Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mai bine mai putini si buni, decat multi si prosti. Sondaje legate de BACALAUREAT

GALERIE
bacalaureat
  • bacalaureat
- +

Aproximativ 82% dintre romani considera ca ar fi mai bine ca examenul de Bacalaureat sa fie promovat de mai putini elevi, dar mai bine pregatiti, decat mai multi si mai slab pregatiti, in timp ce 14% ar prefera ca promovabilitatea sa fie mai mare, chiar daca e in detrimentul calitatii, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) citat de Agerpres.

Potrivit studiului  "Perceptii privind examenul de Bacalaureat 2013", dat publicitatii sambata,  marea majoritate a romanilor - 92% - spun ca, in calitate de parinti, n-ar plati o suma de bani pentru a se asigura ca examenul este promovat de copii, in timp ce 8% sunt dispusi sa dea mita.

Intrebati ce parere au despre faptul ca subiectele au fost diferentiate anul acesta la proba de limba romana la Bacalaureat in functie de profilul liceelor si de orele alocate disciplinei, 48% dintre respondenti au spus ca au o parere buna, 17% - foarte buna, in timp ce 20% au o parere proasta si 11% - foarte proasta.

Un sfert dintre romani - 25% - considera ca profesorii sunt vinovati ca in fiecare an se discuta despre fraude la examenul de Bacalaureat, in timp ce 13% cred ca vina apartine parintilor, 10% acuza sistemul educational, 10% - elevii, 8% - Ministerul Invatamantului, 6% - Guvernul si 6% - jurnalistii.

Un sfert dintre participantii la studiu cred ca nici parintii care au dat mita pentru promovarea examenului de catre copiii lor, dar nici elevii in cauza nu ar trebui pedepsiti pentru aceste fapte, insa 86% dintre respondenti cred ca profesorii care au luat mita ar trebui pedepsiti.

Aproape un sfert dintre cei chestionati - 24% - sunt de parere ca elevii care au promovat examenul in schimbul unor sume de bani vor reusi in viata.

In opinia a peste jumatate dintre respondenti - 56% -, subiectele din 2013 de la Bacalaureat au fost mai usoare decat in urma cu un an, dar peste o treime dintre cei chestionati - 37% - apreciaza ca imbunatatirea promovabilitatii fata de anul trecut se explica prin faptul ca elevii au fost mai bine pregatiti.

'Elementele de frauda sunt receptate in mai mare masura decat in alti ani, dar perceptia asupra starii invatamantului romanesc este in continua apreciere. Pedepsirea fraudei este tratata diferit de catre opinia publica: suntem mai permisivi atunci cand vorbim despre parinti sau copiii lor decat daca ne referim la profesorii care au luat mita', concluzioneaza IRES.

Mediatizarea cazului de la Liceul ''Dimitrie Bolintineanu'' din Bucuresti si dimensiunea penala a examenului de aici - care au generat o notoritate de 94% - sunt posibile cauze ale faptului ca 31% dintre persoanele intervievate sunt de parere ca in acest an au existat fraude la examen, in timp ce in 2012 perceptia fraudelor atingea o cota de doar 14%, iar in 2011 de 22%, explica realizatorii sondajului.

Totodata, numarul celor care cred ca rezultatele obtinute de elevi reflecta nivelul real al cunostintelor acumulate este in scadere. Astfel, 60% dintre respondentii sondajului din acest an impartasesc aceasta parere, in timp ce in 2012 o pondere de 78% credeau ca rezultatele obtinute de elevi reflecta nivelul real al cunostintelor.

Sondajul a fost realizat in zilele de 9 - 10 iunie, pe un esantion de 1.148 de persoane de 18 ani si peste si are o marja de eroare de plus/minus 3%

Mai multe afla pe hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri