anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Mai multe clădiri simbol din Iaşi vor putea fi vizitate gratuit duminică, între orele 16.00 şi 20.00

GALERIE
Garnizoana Copou
  • Garnizoana Copou
- +

Ieşenii şi turiştii interesaţi vor avea posibilitatea să viziteze, gratuit, duminică, 15 octombrie, între orele 16.00 şi 20.00, mai multe clădiri-simbol din municipiul Iaşi. În cadrul evenimentului intitulat „Traseul Memoriei” şi inclus în programul Sărbătorilor Iaşului, mai multe muzee şi instituţii din Iaşi îşi vor deschide porţile pentru cei care doresc să afle mai multe despre perioada Primului Război Mondial, când Iaşul a fost capitala României.

Pot fi vizitate astfel clădiri care acum 100 de ani găzduiau instituţii esenţiale ale Statului Român, dar şi clădiri care au acum deschise expoziţii dedicate Marelui Război:

1. Garnizoana din Copou

Acum 100 de ani, sediul regimentelor ieşene şi principalul centru de coordonare a trupelor aflate în oraş.

2. Universitatea „Al. I. Cuza” / Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (corpul din Copou – Aula „Carmen Sylva” şi Biblioteca

Istoric: În anul 1897 se inaugurează Palatul Universitar, construit timp de patru ani. Clădirea, impresionantă prin monumentalitate, se înscrie în canoanele stilului eclectic francez şi capătă o valoare de simbol atât pentru comunitatea locală, cât şi pentru întreaga spiritualitate românească. Universitatea a găzduit mai multe ministere, iar în Aula Universităţii au avut loc în timpul primului război mondial şedinţele Senatului României.

3. Muzeul Universităţii „Al. I. Cuza (str. Titu Maiorescu, nr. 12)

Muzeul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi propune vizitatorilor săi, în cadrul evenimentului „Traseul Memorie”i, o întâlnire emoţionantă cu experienţele Primului Război Mondial. Implicarea profesorilor şi studenţilor în marea confruntare din 1916-1918 va fi prezentată în cadrul unei proiecţii în mansardă, cuprinzând fotografii de epocă, documente, portrete şi fragmente memorialistice. La etaj vizitatorii vor intra în intimitatea trăirilor şi emoţiilor personale ale unei familii de combatanţi în Marele Război. Vor putea vedea scrisori de pe front, fotografii, brevete şi medalii, vestigii militare. Experienţele personale se vor îmbina cu fragmente de memorie instituţională, alcătuind un concept dinamic, adresabil atât adulţilor, cât şi copiilor.

4. Palatul Copiilor

Casa a fost construită pe la 1840 de marele logofăt Dumitrache Cantacuzino-Paşcanu. În timpul Primului Război Mondial, din cauza ofensivei armatelor Puterilor Centrale soldată cu ocuparea Bucureştiului, conducerea României se refugiază la Iaşi, care devine astfel capitala de război a ţării. Regina Maria împreună cu copiii vor locui în această casă în perioada 1916-1918. Deoarece familia regală primea aici delegaţii, miniştrii şi numeroşi reprezentanţi ai puterilor europene (Ambasadorul Franţei, Excelenţa Sa Saint Aulaire, colonelul Thompson, ataşatul Angliei, scriitorii francezi Robert de Fleurs, Claude Anet etc.), clădirea era cunoscută în epocă şi sub numele de Palatul Micii Europe. Astăzi clădirea este sediu pentru Palatul Copiilor, iar aici au loc diferite activităţi educative non-formale, culturale, artistice, împreună cu elevi din învăţământul preuniversitar.

5. Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”

Palatul Fundaţiunii Universitare „Regele Ferdinand I” este cunoscut azi ca Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”. Clădirea a fost construită în stil neoclasic între anii 1930 şi 1934 pentru a adăposti sediul Fundaţiunii Universitare „Regele Ferdinand I” şi biblioteca acesteia. Edificiul este ctitoria Regelui Ferdinand I, care a dorit să ofere capitalei sale de război o Fundaţie Universitară după modelul celei întemeiate de Carol I la Bucureşti, în amintirea vremurilor de cumpănă ale războiului pentru unitatea naţională, când familia regală s-a adăpostit la Iaşi.

6. Muzeul Unirii

Construit, în stil neoclasic, în primii ani ai secolului al XIX-lea, edificiul constituie unul dintre monumentele simbol ale oraşului. În perioada Primului Război Mondial, atât timp cât Bucureştiul a fost ocupat şi capitala s-a mutat la Iaşi, casa din strada Lăpuşneanu a devenit sediu al cartierului regal şi reşedinţa regelui Ferdinand I de la 26 decembrie 1916 până la 23 aprilie 1919. Iată de ce, pe drept cuvânt, casa a devenit Muzeul Unirii.

7. Palatul Roznovanu, sediul Primăriei Municipiului Iaşi

În timpul Primului Război Mondial, palatul a funcţionat ca sediu pentru instanţele judecătoreşti, pentru ca, mai apoi, să devină spital şi sediul misiunii Crucii Roşii Americane.

8. Muzeul Mitropolitan

În „Sala Împroprietăririi” de la etajul Palatului Mitropolitan, la 6 aprilie 1917, în cadrul şedinţei prezidate de arhiepiscopului Pimen Georgescu, reprezentanţii partidelor au căzut de acord să sprijine iniţiativa Regelui Ferdinand I de a se da pământ ţăranilor care au luptat pe front în războiul de reîntregire. În clădirea Palatului Mitropolitan au locuit miniştrii I. G. Duca, Vintilă Brătianu şi Vasile Morţun. În casele din curtea Mitropoliei au funcţionat Casa Bisericii şi Casa Şcoalelor.

9. Muzeul Municipal (str. Zmeu, nr. 3)

Muzeul Municipal îşi deschide porţile vizitatorilor cu trei expoziţii: „Iaşul în timpul Primului Război Mondial”, „În linia întâi - expoziţie de medalii, decoraţii, brevete, costume şi lucrări de artă plastică” şi „Ion Dimitriu-Bârlad - sculptorul eroilor”

10. Muzeul Institutului de Anatomie

Palatul Calimachi este primul sediu al Universităţii ieşene. înre anii 1916-1918 aici a funcţionat Ministerul Justiţiei. În cadrul Muzeului Institutului de Anatomie, care se poate vizita gratuit, este amenajată şi o expoziţie de fotografie dedicată efortului medicilor din perioada Primului Război Mondial.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Doborârea dronei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.