
Mai mulți salariați din instituții ieșene de control, forțați să plece din funcții. Cea mai mare problemă, la ITM: „Vin doar tineri fără nicio abilitate”

Noi salariați din instituțiile ieșene vor pleca acasă în următoarea perioadă. Este vorba despre șase angajați din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași, doi din cadrul Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă Pașcani și un salariat al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială.
La ITM Iași se resimte puternic impactul acestor reglementări, mai ales că instituția se confrunta deja cu un deficit mare de personal. În urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, angajații care cumulau pensia cu salariul nu își mai pot continua activitatea. Salariații al căror raport de serviciu a încetat aveau primite deciziile de pensionare.
La sfârșitul lunii noiembrie 2024, judecătorii Curții Supreme au hotărât că emiterea unei astfel de decizii duce la încetarea raportului de serviciu al funcționarului public, chiar dacă unii au solicitat suspendarea pensiei. Astfel, ca urmare a noii hotărâri, atribuțiile acestei categorii de personal vor fi preluate de către cei rămași în instituții, deficitare oricum din cauza lipsei de specialiști, după cum se plâng mai mulți directori din Iași.
La Inspectoratul Teritorial de Muncă, de exemplu, în urma acestei hotărâri la șase angajați le va înceta raportul de serviciu. Este vorba despre inspectori de muncă cu experiență, foarte greu de înlocuit, potrivit șefului instituției. În plus, acesta a subliniat că ITM Iași se confrunta oricum cu un deficit mare de salariați, pe care nu știe cum îl va acoperi sau dacă va reuși măcar să-l reducă. Cea mai mare problemă din acest punct de vedere este legată de lipsa de ingineri, specialiști tehnici.
„Eram oricum în deficit. O să fim și mai tare în deficit acum. Din păcate, asta este o realitate care nu ne ajută. Au plecat oameni cu experiență, oameni în vârstă. Nu avem posibilitatea de a forma oameni tineri, care au înclinație în direcția asta. Vin tineri care nu au nicio abilitate în acest sens, de a controla, de a verifica și de a analiza tot ce înseamnă zona asta de relații de muncă și securitate/sănătate în muncă. De obicei pe SSM căutăm mai mult persoane tehnice, ingineri. Nu găsim. Și acum nu vreau să sune a discriminare, dar o femeie să o trimiți într-un șantier, unde are loc un accident de muncă mortal, e destul de greu. E o zonă delicată. Desigur, sunt și excepții. Sunt și bărbați mai sensibili. Deci, ca inspector de muncă trebuie să ai niște abilități pe care, din păcate, nu toți oamenii le au”, a explicat directorul ITM Iași, Costel Grojdea.
În contextul noilor reglementări, acesta și-a exprimat îngrijorarea, considerând că această măsură afectează negativ instituția pe care o conduce, pentru că nu reușește să atragă și să formeze personal tânăr și calificat. Mai mult, Grojdea a subliniat că, în ciuda eforturilor sale de a promova rolul și atribuțiile Inspectoratului Teritorial de Muncă în universități și în rândul studenților, rezultatele nu au fost cele așteptate.
ITM Iași se confruntă și cu o lipsă acută de ingineri
Cunoașterea legislației este importantă, dar aplicarea ei în practică este mult mai dificilă și necesită experiență și abilități practice, mai spune directorul ITM Iași.
„Cu siguranță nu mi-a picat bine această decizie, atât timp cât nu reușim ca și instituție publică să avem niște pepiniere. Tot am încercat de foarte multe ori să mă duc în universități să le spun studenților ce înseamnă Inspectoratul Teritorial de Muncă și încercăm să le spunem oamenilor care sunt atribuțiile inspectorilor de muncă, ce trebuie să facă practic un inspector de muncă. Degeaba știm legislația pe de rost. Să știți că aia este foarte ușor de învățat, dar ca să o pui în practică e foarte, foarte greu. Din păcate, ingineri nu mai vin, pentru că aici am un deficit foarte mare. Vin doar juriști, economiști. Și este foarte greu să formezi un inspector de muncă. Cel puțin șase luni, un an, el trebuie să știe să facă un dosar de cercetare al unui eveniment, care ajunge pe masa unui procuror. Experiența contează foarte mult”, a mai punctat șeful Inspectoratului de Muncă.
Potrivit acestuia, la nivel de județ numărul angajatorilor este de peste 25.000, ceea ce face ca activitatea inspectorilor ITM să fie îngreunată, din cauza deficitului de personal: „Deci suntem cumva într-o zonă destul de riscantă.”
Plecări și de la AJPIS și AJOFM
Pe lângă ITM, alte două instituții ieșene se confruntă cu pierderi de personal. Practic, sunt trei angajați care pleacă din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Iași și Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Concret, la AJPIS Iași este vizat un singur salariat, respectiv un inspector social, în timp ce alți doi angajați pleacă din cadrul Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă Pașcani, unde este vorba despre două persoane care ocupau posturi de consilieri superiori.
România are printre cei mai mulți angajați în aparatul bugetar din Uniunea Europeană, autoritățile asigurându-ne în repetate rânduri că vor mai reduce numărul. Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor în noiembrie 2024, România avea un total de 1.306.197 de bugetari. Dintre aceștia, 838.316 lucrau în administrația centrală, iar 467.881 în administrația locală.
Reamintim că, la Iași, valul de plecări din instituții s-a văzut încă de luna trecută, când cel puțin 20 de angajați și-au pierdut locul de muncă din Primăria Iași.
Publicitate și alte recomandări video