De ce pleacă Veolia şi cum ne afectează? Primarul vorbește de încălzirea planetei
Veolia Energie Iasi i-a prins, ieri, în ofsaid pe sefii Primariei. Prin intermediul unui comun (...)
citeste totmiercuri, 27.01.2021
Până când acest sistem de promovare în instituţiile statului nu va fi spart, nu vom putea progresa, nu ne vom putea dezvolta, vom bălti însă în ignoranţă fără să ne dăm seama că taxele şi impozitele noastre merg la rudele, prietenii şi amantele lor.
Cazul inginerului Ovidiu Ianculescu de la Serviciul de Gospodărire al Apelor Mureş este unul „şcoală”. Este la fel cum e „Domnul Lăzărescu” pentru sistemul medical. Ianculescu va fi de acum înainte sinonim cu administraţia publică şi cu modul cum se fac numirile, strict pe criterii politice, de prietenie, fără să se ţină cont de educaţie, competenţă sau studii.
Pe scurt, după cum povesteşte chiar el, în 2019 a câştigat şefia SGA Mureş în urma unui concurs. Tânărul de 36 de ani susţine că nu este înregimentat în niciun partid politic şi traseul său profesional se datorează doar muncii susţinute şi tenacităţii. Încă de la 15 ani a fost nevoit să muncească în diverse locuri pentru a se întreţine fiindcă situaţia lui materială nu a fost una tocmai bună. Surpriză însă! În 2020, este forţat să demisioneze, iar în locul lui este pus Ionuţ Cengher, membru PNL şi un apropiat al unui parlamentar/baron din Mureş. Cengher a venit prin transfer, deci fără concurs, de pe postul de consilier parlamentar. În momentul înscăunării a purtat o discuţie cu Ianculescu în care i-a spus acestuia, direct în faţă, convorbirea fiind înregistrată fără să ştie, că el nu are experienţă şi oricum dacă PNL pierde puterea se va retrage din funcţie, fără nici un regret. Cazul a fost publicat şi documentat de Recorder.ro. Când reporterul l-a întrebat pe Cengher dacă ştie numărul legii Apelor sau vreun paragraf din actul normativ, acesta a ridicat nonşalant din umeri. A avut totuşi tupeul să spună că pentru a conduce o instituţie cu un ridicat profil tehnic nu este nevoie de astfel de cunoştinţe. Pe de altă parte, nici profilul managerial nu îl recomanda cu nimic, el fiind de-a lungul vieţii doar agent de vânzări şi consilier parlamentar.
Cazul Ianculescu nu este unic. La fel au stat lucrurile în trecut, la fel stau acum şi la fel vor sta şi în viitor. Are totuşi o serie de particularităţi care merită detaliate şi analizate cu grijă.
Este pentru prima dată când cineva iese public şi descrie cu subiect şi predicat cum a fost forţat să demisioneze de la stat. Practic, într-o bună zi s-a trezit cu doi inspectori de la Corpul de Cotrol care i-au pus o foie în faţă şi l-au „sfătuit” să-şi scrie demisia. I-au dat şi un termen: două ore. Se grăbeau să ajungă înapoi la Bucureşti şi nu voiau să plece cu mâna goală. Şeful cel mare, Ervin Molnar, cerea capete şi ei le ofereau pe tavă. Asta denotă practici de tip mafiot. Nu este nici o exagerare. Nu este nici o diferenţă între un interlop din Sicilia care merge la patronul unui magazin şi îi cere taxă de protecţie şi modul cum s-au comportat angajaţii de SGA. Dacă citim cu atenţie spusele lui Cengher observăm că în acest sens înţelege şi el funcţia primită.
Arată, apoi, cât de ipocrit este premierul Ludovic Orban. Înainte să vină în funcţie, tuna pe la toate televiziunile că nu este posibil ca instituţiile statului să fie pline de amante, prieteni şi rude. Spunea că PNL va instala în funcţie doar oameni competenţi. Ionuţ Cengher este un exemplu perfect de incompentenţă, deci declaraţiile lui Orban se bat cap în cap cu acţiunile lui Ervin Molnar - pus în funcţie de premier. Una a spus poporului înainte de a ajunge la vârful statului şi alta a făcut după.
Tupeul celor puşi în funcţii de conducere este incredibil. Nu se dau în lături să ocupe o poziţie indiferent cât de complexă este ea şi câte studii cere. Ei merg pe considerentul că noi suntem acum la putere şi facem exact ceea ce vor muşchii noştri. Dacă unui tip ca Ionuţ Cengher i s-ar fi propus funcţia de guvernator BNR, suntem covinşi că nu ar fi refuzat. Nu îl interesa faptul că nu se descurcă, îl interesa doar să profite de salariul venit la pachet. Nu contează nimic altceva, ci doar beneficiile. Restul putea să fie incendiat.
Este foarte greu de înţeles pentru toată lumea de ce nu sunt promovaţi, chiar dacă li se oferă o funcţie fără concurs, oamenii competenţi. Oare nu mai exista nimeni în PNL mai potrivit profesional să ocupe funcţia de director SGA Mureş? Trebuia să se apeleze la un agent de vânzări? De fapt aici este şi marea problemă cu numirile politice. În loc să fie aduşi oameni bine pregătiţi şi competenţi sunt promovaţi doar cei slab pregătiţi, singura cerinţă fiind să fie prieteni cu cineva aflat la putere. Nimeni nu s-ar mai uita dacă o persoană sau alta este înregimentată politic dacă ar fi competentă şi bine pregătită profesional. Nimeni nu ar avea să-i spună ceva unui director de la PSD sau PNL dacă instituţia pe care o conduce ar da rezultate. Absolut nimeni.
Pe de altă parte, dezvăluirea lui Ianculescu nu va rezolva problema. Deja, fiindcă a vorbit, a fost detaşat la Baia Mare şi în următoarele şase luni va face naveta 200 de kilometri. Pentru ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple, este nevoie ca tot mai mulţi funcţionari publici să iasă în faţă şi să condamne practicile de acest fel. Tăcerea nu este bună. Lasă loc de multe interpretări şi speculaţii. Imediat te gândeşti că marea majoritate a celor angajaţi la stat are în spate o proptea politică sau un prieten. Suntem însă convinşi că în instituţiile publice sunt angajaţi şi oameni capabili. Ei ar trebui să iasă în faţă, să formeze o masă care să conteze. Ianculescu este aproape singur. Nu poate lupta cu un sistem întreg populat cu zeci de mii de amante, rude sau prieteni.
Metodele de promovare în funcţiile publice arată, de fapt, cum gândesc membrii partidelor politice. Nu împărtăşesc un ideal doar de dragul lui, fiindcă cred în el, ei vor neapărat o recompensă materială. După ce Ionuţ Cengher a lipit afişe alături de membrii PNL (sunt imagini în acest sens), el a vrut să-şi asigure şi buzunarul propriu. Nu a dezbătut principiile liberalismului de „amorul artei”, a vrut şi un salariu baban pentru asta. La fel au făcut şi membrii PSD, PMP, ProRomânia şi în curând îi vom vedea la treabă şi pe cei ai USR. Pe ei încă nu-i putem acuza de nimic fiindcă nu au fost vreodată la putere. Proba practică o vor da abia după 6 decembrie. Atunci vom vedea dacă au fost cinstiţi cu noi, alegătorii, sau din contră ne-au minţit în faţă la fel ca liberalii sau pesediştii.
Concluzia cazului Ianculescu este că până când acest sistem de promovare în instituţiile statului nu va fi spart, nu vom putea progresa, nu ne vom putea dezvolta, vom bălti însă în ignoranţă fără să ne dăm seama că taxele şi impozitele noastre merg la rudele, prietenii şi amantele lor. Până la urmă este tot un fel de mafie, chiar dacă una ceva mai soft.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Numărul cazurilor de COVID, la nivel mondial, a sărit de 100 de milioane
VIDEO - Vidră jucăuşă filmată pe malul unui râu din Parcul Naţional Defileul Jiului
Actorul Florin Piersic împlineşte astăzi vârsta de 85 de ani
Joe Biden susţine că gazoductul Nord Stream 2 este o afacere proastă pentru UE
OMS face noi recomandări pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus
Numărul turişilor care au venit în Iaşi anul trecut s-a redus cu aproape 60%
De ce pleacă Veolia şi cum ne afectează? Primarul vorbește de încălzirea planetei
Ivermectina în Covid: adevăruri şi fabulaţie. Specialiștii ieșeni iau poziție
Credeau că vor fi chelneriţe în UE, dar au ajuns prostituate. Judecătorii nu le-au crezut
Se pot sau nu deschide şcolile: ce spun infecţioniştii ieşeni? Noua tulpină dă frisoane
Mai puţine ore de istorie sau geografie la liceele tehnice? Sindicatele protestează
Şofer adus în cătuşe la accidentul de la care a fugit pe jos. „Am băut la parastas”
Reglări de conturi în trafic cu toporul şi târnăcopul. Un atacat refugiat la „Paşapoarte”
Fetiţa cu Covid căzută de la etaj, în stare mai bună la Spitalul de Copii
Dealer de droguri, arestat după ce și-a luat coletul de la curier. Le livra liceenilor
Tânăr de 21 de ani arestat după ce a făcut accident şi a şters-o. Era beat criță
Permis anulat după ce a tamponat uşor maşina din faţa sa. Surpriza polițiștilor
Recomandare oficială de vaccinare anti-Covid pentru gravide. Dar să se informeze!
Programează-ţi un control gratuit la inimă: iată adresa de e-mail!
Un nou muzeu la Iaşi. Vedeți aproape toate speciile de animale din fauna României
Manifestare dedicată Holocaustului la Institutul Francez. Iată programul!
Diversificarea și extinderea producției la S.C. CURĂȚĂTORIA OMNICLEAN S.R.L. (P)
Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!
31 de polițiști londonezi, amendați pentru că au încălcat regulile carantinei și s-au tuns
O șoferiță a căzut cu mașina într-o groapă din care ieșeau aburi. Se făceau lucrări
Circulaţia mai multor trenuri va fi suspendată miercuri şi joi. Se pun locomotive Diesel
Medic, despre ivermectină: Punem la îndoială vaccinul, dar luăm un medicament neaprobat
Dragu: Impozitul zero pe salariul minim ar putea deveni realitate cam în doi ani
Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, ucisă în 2017 într-o avalanșă, trimis în judecată
Sanofi va produce vaccinul Pfizer/BioNTech. 100 de milioane de doze anul acesta
Cinci sau șase doze într-un vaccin? Suedia refuză să plătească fără să știe exact
FOTO: Centru de testare walk-in în parcarea Iulius Mall. Nu se fac programări
Pandemia a determinat creşterea termenului mediu de plată a facturilor la peste 120 de zile
Cele mai bogate 20 de cluburi europene pierd peste două miliarde de euro din cauza pandemiei
CCR a respins sesizarea partidului AUR privind învestirea Guvernului Cîţu de către Parlament
Un român care lucrează în afara ţării trimite acasă în medie 500 euro pe lună
Ce spune Dani Coman despre posibilitatea ca Astra să fie exclusă din Liga I
Prim-ministrul italian Giuseppe Conte şi-a depus demisia. El speră să fie tot el nominalizat
Un grup de contrabandişti de ţigări a putut fi oprit abia după 19 focuri de armă
Gheaţa de pe Pământ se topeşte mai rapid decât la jumătatea anilor 1990
ASF a amendat, în premieră, conducerea City Insurance cu 3,78 milioane lei
Unul din doi români nu crede că banii cash răspândesc coronavirus
Juan Londero, despre carantina de la Melbourne: Suntem trataţi ca şi cum am avea lepră
Andreea Mantea, în lacrimi! Vedeta şi-a făcut pentru prima dată testul Covid-19
Twitter lansează „Birdwatch”, un forum destinat combaterii dezinformării
Lucian DÎRDALASummitul democraţiilor |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.