Mai multe asociaţii de elevi, împotriva proiectului ce alocă 350 de lei pentru uniforme
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Mai multe asociaţii de elevi, împotriva proiectului ce alocă 350 de lei pentru uniforme

GALERIE
uniforme elevi
  • uniforme elevi
- +

Mai multe asociaţii de elevi - Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) – nu sunt de acord cu aprobarea de către Senat a proiectului de lege care alocă 350 de lei pentru uniforma fiecărui elev.

Asociaţiile fac un apel către deputaţi să voteze împotriva acestei propuneri legislative. Cele patru asociaţii de elevi au transmis că această măsură este una ineficientă şi nu are un impact real pentru a soluţiona problema siguranţei elevilor.

„Tragem un semnal de alarmă cu privire la ineficienţa măsurii, aceasta neavând un impact real în soluţionarea problemei siguranţei elevilor, menţionată în expunerea de motive. Introducerea uniformelor şcolare nu va compensa lipsa agenţilor de pază în unităţile de învăţământ, adevărata problemă fiind neasigurarea de fonduri pentru pază prin finanţarea complementară de către Consiliile Locale, paza umană ajungând să fie de multe ori asigurată de către asociaţiile de părinţi, prin colectarea fondului şcolii”, arată comunicatul de presă.

Elevii mai spun că introducerea uniformei şcolare nu combate direct situaţiile de agresiune între elevii, ci doar înlătură unul dintre pretextele în care acest fenomen are loc, măsura neavând efecte clare pe termen lung.

„Astfel, elevii se vor putea distinge pe baza a altor criterii, iar o soluţie mai eficientă pentru combaterea fenomenului fiind instituirea unui sentiment de toleranţă şi crearea unei strategii pentru identificarea situaţiilor de hărţuire. Considerăm că argumentele invocate în expunerea de motive nu sunt aplicabile în contextul actual şi că nu se află într-o relaţie de cauzalitate cu probleme cu care se confruntă beneficiarii primari ai educaţiei”, mai precizează sursa citată.

Asociaţiile de elevi susţin că singurul rol al uniformelor şcolare va fi cel de identificare a elevilor, iar acest lucru poate fi făcut cu ajutorul carnetelor de elev şi că măsura distrage atenţia de la adevăratele probleme ale sistemului de învăţământ şi foloseşte fonduri care ar putea fi utilizate în renovări sau achiziţionarea de dispozitive conectate la internet.

Cele patru asociaţii de elevi fac apel la membrii Camerei Deputaţilor să voteze împotriva proiectului de lege.

Preşedinte Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Sabina Spătariu, a afirmat că priorităţile senatorilor sunt atât de depărtate de nevoile reale ale elevilor.

„Considerăm îngrijorător faptul că priorităţile senatorilor sunt atât de depărtate de nevoile reale ale elevilor. Achiziţionarea de uniforme nu este o măsură necesară, iar fondurile alocate pentru uniforme ar putea fi folosite în achiziţionarea de dispozitive conectate la internet. Ne arătăm profund dezamăgiţi de această măsură şi considerăm că nu rezolvă problemele, autorităţile trebuind să se asigure de promovarea incluziunii şi de respectarea legii privind siguranţa elevilor”, a declarat Sabina Spătariu.

Senatul a adoptat marţi, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege aflat în procedură de urgenţă prin care fiecare elev ar putea beneficia de 350 de lei din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru achiziţionarea de uniforme şcolare, modelul urmând a fi stabilit de consiliul profesoral al fiecărei unităţi de învăţământ.

Camera Deputaţilor este for decizional pe iniţiativa legislativă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.