Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Focus suplimentul „Oameni & Afaceri”

Mai multe ore de muncă pe zi nu aduc rezultate mai bune

GALERIE
ore de munca
  • ore de munca
- +

Românii percep mai acut decât locuitorii altor ţări modificările din ultimii ani, cu impact asupra echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională. Munca peste program a devenit o obişnuinţă a ultimilor ani şi este o provocare pentru angajaţi, în special pentru cei tineri, care vor să-şi consolideze poziţia în cadrul companiei şi să promoveze rapid.

Când se termină programul normal de muncă într-o companie, o parte dintre salariaţi pleacă de la serviciu, iar o alta îşi continuă activitatea fără a avea intenţia de a se opri. În această lume tot mai competitivă, cele 24 de ore ale unei zilei nu sunt suficiente pentru a îndeplini task-urile impuse. De multe ori, acumularea sarcinilor se datorează şi unei proaste organizări a timpului. De cele mai multe ori, dacă nu se prioritizează corect sarcinile importante, acestea vor fi terminate cu puţin timp îna­inte de deadline, ceea ce va duce la nevoia de a sta peste program.

Un studiu publicat în acest an arată că numărul mediu de ore lucrate pe săptămână este în creştere în ultimii trei ani faţă de perioadă anterioară, peste 50% dintre respondenţi indicând acest lucru, faţă de doar 14% care susţin că numărul orelor lucrate a scăzut. Peste 70% dintre cei chestionaţi au precizat că stau peste program la serviciu, dintre aceştia 34% au precizat că lucrează chiar mai mult de 46 de ore pe săptămână.

Deşi principalul motiv pentru lucrul peste program este creşterea productivităţii, studiile ultimilor ani arată că efectul este tocmai invers. Angajaţii suprasolicitaţi dezvoltă diferite afecţiuni în legătură cu lucrul peste program, iar consecinţa directă o reprezintă scăderea performanţei. Pe lângă afecţiunile fizice care pot apărea în legătură cu suprasolicitarea organismului (oboseala cronică, dureri de cap, hipertensiune, afecţiuni ale coloanei), munca în exces afectează angajaţii şi psihic.

În primul rând, aceştia nu mai au timp pentru viaţa privată, pentru relaxare sau pentru activităţi sportive cu efecte benefice asupra sănătăţii. Din acest motiv, oamenii devin irascibili, apar neînţelegerile în familie şi standardul de viaţă se degradează treptat. Generaţiile nou intrate pe piaţa muncii încearcă găsirea unui echilibru optim între viaţa profesională şi cea personală, ceea ce va duce în viitor la salariaţi sănătoşi şi mulţumiţi.

Norma de lucru de 8 ore/zi (40 ore/săptămână) a apărut în secolul al XVIII-lea, în cadrul Revoluţiei Industriale. În 1817, Robert Owen, reformist social şi unul dintre fondatorii socialismului utopic, a creat sloganul „eight hours labour, eight hours recreation, eight hours rest”. Henry Ford a schimbat fundamental programul de lucru în cadrul companiei sale în 1914, când a anunţat că se vor lucra doar 8 ore/zi, iar în 1926 a hotărât închiderea fabricilor în zilele de sâmbătă şi duminică, apărând astfel conceptul de weekend.

Alina Grigoraş este manager de resurse umane în cadrul grupului AVISSO, cu peste 10 ani de experienţă în domeniu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri