.

Cazul Ianculescu nu este unic. La fel au stat lucrurile în trecut, la fel stau acum şi la fel vor sta şi în viitor. Are totuşi o serie de particularităţi care merită detaliate şi analizate cu grijă.

Este pentru prima dată când cineva iese public şi descrie cu subiect şi predicat cum a fost forţat să demisioneze de la stat. Practic, într-o bună zi s-a trezit cu doi inspectori de la Corpul de Cotrol care i-au pus o foie în faţă şi l-au „sfătuit” să-şi scrie demisia. I-au dat şi un termen: două ore. Se grăbeau să ajungă înapoi la Bucureşti şi nu voiau să plece cu mâna goală. Şeful cel mare, Ervin Molnar, cerea capete şi ei le ofereau pe tavă. Asta denotă practici de tip mafiot. Nu este nici o exagerare. Nu este nici o diferenţă între un interlop din Sicilia care merge la patronul unui magazin şi îi cere taxă de protecţie şi modul cum s-au comportat angajaţii de SGA. Dacă citim cu atenţie spusele lui Cengher observăm că în acest sens înţelege şi el funcţia primită.

Arată, apoi, cât de ipocrit este premierul Ludovic Orban. Înainte să vină în funcţie, tuna pe la toate televiziunile că nu este posibil ca instituţiile statului să fie pline de amante, prieteni şi rude. Spunea că PNL va instala în funcţie doar oameni competenţi. Ionuţ Cengher este un exemplu perfect de incompentenţă, deci declaraţiile lui Orban se bat cap în cap cu acţiunile lui Ervin Molnar - pus în funcţie de premier. Una a spus poporului înainte de a ajunge la vârful statului şi alta a făcut după.

Tupeul celor puşi în funcţii de conducere este incredibil. Nu se dau în lături să ocupe o poziţie indiferent cât de complexă este ea şi câte studii cere. Ei merg pe considerentul că noi suntem acum la putere şi facem exact ceea ce vor muşchii noştri. Dacă unui tip ca Ionuţ Cengher i s-ar fi propus funcţia de guvernator BNR, suntem covinşi că nu ar fi refuzat. Nu îl interesa faptul că nu se descurcă, îl interesa doar să profite de salariul venit la pachet. Nu contează nimic altceva, ci doar beneficiile. Restul putea să fie incendiat.

Este foarte greu de înţeles pentru toată lumea de ce nu sunt promovaţi, chiar dacă li se oferă o funcţie fără concurs, oamenii competenţi. Oare nu mai exista nimeni în PNL mai potrivit profesional să ocupe funcţia de director SGA Mureş? Trebuia să se apeleze la un agent de vânzări? De fapt aici este şi marea problemă cu numirile politice. În loc să fie aduşi oameni bine pregătiţi şi competenţi sunt promovaţi doar cei slab pregătiţi, singura cerinţă fiind să fie prieteni cu cineva aflat la putere. Nimeni nu s-ar mai uita dacă o persoană sau alta este înregimentată politic dacă ar fi competentă şi bine pregătită profesional. Nimeni nu ar avea să-i spună ceva unui director de la PSD sau PNL dacă instituţia pe care o conduce ar da rezultate. Absolut nimeni.

Pe de altă parte, dezvăluirea lui Ianculescu nu va rezolva problema. Deja, fiindcă a vorbit, a fost detaşat la Baia Mare şi în următoarele şase luni va face naveta 200 de kilometri. Pentru ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple, este nevoie ca tot mai mulţi funcţionari publici să iasă în faţă şi să condamne practicile de acest fel. Tăcerea nu este bună. Lasă loc de multe interpretări şi speculaţii. Imediat te gândeşti că marea majoritate a celor angajaţi la stat are în spate o proptea politică sau un prieten. Suntem însă convinşi că în instituţiile publice sunt angajaţi şi oameni capabili. Ei ar trebui să iasă în faţă, să formeze o masă care să conteze. Ianculescu este aproape singur. Nu poate lupta cu un sistem întreg populat cu zeci de mii de amante, rude sau prieteni.

Metodele de promovare în funcţiile publice arată, de fapt, cum gândesc membrii partidelor politice. Nu împărtăşesc un ideal doar de dragul lui, fiindcă cred în el, ei vor neapărat o recompensă materială. După ce Ionuţ Cengher a lipit afişe alături de membrii PNL (sunt imagini în acest sens), el a vrut să-şi asigure şi buzunarul propriu. Nu a dezbătut principiile liberalismului de „amorul artei”, a vrut şi un salariu baban pentru asta. La fel au făcut şi membrii PSD, PMP, ProRomânia şi în curând îi vom vedea la treabă şi pe cei ai USR. Pe ei încă nu-i putem acuza de nimic fiindcă nu au fost vreodată la putere. Proba practică o vor da abia după 6 decembrie. Atunci vom vedea dacă au fost cinstiţi cu noi, alegătorii, sau din contră ne-au minţit în faţă la fel ca liberalii sau pesediştii.

Concluzia cazului Ianculescu este că până când acest sistem de promovare în instituţiile statului nu va fi spart, nu vom putea progresa, nu ne vom putea dezvolta, vom bălti însă în ignoranţă fără să ne dăm seama că taxele şi impozitele noastre merg la rudele, prietenii şi amantele lor. Până la urmă este tot un fel de mafie, chiar dacă una ceva mai soft. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri