Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mai puţine adopţii în România după schimbarea legii

GALERIE
adoptii
  • adoptii
- +

Sistemul adopţiei are nevoie de o schimbare reală, întrucât modificarea legii din aprilie 2012 a dus la un regres, numărul copiilor declaraţi adoptabili scăzând la 778, faţă de 1.736 în 2011, a declarat, marţi, coordonatorul Asociaţiei SOS Infertilitatea, Nicoleta Cristea-Brunel.

Reprezentanta Asociaţiei SOS Infertilitatea a precizat că din 7 aprilie 2012, când a intrat în vigoare noua lege a adopţiei, au fost pronunţate 999 de decizii privind deschiderea procedurii de adopţie, însă 221 dintre cereri au fost depuse pe rolul instanţelor înainte de această dată, ceea ce înseamnă că doar 778 de copii au devenit adoptabili de la modificarea actului normativ.

Potrivit datelor comunicate de Oficiul Român pentru Adopţii, în 2009 au fost declaraţi adoptabili 1.730 de copii, în anul următor, 1.921, iar în 2011, alţi 1.736 de minori.

"E nevoie de o schimbare reală în sistem", a susţinut Nicoleta Cristea-Brunel, precizând că, de la intrarea în vigoare a noii legi, au fost comunicate 365 de sentinţe de încredinţare în vederea adopţiei, dintre care 28 în Bucureşti.

Vârsta medie a copiilor adoptaţi în ultimul an a fost de trei ani şi trei luni, iar la sfârşitul anului trecut, în sistemul special de protecţie erau 1.231 de copii care aveau sub 12 luni şi 2.984 care aveau între unu şi doi ani.

Coordonatorul SOS Infertilitatea a arătat că, practic, în ultimele zece luni, în Capitală, a fost înregistrată o adopţie la două luni în fiecare sector.

Din punctul său de vedere, situaţia este una "extrem de gravă", arătând că în sistemul de protecţie sunt 61.656 de copiii care nu au acces la o familie din cauza prevederilor legale mult prea restrictive.

Cristea-Brunel a mai arătat că, la sfârşitul lunii februarie, în România erau 1.351 de părinţi adoptatori atestaţi, 1.095 fiind la primul atestat, 199, la al doilea, 39, la al treilea, iar 18, la mai mult de trei atestate.

Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait, a declarat că informaţiile transmise SOS Infertilitatea nu sunt datele finale pentru anul trecut, acestea fiind disponibile abia la sfârşitul acestui an, în funcţie de cum sunt comunicate de către instanţe.

Panait a precizat că, după modificarea legii, a scăzut numărul de adopţii în familie (soţ/soţie care adoptă copilul partenerului de viaţă) prin introducerea testului ADN şi, per ansamblu, trendul este ascendent în ce priveşte numărul copiilor care au adopţia ca soluţie finală.

El a spus că după 75 la sută dintre copiii evaluaţi, pentru 2.140 s-a stabilit că adopţia trebuie să fie măsura finală.

"Este o cifră care, până acum, nu a fost atinsă, chiar dacă este sub aşteptările noastre. De asemenea, numărul de dosare trimise la instanţe a crescut, iar numărul de familii care au atestate de doi ani şi mai mult a scăzut, ajungând la câteva zeci", a precizat şeful ORA.

Bogdan Panait a precizat că instituţia pe care o conduce va continua în acest an să pregătească atât managerii de caz, cât şi personalul specializat pe adopţie, pentru ca aceştia să cunoască noile prevederi şi să le aplice corect.

gandul.info

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri