Noul Consiliu Local (CL) al Iașului va fi constituit cel târziu la mijlocul lunii noiembrie. Între timp, cinci consilieri aleși, din partea a patru partide, au renunțat deja la mandat: principalul motiv a vizat o viitoare situație de incompatibilitate.
Deocamdată, vorbim doar despre acei consilieri care au renunțat înainte de validarea mandatului, retragerea din Consiliu fiind posibilă și după momentul validării: în acest sens, legea stabilește un termen de 15 zile pentru evitarea unei stări de incompatibilitate.
La liberali au fost (până acum) două cazuri de renunțare la mandatul de consilier local: Mihai Chirica (ales primar, edilul a deschis și lista pentru Consiliu a PNL) și Alin Andrieș (secretar de stat la Ministerul de Finanțe). În urma retragerii celor doi, ar urma să fie validați doi dintre consilierii supleanți: Ciprian Bostan și Eduard Boz. Însă, primul are de luat o decizie: în prezent, el este administrator public și, dacă va fi reconfirmat în acest post, Bostan trebuie să renunțe la mandatul de consilier local. Dacă va renunța Bostan, în locul lui va fi validat mandatul lui Florin Briaur, manager al clubului de fotbal Politehnica Iași.
Ținând cont de procedurile legale în validarea mandatelor, la momentul constituirii Consiliului Local, de la liberali ar putea depune jurământul doar cinci dintre cei șapte consilieri aleși, iar supleanții să fie învestiți ulterior în funcție. Cei cinci consilieri sunt Daniel Juravle (actual viceprimar), Andrei Apreotesei (manager Complexul Muzeal Moldova), Călin Scripcaru (șef laborator în cadrul IML), Bogdan Iliescu (neurochirurg la Spitalul „Prof. Dr. N. Oblu”) și Florentin Ciobotaru (inspector școlar general adjunct).
Două renunțări la PSD și ADU (USR-PMP)
În cazul celorlalte partide au mai fost înregistrate alte trei renunțări la mandat. O situație particulară este în situația ADU, fostă alianță formată din USR și PMP. ADU a câștigat 7 locuri în plen, iar unul dintre acestea a revenit PMP. Însă, din informațiile ZDI, consilierul ales al PMP Florin Roșu a renunțat la mandat întrucât urma să intervină o situație de incompatibilitate, el fiind și director al Spitalului de Boli Infecțioase. Următorul pe lista ADU este un reprezentant USR (Florentina Dărăban – cadru didactic universitar), abia apoi fiind un reprezentant al PMP (Cosmin Marcovici – solist Operă): rămâne de văzut care dintre cei doi va intra în CL întrucât este posibil să intervină în ecuație protocolul de funcționare al ADU.
Ceilalți consilieri aleși ai USR sunt: Diana Zbranca (consilier juridic), Marius Ciobanu (cadru didactic universitar), Dragoș Popa (analist calitate), Andrei Popescu (expert proiecte), Elena Chiticariu (avocat) și Ovidiu Bulgaru (avocat).
La PSD, partid care a câștigat 6 mandate la alegeri, a fost înregistrată o singură retragere, cea a lui Bogdan Balanișcu, secretar de stat la Ministerul Mediului și fost candidat al social-democraților la Primărie. În locul lui ar urma să fie validat Dragoș Matei (administrator). Ceilalți consilieri aleși ai PSD sunt Roxana Necula (șef centru primiri urgențe), Florin Rașcu (administrator firmă) și trei actuali consilieri locali (Bogdan Crucianu, Mihai Gavril și Marian Dălban).
Ițe încurcate la AUR
O altă renunțare la mandat a fost în cazul AUR, respectiv al fostului europarlamentar Tudor Ciuhodaru, el fiind un potențial candidat din partea acestui partid la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Locul lui Ciuhodaru ar urma să fie preluat de Ciprian Paraschiv, dar fostul căpitan al Politehnicii Iași este, de asemenea, luat în calcul pentru un fotoliu de parlamentar. Dacă se va retrage și Paraschiv, atunci următorul pe lista AUR este profesorul universitar Creangă Steofil.
Dar, povestea mandatelor la AUR este departe de a fi clarificată: ceilalți trei consilieri aleși sunt omul de afaceri Vasile Pușcașu, arhitectul Marian – Jan Chiriță și Valentin Resmiriță. Ultimul consilier ales este șef serviciu în cadrul Termo Service, societate din subordinea Consiliului Local, iar în cazul acestuia va interveni o situație de incompatibilitate: el va trebui să aleagă una dintre cele două funcții în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii instanței de validare a mandatului de consilier. În cazul retragerii lui Resmeriță, următorul pe lista AUR este Vlăduț Simionescu (judoka olimpic).
În ceea ce privește partidul ECO (CURAJ), din informațiile ZDI, până ieri nu a fost înregistrată vreo cerere de renunțare la mandat. Acest partid a câștigat trei mandate, primii pe listă fiind Cosette Chichirău (actual deputat), Iulian Hușanu (fost consilier) și Lavinia Crăciună-Loghin (manager proiect informatic).
Constituirea CL: cel târziu la 26 noiembrie
Termenul de 7 octombrie care s-a împlinit ieri a vizat renunțarea la mandat înainte de validare. În situația persoanelor care ocupă o altă funcție publică incompatibilă cu cea de consilier local, mai curge un termen de 15 zile de la momentul comunicării hotărârii privind validarea mandatului de ales local.
Cel mai probabil, Judecătoria Iași va emite hotărâri de validare sau invalidare a mandatelor de consilier local în a doua jumătate a lunii octombrie, astfel că, ținând cont de prevederile și termenele din Codul Administrativ, noul Consiliu va fi constituit în prima jumătate a lunii noiembrie sau cel târziu la data de 26 noiembrie, care este termenul maximal prevăzut de lege (60 de zile de la data alegerilor). Actualul deliberativ local va continua să funcționeze până la data constituirii noului Consiliu, chiar dacă va fi depășită ziua de 23 octombrie, atunci când se împlinesc 4 ani de la momentul în care consilierii locali în exercițiu au depus jurământul.
Publicitate și alte recomandări video