Mai puţine ore de istorie sau geografie la liceele tehnice? Sindicatele protestează
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Mai puţine ore de istorie sau geografie la liceele tehnice? Sindicatele protestează

GALERIE
ore liceu clasa catedra
  • ore liceu clasa catedra
- +

Argumentul ministrului Educaţiei este însă că trebuie să ne centrăm pe interesul elevului, şi nu pe cel al nevoii angajaţilor de a avea catedre. Un exemplu de prevedere nouă: la colegiile tehnice să fie mai puţine ore de istorie sau geografie, şi mai multe materii aplicate. Ce spun însă sindicaliştii?

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi atrage atenţia ministrului Sorin Cîmpeanu să nu se grăbească cu implementarea noilor planuri-cadru, aflate în prezent în dezbatere, subliniind că acestea „nu respectă principii elementare, începând cu etapele design-ul politicilor publice şi continuând cu principiul transparenţei şi echităţi“.

Mesajul a fost transmis prin intermediul unei adrese către Ministerul Educaţiei, fiind formulate mai multe puncte care subliniază de ce aceste planuri-cadru nu ar trebui implementate deocamdată. Este vorba, printre altele, de reducerea numărului de ore de cultură generală sau nespecialitate la nivelul şcolilor cu alte profile (economic, tehnic sau altele). Totodată, USLIP Iaşi subliniază că mesajul a fost realizat ce mai mulţi profesori ieşeni cu experienţă în învăţământ le-au analizat amănunţit.

„Aşa cum, atunci când un inginer doreşte să proiecteze o construcţie, întâi întreabă de destinaţie şi utilitate, apoi de suprafaţă, înălţime, dotări, costuri etc., de o manieră similară trebuie procedat şi în privinţa planului-cadru discutat de noi. Nu punem în discuţie numărul de ore, fără a vedea poziţia fiecărei discipline, în patrimoniul general al cunoaşterii. În prelungirea întrebării «Ce anume?» trebuie să vină şi conţinuturile relevante ale disciplinelor, care să acopere, de o manieră echitabilă finalităţile Educaţiei“, subliniază scrisoarea transmisă de USLIP Iaşi.

Totodată, se cere „respectarea principiilor de proiectare a unei politici publice“, adică o precizare a resurselor şi o consulatere a Academiei Române, a universităţilor de tradiţie sau a institutelor de cercetare, dar şi o asigurare a transparenţei în ceea ce priveşte dezbaterea publică la care sunt supuse aceste planuri-cadru.

USLIP Iaşi cere, de asemenea, construirea unei structuri curriculare robuste la disciplinele din trunchiul comun, structură care să nu fie schimbată de la un an la altul. Totodată, elementele esenţiale din trunchiul comun să nu fie lăsate la decizia instituţiilor locale sau să se recurgă la reducerea unor materii din trunchiul comun la sub o oră pe săpămână.

Profesorii cer, de asemenea, să se renunţe la „retorici găunoase“ de genul „contează interesul elevului şi nu catedrele profesorilor“, subliniind că, aşa cum o şcoală nu poate exista fără elevi, ea nu poate funcţiona fără profesori calificaţi. Totodată, se men­ţio­nează că un elev nu poate avea pe deplin discernământ în ceea ce priveşte conţinutul ştiinţific sau evaluarea propriilor competenţe.

„Aceste argumente coroborate cu reacţiile virulente pe care le-am primit de la nivelul licee­lor ne îndreptăţesc să vă rugăm să lu­aţi în calcul amânarea elaborării no­u­lui plan-cadru şi a dezbaterilor pri­vind acest document pentru un context epidemiologic în care vor putea fi realizate nişte propuneri riguroase, argumentate, ţinând cont de motivele şi deficienţele prezentate“, se mai a­rată în documentul trimis către Mini­ste­rul Educaţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.