Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mai normali, mai populari

GALERIE
cosmin pasca200
  • cosmin pasca200
- +

Cât de sănătoasă poate fi o creştere de zece procente pentru un partid în decurs de o lună, vezi cazul PNL? Chirurgie estetică fără licenţă şi cam atât.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD nu ar obţine cel mai mare număr de mandate, arată un sondaj Inscop publicat marţi. S-a mai întâmplat o singură dată, pe vremea Convenţiei Democratice. Atunci, în condiţiile unui vot extrem de fragmentat, cu şase partide care au trecut pragul electoral, CDR a obţinut 30,7% din voturi, PDSR doar 23,1%. Dacă punem şi voturile obţinute de USD (pe atunci în internaţionala socialistă) PRM şi PUNR, putem spune că nu s-a întâmplat nici atunci. Stânga deţinea controlul legislativului. Astăzi, situaţia se prezintă total diferit. Noul PNL (PNL plus PDL) este creditat cu 41,7% din voturi (ca reper, alianţa D.A. a obţinut în 2004, pe emoţia generată de plecarea lui Bombo în Congo, doar 34%), urmat de PSD - UNPR - PC cu 38,8%. Mai mult, în Parlament şi-ar mai face loc, în marja de eroare a sondajului, doar două partide - PMP şi UDMR. Cum ambele formaţiuni fac parte din aceeaşi familie politică europeană cu noul PNL, concluzia vine de la sine: românii n-au fost niciodată mai populari ca astăzi.

Cu peste 52% din intenţiile de vot, dreapta românească îi face geloşi pe Merkel şi Cameron. Dar nu pentru mult timp. În mod evident rezultatele sondajului sunt virusate de adrenalina generată de victoria lui Klaus Iohannis. Cât de sănătoasă poate fi o creştere de zece procente pentru un partid în decurs de o lună, vezi cazul PNL? Chirurgie estetică fără licenţă şi cam atât. Ţine de evidenţă că mulţi dintre cei care au votat toată viaţa cu PSD şi “prietenii” i-au povestit operatorului Inscop despre tradiţia liberală a familiei lor. Una e să pui ştampila pe un partid ascuns în spatele perdelei şi alta să-i spui unui necunoscut că votezi cu pierzătorii. Dovada că scorul PNL este umflat artificial o regăsim în acelaşi sondaj, la încrederea respondenţilor în personalităţile publice. Cu excepţia lui Klaus Iohannis, toţi ceilalţi lideri PNL (MRU, Cătălin Predoiu, Vasile Blaga, Ludovic Orban) se bucură de simpatia unui segment redus de electorat, cu scoruri variind între 10 şi 18 procente. Şi mai interesant, toţi liderii virtuali ai viitorului mare partid de dreapta sunt depăşiţi la capitolul încredere de Traian Băsescu. Altfel spus, PNL propune figuri mai uzate decât cea a unui preşedinte uzat după zece ani de mandat. Un semnal de alarmă pentru un partid care îşi propune să domine scena politică în următorul deceniu.

Dacă scorul PNL trebuie salutat cu prudenţă, veştile cu adevărat bune ale sondajului vin din partea de jos a clasamentului. Partidele antisistem, PPDD şi PRM, cumulează împreună doar 3,5% dintre opţiunile electoratului. Poate că procentul nu e în mod real atât de mic - asta apropo de ruşinea în faţa operatorului -, dar parcă niciodată românii n-au fost mai normali în preferinţele politice ca acum. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri