Simulare MApN: Rusia ar putea ocupa Iaşul şi Moldova în numai 24 de ore. Analiză ZdI despre "Poarta Focşanilor"
Concluzia? O înfrângere categorica în numai 24 de ore. Fortele terestre si cele ae (...)
citeste totduminica, 02.04.2023
Anul viitor persoanele asigurate ar putea beneficia gratuit de o serie de consultații și investigații medicale pe care în prezent trebuie să le plătească.
Este vorba despre introducerea de servicii diagnostice și terapeutice, respectiv recoltare pentru test Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice și Testul Frax care poate calcula riscul de fractură la pacienții cu osteoporoză. De asemenea, în cadrul tratamentelor chirurgicale a fost introdusă posibilitatea efectuării infiltrațiilor, precum și a procedurilor de evacuare a colecților purulente.
O atenție deosebită se va acorda consultațiilor preventive de depistare precoce a unor afecțiuni pentru persoane cu vârsta între 40 şi 60 ani. Este vorba despre evaluarea riscului cardio-vascular, oncologic, depistarea precoce a melanomului malign, evaluarea sănătății mintale și a sănătății reproductive.
În ce privește persoanele cu vârsta de peste 60 de ani se va evaluarea comportamentul cu impact global asupra sănătăţii precum riscul fatal cardiovascular, riscul oncologic, se va evalua sănătatea mintală, inclusiv depresia și demența dar și riscul de osteoporoză, de incontinență urinară sau de melanom malign.
Chiar și adulții tineri, cu vârsta între 18 și 39 de ani, vor beneficia de consultații de prevenție anual, față de acordarea la 3 ani, cum este reglementată în prezent.
De asemenea, în cazul episoadelor de boală acută sau acutizare a unor afecţiuni cronice, a doua consultație va fi acordată la cel mult 5 zile calendaristice față de prima prima întâlnire cu medicul, potrivit proiectului.
În cazul episoadelor de boală subacută, a doua consultație se va acorda 8 zile calendaristice față de prima, pentru un acces rapid la servicii medicale.
O altă propunere este plata per capita a consultațiilor acordate la distanță pentru afecțiuni cronice, măsura vizând creșterea accesului asiguraților și neasiguraților la servicii medicale.
“Pentru anumite tipuri de consultații - consultațiile preventive acordate copiilor cu vârsta de până la 3 ani (inclusiv), consultația de prevenție acordată adultului asimptomatic 40+ în cadrul căreia se intervine asupra riscurilor modificabile, precum și consultațiile de management de caz, acordate în primul trimestru de la inițierea managementului de caz - a fost reglementată o estimare a timpului aferent consultației de 30 de minute (față de 15 minute, în prezent), concomitent cu o majorare semnificativă a punctajului, pentru încurajarea acordării acestor servicii”, menționează autorii proiectului, în referatul de aprobare.
În proiect sunt introduși doi indicatori de performanță ce vizează acordarea serviciilor de prevenție copiilor și persoanelor cu vârsta de cel puțin 40 de ani, cu accent pe depistarea tulburărilor de spectru autist.
Pentru pacienți, spun medicii, propunerile care deocamdată se află în stadiul de proiect, ar reprezenta un plus, deoarece vor putea beneficia gratuit de o serie de consultații și investigații pe care acum le plătesc.
”Sigur, la o primă vedere aceste propuneri sunt de apreciat pentru că oferă o paletă mai largă de asistență medicală de care oamenii pot beneficia în baza asigurărilor de sănătate. Ce nu este în regulă este faptul că nu se modifică bugetul și nu se modifică numărul maxim de consultații oferite zilnic. Și, în acest context, odată ce tu ai deja limitări la numărul de consultații zilnice, pe care oricum le depășești, va fi și mai complicat să poți face față tuturor solicitărilor. Și este și frustrant pentru medici. De exemplu, la medicii de familie valoarea consultației nu este cuantificată în lei, ci în puncte. Valoarea punctului este relativă și se obține prin împărțirea bugetul la numărul total de puncte realizat de medici. În condițiile în care bugetul rămâne același și numărul consultațiilor crește, valoarea punctului scade. Cu alte cuvinte, muncești mai mult și primești mai puțin”, a explicat Conf. Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.
Cu atât mai mult cu cât proiectul menține valoarea garantată a punctului per capita la 10 lei. Medicii spun că și în acest context, în care va crește numărul investigațiilor acordate, pacienții nu vor fi refuzați dar este posibil, atunci când situația permite, să fie temporizați, respectiv să fie reprogramați. Și aceasta, argumentează ei, pentru că sistemul medical românesc limitează numărul de consultații decontate pe toate palierele, fie că este vorba despre medicina de familie, de ambulator sau cea oferită în spitale.
”Vorbim despre servicii decontabile și nu decontate. Pentru că medicului de familie nu i se decontează mai mult de 20 de consultații pe zi și clar face mai multe. De cele mai multe ori se depășește numărul maxim de consultații care nu vor fi decontate de către CASS, indiferent că vorbim despre medicina de familie, ambulator sau spital.. Adică muncă voluntară din partea medicilor dar și de consum de resurse - analize, investigații imagistice etc. - pe care spitalul, de exemplu, le face dar nu și le poate acoperi pentru că nu i se decontează. Și-atunci vorbim despre deficit, despre subfinanțare”, a mai adăugat președintele Colegiului Medicilor Iași.
Acest proiect perfectibil propus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2023. Deja Ministerul Sănătății și-a expus punctul de vedere solicitând CNAS să pună accentul pe medicina de ambulator, în ideea de a degreva activitatea din spitale.
Cuvinte cheie: + consultații, gratuit, 2023, Babeș-Papanicolau, Frax,
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
În Rusia începe campania de recrutare de primăvară, în care sunt chemaţi sub arme 147.000 de tineri
Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, o premieră în România
Procesul lui Gwyneth Paltrow, urmărit de 30 de milioane de persoane
Premier League: Manchester City a învins pe FC Liverpool cu 4-1, revenind de la 0-1
O ieşeancă, aleasă pe una dintre poziţiile de vicepreşedinte la Organizaţia Femeilor Liberale
El este motociclistul care se află în comă după accidentul din Agronomie - FOTO
2 Aprilie, Ziua Internațională pentru Conștientizare a Autismului - Iașul albastru
CALCULE - S-a scumpit curentul: mai rentează maşina electrică? Iată ce spun ieşenii proprietari!
O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?
Şofer băut, trimis la puşcărie după ce judecătorul l-a sunat iar el a închis. „Sfidarea Curţii”
Fotbalul nu te iartă când îl pui pe planul doi! Urcăm pe primul loc cu regrete mari
Andreea Mitu, învinsă la simplu, dar finalistă la dublu la Murska Sobota
Fraţii Tate, eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu
Şoferul unui autobuz cu pasageri, depistat la volan cu 1,44 mg/l alcool pur în aerul expirat
Nouă persoane, implicate într-un accident rutier produs pe DN 3
Rafila: Consumăm de trei ori mai multe antibiotice decât consumă Olanda sau Austria
Ucraina promite să nu uite şi să nu ierte niciodată ce s-a petrecut la Bucea
Document oficial! Vladimir Putin vrea să elimine ''dominaţia occidentalilor" în lume
Un bărbat care ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un minor de 14 ani a fost reţinut
Trump nu va fi încătuşat când se va preda poliţiei. El va pleda nevinovat, au anunţat avocaţii săi
Ce a spus Geoană după prelungirea mandatului de adjunct al NATO
Oscar Pistorius rămâne în închisoare. Judecătorii nu i-au aprobat cererea de eliberare condiţionată
Elisabeta Moraru (Google): Sunt zeci de canale de YouTube româneşti cu peste 1 milion de abonaţi
Twitter lansează abonamentele pentru companii: 1.000 de dolari/ lună
Credit Suisse şi UBS vor plăti dobânzi de aproape 11 miliarde de dolari pentru linia de salvare
Bianca Patrichi, concurentă Survivor, a fost extrem de fericită că a ajuns pe masa de masaj
Inedit! O concurentă de la Survivor România 2023 s-a îngrăşat în loc să slăbească
Adrian Minune, internat de urgenţă. Ce probleme de sănătate are manelistul?
Nicolae GRECUGreierii din capul „furnicuţei” |
Eugen MUNTEANUEufemismele (V) |
Dorin DOBRINCUUnionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei |
Ioan STANOMIRConstituţia de la 1923 şi posteritatea ei |
PULSO fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.