Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mai multe asociaţii de elevi, împotriva proiectului ce alocă 350 de lei pentru uniforme

GALERIE
uniforme elevi
  • uniforme elevi
- +

Mai multe asociaţii de elevi - Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) – nu sunt de acord cu aprobarea de către Senat a proiectului de lege care alocă 350 de lei pentru uniforma fiecărui elev.

Asociaţiile fac un apel către deputaţi să voteze împotriva acestei propuneri legislative. Cele patru asociaţii de elevi au transmis că această măsură este una ineficientă şi nu are un impact real pentru a soluţiona problema siguranţei elevilor.

„Tragem un semnal de alarmă cu privire la ineficienţa măsurii, aceasta neavând un impact real în soluţionarea problemei siguranţei elevilor, menţionată în expunerea de motive. Introducerea uniformelor şcolare nu va compensa lipsa agenţilor de pază în unităţile de învăţământ, adevărata problemă fiind neasigurarea de fonduri pentru pază prin finanţarea complementară de către Consiliile Locale, paza umană ajungând să fie de multe ori asigurată de către asociaţiile de părinţi, prin colectarea fondului şcolii”, arată comunicatul de presă.

Elevii mai spun că introducerea uniformei şcolare nu combate direct situaţiile de agresiune între elevii, ci doar înlătură unul dintre pretextele în care acest fenomen are loc, măsura neavând efecte clare pe termen lung.

„Astfel, elevii se vor putea distinge pe baza a altor criterii, iar o soluţie mai eficientă pentru combaterea fenomenului fiind instituirea unui sentiment de toleranţă şi crearea unei strategii pentru identificarea situaţiilor de hărţuire. Considerăm că argumentele invocate în expunerea de motive nu sunt aplicabile în contextul actual şi că nu se află într-o relaţie de cauzalitate cu probleme cu care se confruntă beneficiarii primari ai educaţiei”, mai precizează sursa citată.

Asociaţiile de elevi susţin că singurul rol al uniformelor şcolare va fi cel de identificare a elevilor, iar acest lucru poate fi făcut cu ajutorul carnetelor de elev şi că măsura distrage atenţia de la adevăratele probleme ale sistemului de învăţământ şi foloseşte fonduri care ar putea fi utilizate în renovări sau achiziţionarea de dispozitive conectate la internet.

Cele patru asociaţii de elevi fac apel la membrii Camerei Deputaţilor să voteze împotriva proiectului de lege.

Preşedinte Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Sabina Spătariu, a afirmat că priorităţile senatorilor sunt atât de depărtate de nevoile reale ale elevilor.

„Considerăm îngrijorător faptul că priorităţile senatorilor sunt atât de depărtate de nevoile reale ale elevilor. Achiziţionarea de uniforme nu este o măsură necesară, iar fondurile alocate pentru uniforme ar putea fi folosite în achiziţionarea de dispozitive conectate la internet. Ne arătăm profund dezamăgiţi de această măsură şi considerăm că nu rezolvă problemele, autorităţile trebuind să se asigure de promovarea incluziunii şi de respectarea legii privind siguranţa elevilor”, a declarat Sabina Spătariu.

Senatul a adoptat marţi, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege aflat în procedură de urgenţă prin care fiecare elev ar putea beneficia de 350 de lei din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru achiziţionarea de uniforme şcolare, modelul urmând a fi stabilit de consiliul profesoral al fiecărei unităţi de învăţământ.

Camera Deputaţilor este for decizional pe iniţiativa legislativă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri