anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Mai puțin de jumătate dintre profesorii din preuniversitar vor să se vaccineze

GALERIE
vaccinare, profesori, sindicat
 • vaccinare, profesori, sindicat
- +

Liderul de sindicat explică motivele reticenţei dascălilor faţă de imunizare. "Sunt convins că procentul va mai creşte în momentul în care va începe propriu-zis vaccinarea”, arată Laviniu Lăcustă

Mai puţin de jumătate dintre cadrele didactice din învăţământul preuniversitar din judeţ vrea să se vaccineze, a anunţat Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi în cursul zilei de ieri. Procentul este însă şi mai mic dacă se iau în considerare toţi cei 12.643 de angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar din judeţ, adică personal didactic, didactic auxiliar sau personal nedidactic. O parte dintre cei care nu doresc vaccinul fie nu cred în existenţa virusului, fie în eficienţa vaccinului sau efectele acestuia. O parte importantă a celor care au spus „nu” pentru vaccin aşteaptă însă să vadă care sunt efectele pe termen lung ale vaccinului, fiind mai curând precauţi.

În judeţul Iaşi, potrivit Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, din cei 12.643 de angajaţi ai învăţământului preuniversitar doar 5.740 au cerut să se vaccineze. Cu alte cuvinte, doar 45,40% din numărul total a considerat că vaccinul e sigur sau necesar, iar aproape 55 de procente încă au semne de întrebare sau resping complet existenţa virusului sau eficienţa vaccinului. Totodată, în rândul celor care au refuzat vaccinul se află şi adepţii teoriilor conspiraţioniste.

Din totalul de 5.740 de angajaţi din sistemul de învăţământ care au spus „da” pentru vaccin, 4.198 dintre aceştia sunt cadre didactice, adică un procent de 46,386% din numărul total. În cazul personalului didactic auxiliar, 532 dintre aceştia au menţionat că doresc să se vaccineze, adică 48,762%, pe când doar 40.367% din personal nedidactic, adică un număr de 1.010, au spus că doresc să îşi facă un vaccin împotriva Covid-19.

Explicaţii pentru actualele cifre

Preşedintele USLIP Iaşi, prof. Laviniu Lăcustă, explică însă că datele oferite publicităţii, colectate în urma solicitării Ministerului Educaţiei, nu relevă complet realitatea. Astfel, spune liderul sindical, între 5 şi 7% din totalul angajaţilor au avut deja Covid-19 şi o bună parte dintre aceştia consideră că, cel puţin pentru câteva luni, sunt imunizaţi, iar vaccinul ar fi de prisos. Totodată, Laviniu Lăcustă precizează că un număr mare al angajaţilor din învăţământ au comorbidităţi şi din acest motiv sunt încă reticienţi şi doresc să se documenteze cât mai bine cu privire la riscurile pe care le presupune vaccinarea în cazul în care suferă de o anumită boală. „Eu cred că nu este un procent mic, având în vedere că ne aflăm într-o etapă în care lumea încă se informează. Mai sunt şi lucruri care nu sunt luate în considerare, precum faptul că o parte, nu ştiu exact cât, 5%, 7%, e greu de zis acum exact, au avut deja Covid, iar aceştia au avut o imunizare şi probabil că se pot gândi că, atâta timp cât au anticorpi naturali, nu văd sensul unei vaccinări”, a explicat Laviniu Lăcută.

Laviniu Lăcustă a vorbit şi de angajaţii din învăţământ care suferă de anumite boli grave, acestora fiindu-le deocamdată frică să se vaccineze pentru că nu ştiu exact cum ar putea reacţiona organismul lor la vaccin. „Un număr important al angajaţilor din învăţământ are comorbidităţi. Noi ştim asta pentru că am tot făcut studii şi avem situaţia foarte clară. Aceste comorbidităţi sunt de natură să îi determine pe profesori să aibă o anumită reticienţă. Consider că aceste cifre reprezintă deocamdată o fotografie de moment şi sunt convins că procentul va mai creşte în momentul în care va începe propriu-zis vaccinarea”, a precizat Laviniu Lăcustă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.