anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Advertorial

Mai mult ca oricând

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

Mai sunt zile numărate până când vom aniversa 100 de ani de la Marea Unire. Despre generaţiile de români care s-au sacrificat pentru afirmarea şi consolidarea acestei naţiuni se poate vorbi mult, frumos, mobilizant şi de ce nu… înălţător.

Pentru toţi românii, indiferent de meleagurile pe care s-ar afla, Marea Unire ar trebui să reprezinte momentul unic ce nu trebuie trecut cu vederea. Autorităţile locale şi centrale au început deja derularea diverselor activităţi, care mai de care mai fastuoase. Cu certitudine, pe 1 decembrie, nelipsite vor fi grătarele cu mici, fasolea cu ciolan sau focurile de artificii. Dar nu cred că acestea i-ar mulţumi pe cei care s-au jertfit pentru făurirea statului naţional unitar român.

Deşteaptă-te, române! E nevoie de mult mai mult pentru a marca Centenarul mai ales acum, când aproape în fiecare zi unii spun: „avem o ţară de...”, „mai bine emigrăm”, „doar la noi se poate aşa ceva”. În orice sector ne uităm, indiferent că vorbim de justiţie, infrastructură, sănătate, educaţie, agricultură sau turism, vedem că mai avem mult de construit pentru ca România să devină ţara, locul, casa pe care ne-o dorim. Suntem pe ultimele locuri la multe capitole şi acest lucru ar trebui să dea de gândit celor ce ne diriguiesc. Încă mai sunt cazuri în care oamenilor le lipsesc medicamentele în spitale, elevii mai zgribulesc de frig în unele şcoli, mai ales în cele din mediul rural, iar manualele ajung cu greu la aceştia. Autostrăzile, cele puţine pe care le avem, lasă de dorit. Într-o economie digitalizată în proporţie de peste 65% ne mândrim că avem internet de mare viteză, dar suntem nevoiţi să stăm la cozi pentru a ne plăti dările. Firmele caută disperate forţă de muncă calificată, dar nu găsesc.

Oare acesta şi-au dorit cei care şi-au dat viaţa pentru țară? Credeţi că ei s-au jertfit să avem o ţară în care furtul să fie la ordinea zilei, iar vinovaţii să scape nepedepsiţi? Oare eroii noştri şi-au dorit ca zilnic zeci sau sute de români să părăsească aceste meleaguri pentru un trai mai bun în străinătate? Oare aceştia şi-au dorit să trăim într-o țară dezbinată de certurile dintre proprii conducători?

Deşteaptă-te, române! Încă nu e prea târziu. O Românie aşa cum îţi doreşti CHIAR putem avea. E nevoie de atitudine şi de schimbare. Iar schimbarea trebuie începută de la propria persoană. Fii mai bun, nu mai arunca gunoiul pe jos, când coşul e la doi paşi de tine, nu mai bloca o bandă de circulaţie, când găseşti parcare la 5 minute de mers pe jos, ridică-te pentru a oferi locul în mijlocul de transport în comun unei persoane în vârstă, nu jigni pe cei care au o altă opinie decât tine, etc. Sunt lucruri mici, dar lucrurile mici sunt la temelia lucrurilor mari. E drept, calea nu-i uşoară, dar dacă devenim nepăsători ţara aceasta nu va mai prinde încă 100 de ani.

Astăzi, mai mult ca oricând, avem cu adevărat nevoie de “unire-n cuget şi-n simțiri”!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Orban contemplând cariera meteorică a lui Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.