Mai mult ca oricând
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Mai mult ca oricând

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Mai sunt zile numărate până când vom aniversa 100 de ani de la Marea Unire. Despre generaţiile de români care s-au sacrificat pentru afirmarea şi consolidarea acestei naţiuni se poate vorbi mult, frumos, mobilizant şi de ce nu… înălţător.

Pentru toţi românii, indiferent de meleagurile pe care s-ar afla, Marea Unire ar trebui să reprezinte momentul unic ce nu trebuie trecut cu vederea. Autorităţile locale şi centrale au început deja derularea diverselor activităţi, care mai de care mai fastuoase. Cu certitudine, pe 1 decembrie, nelipsite vor fi grătarele cu mici, fasolea cu ciolan sau focurile de artificii. Dar nu cred că acestea i-ar mulţumi pe cei care s-au jertfit pentru făurirea statului naţional unitar român.

Deşteaptă-te, române! E nevoie de mult mai mult pentru a marca Centenarul mai ales acum, când aproape în fiecare zi unii spun: „avem o ţară de...”, „mai bine emigrăm”, „doar la noi se poate aşa ceva”. În orice sector ne uităm, indiferent că vorbim de justiţie, infrastructură, sănătate, educaţie, agricultură sau turism, vedem că mai avem mult de construit pentru ca România să devină ţara, locul, casa pe care ne-o dorim. Suntem pe ultimele locuri la multe capitole şi acest lucru ar trebui să dea de gândit celor ce ne diriguiesc. Încă mai sunt cazuri în care oamenilor le lipsesc medicamentele în spitale, elevii mai zgribulesc de frig în unele şcoli, mai ales în cele din mediul rural, iar manualele ajung cu greu la aceştia. Autostrăzile, cele puţine pe care le avem, lasă de dorit. Într-o economie digitalizată în proporţie de peste 65% ne mândrim că avem internet de mare viteză, dar suntem nevoiţi să stăm la cozi pentru a ne plăti dările. Firmele caută disperate forţă de muncă calificată, dar nu găsesc.

Oare acesta şi-au dorit cei care şi-au dat viaţa pentru țară? Credeţi că ei s-au jertfit să avem o ţară în care furtul să fie la ordinea zilei, iar vinovaţii să scape nepedepsiţi? Oare eroii noştri şi-au dorit ca zilnic zeci sau sute de români să părăsească aceste meleaguri pentru un trai mai bun în străinătate? Oare aceştia şi-au dorit să trăim într-o țară dezbinată de certurile dintre proprii conducători?

Deşteaptă-te, române! Încă nu e prea târziu. O Românie aşa cum îţi doreşti CHIAR putem avea. E nevoie de atitudine şi de schimbare. Iar schimbarea trebuie începută de la propria persoană. Fii mai bun, nu mai arunca gunoiul pe jos, când coşul e la doi paşi de tine, nu mai bloca o bandă de circulaţie, când găseşti parcare la 5 minute de mers pe jos, ridică-te pentru a oferi locul în mijlocul de transport în comun unei persoane în vârstă, nu jigni pe cei care au o altă opinie decât tine, etc. Sunt lucruri mici, dar lucrurile mici sunt la temelia lucrurilor mari. E drept, calea nu-i uşoară, dar dacă devenim nepăsători ţara aceasta nu va mai prinde încă 100 de ani.

Astăzi, mai mult ca oricând, avem cu adevărat nevoie de “unire-n cuget şi-n simțiri”!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Romantic

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.