anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Mai multe consultații gratuite în 2023?

GALERIE
DR.-LIVIU-OPREA
  • DR.-LIVIU-OPREA
- +

Anul viitor persoanele asigurate ar putea beneficia gratuit de o serie de consultații și investigații medicale pe care în prezent trebuie să le plătească. 
Este vorba despre introducerea de servicii diagnostice și terapeutice, respectiv recoltare pentru test Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice și Testul Frax care poate calcula riscul de fractură la pacienții cu osteoporoză. De asemenea, în cadrul tratamentelor chirurgicale a fost introdusă posibilitatea efectuării infiltrațiilor, precum și a procedurilor de evacuare a colecților purulente.

O atenție deosebită se va acorda consultațiilor preventive de depistare precoce a unor afecțiuni pentru persoane cu vârsta între 40 şi 60 ani. Este vorba despre evaluarea riscului cardio-vascular, oncologic, depistarea precoce a melanomului malign, evaluarea sănătății mintale și a sănătății reproductive. 

În ce privește persoanele cu vârsta de peste 60 de ani se va evaluarea comportamentul cu impact global asupra sănătăţii precum riscul fatal cardiovascular, riscul oncologic, se va evalua sănătatea mintală, inclusiv depresia și demența dar și riscul de osteoporoză, de incontinență urinară sau de melanom malign.

Chiar și adulții tineri, cu vârsta între 18 și 39 de ani, vor beneficia de consultații de prevenție  anual, față de acordarea la 3 ani, cum este reglementată în prezent.

De asemenea, în cazul episoadelor de boală acută sau acutizare a unor afecţiuni cronice, a doua consultație va fi acordată la cel mult 5 zile calendaristice față de prima prima întâlnire cu medicul, potrivit proiectului.

În cazul episoadelor de boală subacută, a doua consultație se va acorda 8 zile calendaristice față de prima, pentru un acces rapid la servicii medicale.

O altă propunere este plata per capita a consultațiilor acordate la distanță pentru afecțiuni cronice, măsura vizând creșterea accesului asiguraților și neasiguraților la servicii medicale.

“Pentru anumite tipuri de consultații - consultațiile preventive acordate copiilor cu vârsta de până la 3 ani (inclusiv), consultația de prevenție acordată adultului asimptomatic 40+ în cadrul căreia se intervine asupra riscurilor modificabile, precum și consultațiile de management de caz, acordate în primul trimestru de la inițierea managementului de caz - a fost reglementată o estimare a timpului aferent consultației de 30 de minute (față de 15 minute, în prezent), concomitent cu o majorare semnificativă a punctajului, pentru încurajarea acordării acestor servicii”, menționează autorii proiectului, în referatul de aprobare.

În proiect sunt introduși doi indicatori de performanță ce vizează acordarea serviciilor de prevenție copiilor și persoanelor cu vârsta de cel puțin 40 de ani, cu accent pe depistarea tulburărilor de spectru autist.

Pentru pacienți, spun medicii, propunerile care deocamdată se află în stadiul de proiect, ar reprezenta un plus, deoarece vor putea beneficia gratuit de o serie de consultații și investigații pe care acum le plătesc.

”Sigur, la o primă vedere aceste propuneri sunt de apreciat pentru că oferă o paletă mai largă de asistență medicală de care oamenii pot beneficia în baza asigurărilor de sănătate. Ce nu este în regulă este faptul că nu se modifică bugetul și nu se modifică numărul maxim de consultații oferite zilnic. Și, în acest context, odată ce tu ai deja limitări la numărul de consultații zilnice, pe care oricum le depășești, va fi și mai complicat să poți face față tuturor solicitărilor. Și este și frustrant pentru medici. De exemplu, la medicii de familie valoarea consultației nu este cuantificată în lei, ci în puncte. Valoarea punctului este relativă și se obține prin împărțirea bugetul  la numărul total de puncte realizat de medici. În condițiile în care bugetul rămâne același și numărul consultațiilor crește, valoarea punctului scade. Cu alte cuvinte, muncești mai mult și primești mai puțin”, a explicat Conf. Dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor Iași.

Cu atât mai mult cu cât proiectul menține valoarea garantată a punctului per capita la 10 lei. Medicii spun că și în acest context, în care va crește numărul investigațiilor acordate, pacienții nu vor fi refuzați dar este posibil, atunci când situația permite, să fie temporizați, respectiv să fie reprogramați. Și aceasta, argumentează ei, pentru că sistemul medical românesc limitează numărul de consultații decontate pe toate palierele, fie că este vorba despre medicina de familie, de ambulator sau cea oferită în spitale. 

”Vorbim despre servicii decontabile și nu decontate. Pentru că medicului de familie nu i se decontează mai mult de 20 de consultații pe zi și clar face mai multe. De cele mai multe ori se depășește numărul maxim de consultații care nu vor fi decontate de către CASS, indiferent că vorbim despre medicina de familie, ambulator sau spital.. Adică muncă voluntară din partea medicilor dar și de consum de resurse - analize, investigații imagistice etc. - pe care spitalul, de exemplu, le face dar nu și le poate acoperi pentru că nu i se decontează. Și-atunci vorbim despre deficit, despre subfinanțare”, a mai adăugat președintele Colegiului Medicilor Iași. 

Acest proiect perfectibil propus de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2023. Deja Ministerul Sănătății și-a expus punctul de vedere solicitând CNAS să pună accentul pe medicina de ambulator, în ideea de a degreva activitatea din spitale.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.