anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 28.01.2023

Mai are Iaşul mici meseriaşi care repară la colţ de stradă, în cartier? Iată ce ne spun cifrele oficiale!

GALERIE
ateliere, reparatii, coltul strazii
 • ateliere, reparatii, coltul strazii
- +

O ieşire scurtă în oraş, anul trecut, s-a sfârşit dramatic pentru o botină elegantă de piele, cu toc înalt. În faţa numeroaselor şanţuri din trotuare, denivelări sau gropi, unul dintre tocuri a cedat. Un cizmar din Galata, găsit greu, a salvat încălţămintea. Păţania mi-a reamintit însă de micile ateliere de reparaţii prezente în Iaşi cu nemiluita până acum ceva ani, pitulate discret printre blocuri. Iar mărturisirea unei prietene, că are în geantă pantofi sport, de rezervă, de fiecare dată când e încălţată cu pantofi cu tocuri înalte, m-a provocat să încerc un experiment: am vrut să văd cât de repede se distruge un pantof cu toc cui, mergând prin Iaşi. În mai puţin de două ore, fără performanţe de mers sau alergare, flecurile dispăruseră şi tocurile clănţăneau metalic în mers. În astfel de cazuri, în care vrem să facem economii şi să reparăm ce ni se strică, cum ne descurcăm? Cum mai stă Iaşul în materie de meseriaşi care repară şi ateliere de profil?

 

Pantofii au luat la rândul lor calea spre Galata, însă cizmarul dispăruse. „A plecat în Franţa. A închis, nu se mai întoarce”, a explicat o vecină. Un alt atelier de reparaţii, lângă Şcoala Elena Cuza din Păcurari, a avut aceeaşi soartă. Mai rezistă unul, la Moara de Foc, însă nu pentru mult timp – meşterul spune necăjit că nu merge treaba. Iar femeile, zice, nici nu prea mai poartă pantofi cu toc.

 

Un meşter, tot mai greu de găsit prin Iaşi

 

Ieşenii care au căutat în ultimii ani ateliere de reparaţii, fie ele de încălţăminte, ceasuri, bijuterii, retuşuri pentru haine sau chiar pentru reparaţiile electrocasnicelor, au fost nevoiţi să facă muncă de investigaţie ca să depisteze un astfel de atelier.

Potrivit siteului Topfirme.ro, care utilizează date oficiale, din bilanţurile depuse de societăţi comerciale pentru anul anterior, în Iaşi există doar patru angajaţi care lucrează în patru firme de “Reparare a încălţămintei şi a articolelor din piele”. Împreună, au realizat anul trecut o cifră de afaceri de 259.260 de lei şi un profit de 37.449 lei. Chiar şi aşa, cifrele au fost în creştere faţă de primul an de pandemie, când restricţiile i-au ţinut pe ieşeni în case şi deci, pantofii s-au stricat mai puţin. Creşterea medie a pantofarilor a fost de 45%, dar Top Firme premiază firma SC Antovic Store SRL cu emblema de lider în topul firmelor din această grupă - cu o cifră de afaceri de 126.400 lei, Antovic Store a realizat o creştere cu 76% a afacerii în 2021. Iar după plata cheltuielilor a rămas cu un profit mediu lunar de 1335,83 de lei pe lună. În cazul celorlalte trei firme de reparaţii a încălţămintei, situaţia nu este însă la fel de strălucită.

Ceasuri sau bijuterii

Iar când căutăm în Iaşi specialişti în repararea ceasurilor şi a bijuteriilor sau pentru repararea mobilei şi a furniturilor casnice, situaţia este şi mai dramatică. Pentru aceste două tipuri de ocupaţii există doar câte trei firme specializate, cu cinci angajaţi în firmele de reparare a ceasurilor şi bijuteriilor şi doi în cele de reparare a mobilei. Şi dacă anul trecut ieşenii au apelat mai des la atelierele de ceasornicărie/bijutier, (cifra de afaceri a acestor firme a crescut cu 40.000 lei), au renunţat, în schimb să îşi mai recondiţioneze mobila, iar cele trei firme specializate au avut încasări cu 167 mii lei mai mici decât în primul an de pandemie.

Explozie la ateliere de calculatoare

În schimb, o creştere spectaculoasă a încasărilor s-a realizat în atelierele specializate în repararea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice, de la 9 milioane de lei în 2020, cifră realizată de 53 de angajaţi din 41 de firme, la 21 milioane de lei, 61 de angajaţi şi 46 de firme în 2021. Creşterea de 12 milioane de lei a cifrei de afaceri a fost acompaniată şi de o creştere cu 2 milioane de lei a profitului acestor firme de reparaţii.

Per total, creşteri ale încasărilor faţă de anii 2020 şi chiar faţă de 2019, chiar dacă nu la fel de spectaculoase, au înregistrat şi celelalte tipuri de ateliere de reparaţii, cu excepţia firmelor specializate în repararea mobile. În domeniul “Reparaţii de calculatoare, de articole personale şi de uz gospodăresc” au fost 97 de firme active în 2021, faţă de 92 în 2020 şi 87 în 2019, iar numărul de angajaţi a crecut cu zece în decurs de un an.

Aflate pe cale de dispariţie înainte de pandemie, atelierele de reparaţii par să fi primit o mică gură de oxigen în perioada de criză, când consumatorii au fost mai atenţi la cheltuieli. Dar supravieţuirea pe termen lung nu e garantată, dacă comunitatea locală nu va sprijini micile afaceri ale atelierelor de reparaţii care oferă diverse activităţi de servicii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.