anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Mai mult de jumătate dintre pacienţii care ajung la Spitalul „Sf. Parascheva” au nevoie de internare şi tratament

GALERIE
Spitalul-clinic-de-boli-infectioase_Iasi
  • Spitalul-clinic-de-boli-infectioase_Iasi
- +

Peste 50% din pacienţii care ajung în triajul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” au nevoie de internare şi tratament. În cursul zilei de vineri, 27 ianuarie, se aflau internate 22 de persoane adulte cu diagnostic de gripă şi încă cinci copii, dintre care doi cu pneumonie cauzată de gripă. Alte 28 de persoane aşteaptă încă rezultatul analizelor, însă medicii spun că cel mai probabil se va confirma diagnosticul de gripă având în vedere simptomele cu care au ajuns la spital.

„Numărul pacienţilor pe care îi tratăm de gripă este foarte mare şi asta poate şi pentru că unii dintre pacienţi au ignorat recomandările noastre de a se prezenta la medicul de familie în primele 24 de ore de la apariţia simptomelor: durere de cap, febră mare, durere musculară, rinoree (curge nasul) şi în maxim 72 de ore la medicul specialist din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase «Sf. Parascheva» dacă patologia persistă. Prezentarea la medic poate face uneori chiar diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru că astfel pacientul beneficiază de tratamentul adecvat în termen scurt şi pot fi evitate complicaţiile”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. După ce ajunge la spital, pacientul trebuie să facă un consult clinic şi unul paraclinic (analize de laborator, investigaţii imagistice) care vor arăta dacă este nevoie de internare sau dacă poate urma tratamentul la domiciliu.

Un procent de 10% dintre pacienţii internaţi au avut nevoie de îngrijiri în Compartimentul de Terapie Intensivă, specialiştii precizând că este vorba despre un număr destul de mare.

„Recomandăm în continuare vaccinarea antigriplă, nu este târziu. Durează două săptămâni până când anticorpii vor atinge un titru protectiv şi chiar dacă, în acest interval, pacientul este diagnosticat cu gripă, cu siguranţă forma va fi una mult mai uşoară. Nu ignoraţi nici măsurile de igienă: spălatul pe mâini. De asemenea evitaţi aglomeraţiile, iar atunci când ajungeţi într-o astfel de zonă, purtaţi mască. Consumaţi multe legume, fructe proaspete - întăresc sistemul imunitar. Şi dacă aţi constatat că prezentaţi simptome de gripă, adult sau copil, evitaţi să intraţi din nou în colectivitate, reprezintă un simţ civic normal”, a completat managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.