anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

Mai avem şanse să redescoperim România?

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Sunt ROMÂN şi nu m-am gândit niciodată să îmi părăsesc ţara. Ori de câte ori este pusă întrebarea – «de ce?» – intervin şi primele argumente: legat de familie, aici şi numai aici mă simt acasă, precum şi faptul că n-aş putea niciodată să fiu fericit într-o ţară în care trebuie să cer o pâine într-o altă limbă.

Numai că adevărul este mult mai profund! Eu cred că o ţară nu reprezintă doar un simplu contur pe hartă, un ansamblu de râuri şi alte forme de relief. O țară reprezintă şi o mulţime de oameni, care în cazul nostru se ridică la vreo 20 de milioane, fiecare diferit în felul lui, dar toţi legaţi printr-o sumă de trăsături comune: cod genetic, mentalitate, cultură, tradiție.

Codul genetic nu-l putem schimba, mentalitatea din nefericire e ca după vremuri, iar de vreo 28 de ani am uitat de cultura şi tradiţiile naţionale solide pe care le avem şi pe care le-am putea promova în interesul nostru, al fiecăruia. Nu ştiu cât succes a avut  proiectul lansat acum circa 5 ani, «Redescoperă România», dar ştiu că încă mulţi români preferă să se “culturalizeze” mai degrabă prin vecinii noştri, eventual bulgarii.

Din povestirile celor care i-au vizitat pe bulgari reiese că toţi au rămas uimiţi de ţara pe care o ştiau cu ani în urmă. Au găsit acolo servicii de calitate, politeţe şi un specific naţional promovat cu demnitate. Mai apoi, au găsit autostrăzi şi drumuri asfaltate în care nu dai de gauri negre în şosea cum se întâmplă pe la noi. În plus, în Bulgaria, cea “înapoiată” a contat prea puţin carisma vreunui ministru al turismului, deşi până la urmă şi aceasta contează. Stă dovadă faptul că acum e vizitată şi arhi vizitată de mii de turişti străini, care vin şi revin în ţara vecină.

Nu militez pentru concedii peste graniţă, însă mă doare sufletul când mă gândesc că şi noi am putea fi cel puţin la fel de atractivi. Am fi putut învăţa cum să ne purtăm cu turiştii, să le oferim servicii de calitate, am fi putut învăţa să ducem la coş paharul utilizat sau mucul de ţigară. Ar fi trebuit să ne continuăm autostrăzile desenate, ar fi trebuit să exploatăm turistic istoria, cultura şi tradiţiile României. Am fi putut să profităm de toate darurile pe care meleagurile româneşti ni le oferă, am fi putut să învăţăm să ne mândrim cu această ţară, am fi putut să ne permitem să dăm explicaţii legate de motivele care ne ţin legaţi de acest pamânt.

Din nefericire, la noi a ajuns să domine iresponsabilitatea pe de o parte şi scepticismul pe de altă parte. Suntem un popor cu mulţi frustraţi, un popor de spectatori cu modele de “oameni de acţiune” dubioşi.

Ceva trebuie schimbat pentru că la noi tot timpul celălalt e de vină, celălalt e prost crescut, celălalt e nesimţit, celalalt e scandalagiu. Emitentul judecăţilor de valoare este tot timpul curat ca lacrima, un etern spectator, uneori suporter, dar rareori jucător. E mai uşor să comentezi decât să faci. Tocmai de aceea când se sapă o groapă într-o stradă, un Dorel (din reclamă) munceşte şi 10 nea' Caisă privesc şi comentează. În general vorbind, dacă nu crezi că o schimbare este posibilă, normal, ea nu se produce, fie aceasta şi doar în turismul românesc, căci tot e vremea concediilor şi mulți continuă să se dea în vânt după destinații exotice!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.