Mai mult hoţi decât şmecheri

miercuri, 11 decembrie 2013, 02:50
3 MIN
 Mai mult hoţi decât şmecheri
Strategie guvernamentală: gogoşile electorale pentru 2014 le-au depăşit pe cele din 2012.

Regionalizarea este primul mare proiect al USL care a eşuat lamentabil. Argumentele tehnice au lipsit cu desăvârşire din pledoariile oficiale, care au devenit astfel uşor de combătut. Un surogat a trebuit însă inventat, ca să aibă şi guvernul o justificare pentru banii pe care îi toacă de pomană. Descentralizarea este acum perla coroanei între isprăvile cu care se laudă ai lui Ponta. Dar, ca mai toate proiectele importante ivite în ultimii 24 de ani, şi acesta a rămas neterminat cine ştie pentru câtă vreme de acum înainte. Pentru că partea decizională (şi nici aceea toată!) a fost transferată administraţiilor locale, în vreme ce pâinea şi cuţitul – adică banii – sunt în continuare la Bucureşti.

Că veni vorba de bani, şi intenţia guvernului de a majora consistent preţul benzinei, pe motivul constituirii fondurilor pentru noi artere rutiere, se derulează după acelaşi calapod. Preşedintele se opune din răsputeri promovării legii bugetului, unde este menţionată creşterea accizei la combustibili, deşi este conştient că poate doar să amâne inevitabilul. De cealaltă parte, Ponta şi miniştrii săi nu sunt în stare să-şi argumenteze solid decizia privind creşterea accizei cu 7 eurocenţi pe litrul de combustibil. Două hărţi diferite, una prezentată de premier şi una afişată pe site-ul guvernului, au încercat să arate pe ce drumuri moderne (hai să le spunem autostrăzi) se va duce cea mai mare parte a banilor strânşi astfel, dar tocmai aceste deosebiri au iritat şi mai mult criticile antiguvernamentale.

Cele mai vehemente sunt legate de abandonarea modernizării sectorului Sibiu-Piteşti, e drept, cu o afluenţă mai slabă decât cea de pe ruta Braşov-Ploieşti – varianta pentru care a optat guvernul. În schimb, ultimul recensământ al circulaţiei rutiere arată că pe direcţia Buzău-Brăila-Galaţi circulă de aproape două ori mai multe vehicule decât pe varianta Focşani-Galaţi-Brăila, aceasta din urmă fiind varianta finală a Guvernului, la care se adaugă tronsonul Buzău-Focşani. Ar trebui să existe o explicaţie oficială pentru o asemenea alegere, însă Palatul Victoria nu a furnizat niciun argument – nici că baronul Oprişan are nevoie de autostradă la scară precum baronul Dragnea, dar nici că traficul dinspre Bucureşti spre Focşani sau spre Alexandria ar impune această strategie. Ar mai exista şi o a treia posibilitate: să fie acesta un prim pas spre transformarea Bacăului în nod de comunicaţii. O sută de kilometri despart Focşanii de Bacău, iar, dacă mai apare o majorare a accizei şi în 2015, Guvernul ar putea pune la reîncălzit şi gogoaşa cu autostrada Bacău-Braşov.

Muţenia guvernamentală în acest caz are două explicaţii: ori este o nouă lovitură (furt, mai bine zis) dată populaţiei şi banilor publici – ipoteza pe care marşează Băsescu, ori e vorba de binecunoscuta incompetenţă a clasei politice – concluzia celor mai mulţi dintre români. Din nefericire, în oricare situaţie, tot noi ieşim prost.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii