Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mai mulţi sportivi pregătesc un protest după ce handbalistele au primit premii

GALERIE
echipa handbal ciolos
  • echipa handbal ciolos
- +

Preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, Adrian Stoica, a declarat că i se pare corectă atitudinea gimnastului Marian Drăgulescu referitor la premierea echipei naţionale de handbal feminin.

"Mi-a plăcut poziţia lui (a lui Marian Drăgulescu – n.r.), mi se pare că este o atitudine corectă şi nu văd de ce nu ar fi corectă atitudinea, dacă vorbim de Marian Drăgulescu, gimnast cu 10 medalii mondiale. Sigur că este un rezultat foarte bun al fetelor de la handbal, nimeni nu spune nu, dar cred că trebuie păstrată o anumită corectitudine", a declarat Adrian Stoica.

În privinţa unui protest al sportivilor în faţa Guvernului, anunţat de Marian Drăgulescu pe Facebook, şeful FRG a precizat că nu cunoaşte detalii şi nu comenteză.

Guvernul Cioloş a premiat, săptămâna trecută, jucătoarele naţionalei de handbal cu câte 60.000 de lei pentru medalia de bronz cucerită la Campionatul Mondial din Danemarca, faţă de 14.800 de lei cât prevede legea pentru o medalie de bronz mondială, suma putând fi dublată, tot conform normelor legale în vigoare. Premiul acordat fiecărei handbaliste a fost suplimentat însă printr-o decizie a Executivului.

Măsura luată de Guvern a fost "amendată" de mai mulţi sportivi din ramuri individuale, care au cucerit medalii mondiale în 2015 şi care au fost premiaţi cu sume mai mici.

Astfel, într-o campanie declanşată zilele trecute pe Facebook de Corina Drăgulescu, soţia gimnastului Marian Drăgulescu, se cer drepturi egale la premieri pentru sportivii medaliaţi mondial în 2015, dar şi sprijinul echipei naţionale de handbal feminin în acest demers.

"În semn de solidaritate cerem suportul şi echipei feminine de handbal care a câştigat bronzul în Danemarca! Bravo tuturor!", se arată într-un mesaj postat, duminică, pe pagina Corinei Drăgulescu.

Într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, Marian Drăgulescu a afirmat că a fost premiat cu 37.000 de lei (n.r. - acesta fiind premiu dublat), conform legii sportului, pentru argintul mondial.

Sportivii care au cucerit medalii mondiale în 2015 şi s-au alăturat demersului lui Marian Drăgulescu sunt Corina Căprioriu şi Andreea Chiţu (judo, medalii de argint), Larisa Iordache (gimnastică, bronz), Tiberiu Dolniceanu (scrimă, bronz) şi componentele echipei feminine de spadă - Ana Maria Brânză, Simona Pop, Simona Gherman şi Loredana Dinu (argint).

"Eu vreau să le felicit pe fete pentru performanţa reuşită, pentru medalia de bronz de la Campionatul Mondial. Nu ele au generat reacţia mea, nu au nicio vină. Vreau să salut iniţiativa Guvernului de a suplimenta premiile, dar să nu uite că mai sunt şi alţi sportivi care au venit cu medalii de la Campionaele Mondiale în 2015. Noi nu am avut parte nici măcar de o primire oficială: nici la aeroport, nici la Guvern. Şi nu e nici prima medalie pentru mine sau pentru Larisa Iordache, pentru a mă limita doar la exemplele din gimnastică. Nu suntem la prima ispravă, nu e o întâmplare. Noi suntem ignoraţi, nu ne bagă nimeni în seamă, nu dă nimeni doi bani pe noi. Nouă nu ni s-au suplimentat premierile şi când am venit de la Campionatul Mondial nu am avut parte de vreo primire oficială la Guvern. Nu e vorba numai de bani, cât de principiu, pentru că toţi am muncit şi am adus medalii de la mondiale", a declarat Marian Drăgulescu, pentru Prosport.

Drăgulescu a mai afirmat că după ce va reveni din vacanţă se va duce în faţa Guvernului pentru a protesta.

"Îmbrăcat în gimnast, voi sta acolo cu toate medaliile din carieră lângă mine. Să văd cine şi când mă va băga şi pe mine în seamă. E discriminare. Protestul meu vreau să-l fac pentru a fi auzit şi pentru a da şansa tuturor sportivilor să fie apreciaţi la adevărata lor valoare", a spus gimnastul.

La rândul său, judoka Andreea Chiţu a precizat, pentru sursa citată, că le felicită pe fetele de la handbal, dar i se pare incorect "ce se întâmplă". "În primul rând, felicitări fetelor de la handbal. Dar mi se pare incorect ce se întâmplă. Dacă s-a făcut o astfel de premiere, era firesc ca toţi să fim premiaţi în acelaşi mod. Noi nu renunţăm, vom face tot posibilul să ni se facă dreptate. Nu contează cine e la conducerea Guvernului. Şi dacă era Victor Ponta, şi dacă e domnul Cioloş... Important este că dacă ai dat un decret, ar trebui să fie acelaşi pentru toţi medaliaţii de la Mondiale. Îl vom susţine pe Marian Drăgulescu în demersul lui".

Şi Corina Căprioriu a făcut declaraţii pe această temă: "Eu sunt supărată pe cei din Guvern, care nu ne-au băgat şi pe noi în aceeaşi oală cu fetele de la handbal. Eu le susţin pe fetele de la handbal, ştiu cât de greu le-a fost până să obţină medalia. Dar în cazul nostru s-a făcut o mare nedreptate. Oricine lua această decizie, ar fi trebuit să cunoască şi rezultatele noastre. S-ar putea face şi pentru noi un efort, fiecare disciplină sportivă e grea".

Tiberiu Dolniceanu, medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de scrimă din acest an, a afirmat că s-a simţit ”un pic jignit” după demersul Guvernului şi cere să se procedeze la fel cu toţi sportivii.

"Mi-aş dori să avem aceeaşi premiere ca fetele de la handbal. La fel să se procedeze şi cu noi. M-am simţit un pic jignit. Noi câştigăm medalii an de an şi probabil că s-au plictisit de noi", a declarat Dolniceanu, pentru Prosport.

Potrivit normativelor legale în vigoare, medaliile obţinute la Campionate Mondiale sunt recompensate cu 27.800 lei (medalie de aur), 18.500 lei (argint) şi 14.800 (bronz), cu menţiunea că premiile pot fi dublate, tot conform legislaţiei.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri