anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Focus suplimentul „Oameni & Afaceri”

Mai multe ore de muncă pe zi nu aduc rezultate mai bune

GALERIE
ore de munca
 • ore de munca
- +

Românii percep mai acut decât locuitorii altor ţări modificările din ultimii ani, cu impact asupra echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională. Munca peste program a devenit o obişnuinţă a ultimilor ani şi este o provocare pentru angajaţi, în special pentru cei tineri, care vor să-şi consolideze poziţia în cadrul companiei şi să promoveze rapid.

Când se termină programul normal de muncă într-o companie, o parte dintre salariaţi pleacă de la serviciu, iar o alta îşi continuă activitatea fără a avea intenţia de a se opri. În această lume tot mai competitivă, cele 24 de ore ale unei zilei nu sunt suficiente pentru a îndeplini task-urile impuse. De multe ori, acumularea sarcinilor se datorează şi unei proaste organizări a timpului. De cele mai multe ori, dacă nu se prioritizează corect sarcinile importante, acestea vor fi terminate cu puţin timp îna­inte de deadline, ceea ce va duce la nevoia de a sta peste program.

Un studiu publicat în acest an arată că numărul mediu de ore lucrate pe săptămână este în creştere în ultimii trei ani faţă de perioadă anterioară, peste 50% dintre respondenţi indicând acest lucru, faţă de doar 14% care susţin că numărul orelor lucrate a scăzut. Peste 70% dintre cei chestionaţi au precizat că stau peste program la serviciu, dintre aceştia 34% au precizat că lucrează chiar mai mult de 46 de ore pe săptămână.

Deşi principalul motiv pentru lucrul peste program este creşterea productivităţii, studiile ultimilor ani arată că efectul este tocmai invers. Angajaţii suprasolicitaţi dezvoltă diferite afecţiuni în legătură cu lucrul peste program, iar consecinţa directă o reprezintă scăderea performanţei. Pe lângă afecţiunile fizice care pot apărea în legătură cu suprasolicitarea organismului (oboseala cronică, dureri de cap, hipertensiune, afecţiuni ale coloanei), munca în exces afectează angajaţii şi psihic.

În primul rând, aceştia nu mai au timp pentru viaţa privată, pentru relaxare sau pentru activităţi sportive cu efecte benefice asupra sănătăţii. Din acest motiv, oamenii devin irascibili, apar neînţelegerile în familie şi standardul de viaţă se degradează treptat. Generaţiile nou intrate pe piaţa muncii încearcă găsirea unui echilibru optim între viaţa profesională şi cea personală, ceea ce va duce în viitor la salariaţi sănătoşi şi mulţumiţi.

Norma de lucru de 8 ore/zi (40 ore/săptămână) a apărut în secolul al XVIII-lea, în cadrul Revoluţiei Industriale. În 1817, Robert Owen, reformist social şi unul dintre fondatorii socialismului utopic, a creat sloganul „eight hours labour, eight hours recreation, eight hours rest”. Henry Ford a schimbat fundamental programul de lucru în cadrul companiei sale în 1914, când a anunţat că se vor lucra doar 8 ore/zi, iar în 1926 a hotărât închiderea fabricilor în zilele de sâmbătă şi duminică, apărând astfel conceptul de weekend.

Alina Grigoraş este manager de resurse umane în cadrul grupului AVISSO, cu peste 10 ani de experienţă în domeniu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.