Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totsambata, 28.01.2023
O ieşire scurtă în oraş, anul trecut, s-a sfârşit dramatic pentru o botină elegantă de piele, cu toc înalt. În faţa numeroaselor şanţuri din trotuare, denivelări sau gropi, unul dintre tocuri a cedat. Un cizmar din Galata, găsit greu, a salvat încălţămintea. Păţania mi-a reamintit însă de micile ateliere de reparaţii prezente în Iaşi cu nemiluita până acum ceva ani, pitulate discret printre blocuri. Iar mărturisirea unei prietene, că are în geantă pantofi sport, de rezervă, de fiecare dată când e încălţată cu pantofi cu tocuri înalte, m-a provocat să încerc un experiment: am vrut să văd cât de repede se distruge un pantof cu toc cui, mergând prin Iaşi. În mai puţin de două ore, fără performanţe de mers sau alergare, flecurile dispăruseră şi tocurile clănţăneau metalic în mers. În astfel de cazuri, în care vrem să facem economii şi să reparăm ce ni se strică, cum ne descurcăm? Cum mai stă Iaşul în materie de meseriaşi care repară şi ateliere de profil?
Pantofii au luat la rândul lor calea spre Galata, însă cizmarul dispăruse. „A plecat în Franţa. A închis, nu se mai întoarce”, a explicat o vecină. Un alt atelier de reparaţii, lângă Şcoala Elena Cuza din Păcurari, a avut aceeaşi soartă. Mai rezistă unul, la Moara de Foc, însă nu pentru mult timp – meşterul spune necăjit că nu merge treaba. Iar femeile, zice, nici nu prea mai poartă pantofi cu toc.
Ieşenii care au căutat în ultimii ani ateliere de reparaţii, fie ele de încălţăminte, ceasuri, bijuterii, retuşuri pentru haine sau chiar pentru reparaţiile electrocasnicelor, au fost nevoiţi să facă muncă de investigaţie ca să depisteze un astfel de atelier.
Potrivit siteului Topfirme.ro, care utilizează date oficiale, din bilanţurile depuse de societăţi comerciale pentru anul anterior, în Iaşi există doar patru angajaţi care lucrează în patru firme de “Reparare a încălţămintei şi a articolelor din piele”. Împreună, au realizat anul trecut o cifră de afaceri de 259.260 de lei şi un profit de 37.449 lei. Chiar şi aşa, cifrele au fost în creştere faţă de primul an de pandemie, când restricţiile i-au ţinut pe ieşeni în case şi deci, pantofii s-au stricat mai puţin. Creşterea medie a pantofarilor a fost de 45%, dar Top Firme premiază firma SC Antovic Store SRL cu emblema de lider în topul firmelor din această grupă - cu o cifră de afaceri de 126.400 lei, Antovic Store a realizat o creştere cu 76% a afacerii în 2021. Iar după plata cheltuielilor a rămas cu un profit mediu lunar de 1335,83 de lei pe lună. În cazul celorlalte trei firme de reparaţii a încălţămintei, situaţia nu este însă la fel de strălucită.
Iar când căutăm în Iaşi specialişti în repararea ceasurilor şi a bijuteriilor sau pentru repararea mobilei şi a furniturilor casnice, situaţia este şi mai dramatică. Pentru aceste două tipuri de ocupaţii există doar câte trei firme specializate, cu cinci angajaţi în firmele de reparare a ceasurilor şi bijuteriilor şi doi în cele de reparare a mobilei. Şi dacă anul trecut ieşenii au apelat mai des la atelierele de ceasornicărie/bijutier, (cifra de afaceri a acestor firme a crescut cu 40.000 lei), au renunţat, în schimb să îşi mai recondiţioneze mobila, iar cele trei firme specializate au avut încasări cu 167 mii lei mai mici decât în primul an de pandemie.
În schimb, o creştere spectaculoasă a încasărilor s-a realizat în atelierele specializate în repararea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice, de la 9 milioane de lei în 2020, cifră realizată de 53 de angajaţi din 41 de firme, la 21 milioane de lei, 61 de angajaţi şi 46 de firme în 2021. Creşterea de 12 milioane de lei a cifrei de afaceri a fost acompaniată şi de o creştere cu 2 milioane de lei a profitului acestor firme de reparaţii.
Per total, creşteri ale încasărilor faţă de anii 2020 şi chiar faţă de 2019, chiar dacă nu la fel de spectaculoase, au înregistrat şi celelalte tipuri de ateliere de reparaţii, cu excepţia firmelor specializate în repararea mobile. În domeniul “Reparaţii de calculatoare, de articole personale şi de uz gospodăresc” au fost 97 de firme active în 2021, faţă de 92 în 2020 şi 87 în 2019, iar numărul de angajaţi a crecut cu zece în decurs de un an.
Aflate pe cale de dispariţie înainte de pandemie, atelierele de reparaţii par să fi primit o mică gură de oxigen în perioada de criză, când consumatorii au fost mai atenţi la cheltuieli. Dar supravieţuirea pe termen lung nu e garantată, dacă comunitatea locală nu va sprijini micile afaceri ale atelierelor de reparaţii care oferă diverse activităţi de servicii.
Cuvinte cheie: + ateliere, reparatii, coltul strazii
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Superliga: Universitatea Cluj şi Rapid au încheiat la egalitate, 0-0
Centrul Infotrafic: Circulaţie închisă din cauza zăpezii pe sectoare de drum din Vrancea şi Buzău
Zelenski îl invită la Bahmut pe şeful CIO, ca să vadă că nu există neutralitate
Rugbist, suspendat pentru că a oferit o banană putredă unui coechipier de origine africană
O grădină zoologică din Finlanda va returna doi panda giganţi Chinei din cauza lipsei de fonduri
Imagini din satelit arată că cimitirul grupului Wagner din Rusia se extinde rapid – FOTO
Norvegia anunţă descoperirea unui zăcământ “substanţial” de minerale şi “pământuri rare”
A murit Attilio Labis. Fostul prim-balerin al Operei din Paris avea 86 de ani
Uriaşul imperiu al lui Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia, se prăbuşeşte în urma unui scandal
Un magnat american dă două milioane de dolari pe an ca să întinerească
Drulă (USR): Politicile guvernului actual pun gaz pe focul inflaţiei
Şeful PSD: Nu vor exista impozite mai mari la capitalul românesc, la IMM-uri, la Horeca
Compania de asigurări Euroins, amendată de ASF în decembrie cu peste 300.000 de lei
Marcel Ciolacu: Să ştiţi că nici Marian Neacşu nu se duce la ANRE, nici Tudose la Energie
Putin vrea să revendice porţiuni uriaşe din fundul Oceanului Arctic
Fast-food închis temporar de către Protecţia Consumatorilor. Au fost găsite insecte vii şi moarte
Reuters: Franţa speră să câştige contracte militare profitabile în România
Primăria Comunei Miroslava a dat în folosință luna aceasta trei parcuri de joacă
Damascul a comis un atac cu clor la Duma, în 2018, stabileşte într-un raport OIAC
Analist economic: O inflaţie mai mică nu înseamnă o scădere a preţurilor
Serialul „Clanul” revine cu sezonul 2 la Pro TV şi pe Voyo din 19 februarie
Modificarea legilor Educaţiei, motiv de gâlceavă între PNL şi PSD
VIDEO - Pericol major pentru şoferi la intersecţia străzilor Gavriil Musicescu, Arcu şi Gându
Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului (P)
UNTOLD, ales pentru a doua oară în top 10 cele mai mari festivaluri din lume
Proiect de ordin: Cursurile şcolare încep în 11 septembrie şi se încheie în 21 iunie
Românul criminal în serie. Ucidea cu ciocanul de șnițele. A jurat răzbunare la 80 de ani
Incendiu la locomotiva unui tren cu 22 de vagoane pline cu biocombustibil lichid
Unde investeşti în criză. „Refugiu” în imobiliare, aur şi economisire. Afacerile care aduc bani
O nouă tehnologie de terapie antiinflamatorie ce i-a entuziasmat pe toți specialiștii lumii MSK (P)
Un județ din România, pe locul 5 în lume la categoria cele mai ospitaliere zone turistice
Proces celular care poate duce la moartea sau regenerarea celulelor stem
Ioan Alexandru TOFANOPENAI: despre viitorul luminos al şcolii |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.