Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mai era nevoie de studiu? Corupţia şi calitatea slabă a serviciilor, "bolile" din sănătate

GALERIE
coruptie, sanatate
  • coruptie, sanatate
- +

Sistemul public de sanatate reprezinta principala optiune a romanilor, pentru ca este gratuit, iar oamenii au incredere in doctori, insa are vulnerabilitati, cauzate de calitatea scazuta a serviciilor, in special in spitale, costurile suplimentare pentru medicamente pe durata internarii si coruptie, reiese dintr-un studiu coordonat de Ministerul Sanatatii si Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID), cu privire la calitatea serviciilor din cadrul sistemului sanitar romanesc si perceptia asupra coruptiei din sistem, potrivit Mediafax.

Potrivit cercetarii, sistemul public de sanatate continua sa reprezinte principala optiune pentru cea mai mare parte a pacientilor, din considerente ce tin de gratuitatea si accesibilitatea serviciilor, de recomandari primite din partea medicilor de familie, dar si de increderea in competenta medicilor din sistemul public. Totusi, vulnerabilitatile generate de calitatea scazuta a serviciilor, in special in spitale, costurile suplimentare pentru medicamente necesare pe durata spitalizarii, precum si perceptia conform careia sistemul este profund macinat de coruptie, la diferite niveluri, continua sa fie percepute ca principalele probleme ale sistemului sanitar romanesc.

Studiul releva ca aproximativ o cincime din populatia adulta a Romaniei ofera plati informale in sistemul public de sanatate. In acelasi timp, desi legislatia privind drepturile pacientului prevede posibilitatea recompensarii personalului sau unitatii sanitare in care acesta a fost ingrijit, cercetarea arata ca nu exista norme de aplicare a textului respectiv. Astfel, legea naste duplicitate si confuzie.

Un alt aspect important evidentiat de studiu este faptul ca o mare parte a pacientilor nu cunosc care le sunt drepturile, unii dintre acestia considerand chiar ca ar avea anumite obligatii care nu sunt in concordanta cu legislatia. In acest sens, este necesara si oportuna o mai buna informare si constientizare a cetatenilor cu privire la drepturile si obligatiile pe care le au in calitate de pacienti, prin derularea unor campanii de amploare, la nivel national si local, spun realizatorii studiului.

In ceea ce priveste solutiile propuse de respondenti pentru asigurarea unui act medical de calitate, acestea vizeaza, in principal, aspecte precum: asigurarea resurselor materiale si umane necesare, cresterea nivelului de salarizare si profesionalizare a personalului medical din sistemul public de sanatate, cat si imbunatatirea comunicarii medic-pacient.

Fata de cercetarea similara realizata in 2013, datele nu au suferit schimbari semnificative. Astfel, gradul de multumire fata de calitatea serviciilor de sanatate este comparabil cu cel de anul trecut. Si tot asemanator rezultatelor din 2013, barbatii se arata mai critici cu privire la calitatea serviciilor, la fel ca persoanele de peste 50 ani cu educatie medie.

Pe de alta parte, dreptul de a fi informati in legatura cu starea de sanatate si interventiile medicale propuse este cunoscut de 65% dintre respondenti, fata de 78% in 2013.

Conform aceluiasi studiu, aproape jumatate dintre respondenti (49%) nu cunosc faptul ca pacientii au dreptul de a cere si de a obtine o alta opinie medicala, iar 5 din 10 intervievati nu cunosc faptul ca informatiile confidentiale privind starea de sanatate pot fi divulgate doar daca isi dau consimtamantul explicit.

Studiul a fost realizat in perioada 18-29 februarie, cu sprijinul institutului CSOP, pe un esantion de 1.076 persoane, reprezentativ la nivel national pentru populatia de minimum 18 ani.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri