anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Mai mult ca oricând

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Mai sunt zile numărate până când vom aniversa 100 de ani de la Marea Unire. Despre generaţiile de români care s-au sacrificat pentru afirmarea şi consolidarea acestei naţiuni se poate vorbi mult, frumos, mobilizant şi de ce nu… înălţător.

Pentru toţi românii, indiferent de meleagurile pe care s-ar afla, Marea Unire ar trebui să reprezinte momentul unic ce nu trebuie trecut cu vederea. Autorităţile locale şi centrale au început deja derularea diverselor activităţi, care mai de care mai fastuoase. Cu certitudine, pe 1 decembrie, nelipsite vor fi grătarele cu mici, fasolea cu ciolan sau focurile de artificii. Dar nu cred că acestea i-ar mulţumi pe cei care s-au jertfit pentru făurirea statului naţional unitar român.

Deşteaptă-te, române! E nevoie de mult mai mult pentru a marca Centenarul mai ales acum, când aproape în fiecare zi unii spun: „avem o ţară de...”, „mai bine emigrăm”, „doar la noi se poate aşa ceva”. În orice sector ne uităm, indiferent că vorbim de justiţie, infrastructură, sănătate, educaţie, agricultură sau turism, vedem că mai avem mult de construit pentru ca România să devină ţara, locul, casa pe care ne-o dorim. Suntem pe ultimele locuri la multe capitole şi acest lucru ar trebui să dea de gândit celor ce ne diriguiesc. Încă mai sunt cazuri în care oamenilor le lipsesc medicamentele în spitale, elevii mai zgribulesc de frig în unele şcoli, mai ales în cele din mediul rural, iar manualele ajung cu greu la aceştia. Autostrăzile, cele puţine pe care le avem, lasă de dorit. Într-o economie digitalizată în proporţie de peste 65% ne mândrim că avem internet de mare viteză, dar suntem nevoiţi să stăm la cozi pentru a ne plăti dările. Firmele caută disperate forţă de muncă calificată, dar nu găsesc.

Oare acesta şi-au dorit cei care şi-au dat viaţa pentru țară? Credeţi că ei s-au jertfit să avem o ţară în care furtul să fie la ordinea zilei, iar vinovaţii să scape nepedepsiţi? Oare eroii noştri şi-au dorit ca zilnic zeci sau sute de români să părăsească aceste meleaguri pentru un trai mai bun în străinătate? Oare aceştia şi-au dorit să trăim într-o țară dezbinată de certurile dintre proprii conducători?

Deşteaptă-te, române! Încă nu e prea târziu. O Românie aşa cum îţi doreşti CHIAR putem avea. E nevoie de atitudine şi de schimbare. Iar schimbarea trebuie începută de la propria persoană. Fii mai bun, nu mai arunca gunoiul pe jos, când coşul e la doi paşi de tine, nu mai bloca o bandă de circulaţie, când găseşti parcare la 5 minute de mers pe jos, ridică-te pentru a oferi locul în mijlocul de transport în comun unei persoane în vârstă, nu jigni pe cei care au o altă opinie decât tine, etc. Sunt lucruri mici, dar lucrurile mici sunt la temelia lucrurilor mari. E drept, calea nu-i uşoară, dar dacă devenim nepăsători ţara aceasta nu va mai prinde încă 100 de ani.

Astăzi, mai mult ca oricând, avem cu adevărat nevoie de “unire-n cuget şi-n simțiri”!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.