Mai multe ore de muncă pe zi nu aduc rezultate mai bune
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Focus suplimentul „Oameni & Afaceri”

Mai multe ore de muncă pe zi nu aduc rezultate mai bune

GALERIE
ore de munca
  • ore de munca
- +

Românii percep mai acut decât locuitorii altor ţări modificările din ultimii ani, cu impact asupra echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională. Munca peste program a devenit o obişnuinţă a ultimilor ani şi este o provocare pentru angajaţi, în special pentru cei tineri, care vor să-şi consolideze poziţia în cadrul companiei şi să promoveze rapid.

Când se termină programul normal de muncă într-o companie, o parte dintre salariaţi pleacă de la serviciu, iar o alta îşi continuă activitatea fără a avea intenţia de a se opri. În această lume tot mai competitivă, cele 24 de ore ale unei zilei nu sunt suficiente pentru a îndeplini task-urile impuse. De multe ori, acumularea sarcinilor se datorează şi unei proaste organizări a timpului. De cele mai multe ori, dacă nu se prioritizează corect sarcinile importante, acestea vor fi terminate cu puţin timp îna­inte de deadline, ceea ce va duce la nevoia de a sta peste program.

Un studiu publicat în acest an arată că numărul mediu de ore lucrate pe săptămână este în creştere în ultimii trei ani faţă de perioadă anterioară, peste 50% dintre respondenţi indicând acest lucru, faţă de doar 14% care susţin că numărul orelor lucrate a scăzut. Peste 70% dintre cei chestionaţi au precizat că stau peste program la serviciu, dintre aceştia 34% au precizat că lucrează chiar mai mult de 46 de ore pe săptămână.

Deşi principalul motiv pentru lucrul peste program este creşterea productivităţii, studiile ultimilor ani arată că efectul este tocmai invers. Angajaţii suprasolicitaţi dezvoltă diferite afecţiuni în legătură cu lucrul peste program, iar consecinţa directă o reprezintă scăderea performanţei. Pe lângă afecţiunile fizice care pot apărea în legătură cu suprasolicitarea organismului (oboseala cronică, dureri de cap, hipertensiune, afecţiuni ale coloanei), munca în exces afectează angajaţii şi psihic.

În primul rând, aceştia nu mai au timp pentru viaţa privată, pentru relaxare sau pentru activităţi sportive cu efecte benefice asupra sănătăţii. Din acest motiv, oamenii devin irascibili, apar neînţelegerile în familie şi standardul de viaţă se degradează treptat. Generaţiile nou intrate pe piaţa muncii încearcă găsirea unui echilibru optim între viaţa profesională şi cea personală, ceea ce va duce în viitor la salariaţi sănătoşi şi mulţumiţi.

Norma de lucru de 8 ore/zi (40 ore/săptămână) a apărut în secolul al XVIII-lea, în cadrul Revoluţiei Industriale. În 1817, Robert Owen, reformist social şi unul dintre fondatorii socialismului utopic, a creat sloganul „eight hours labour, eight hours recreation, eight hours rest”. Henry Ford a schimbat fundamental programul de lucru în cadrul companiei sale în 1914, când a anunţat că se vor lucra doar 8 ore/zi, iar în 1926 a hotărât închiderea fabricilor în zilele de sâmbătă şi duminică, apărând astfel conceptul de weekend.

Alina Grigoraş este manager de resurse umane în cadrul grupului AVISSO, cu peste 10 ani de experienţă în domeniu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.