Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mai puţini, mai bătrâni, mai ţigani

GALERIE
batrani
  • batrani
- +

Populaţia României a scăzut cu peste 1.5 milioane în ultimii zece ani, arată datele definitive ale recensământului din 2011. Vârsta medie a românilor a crescut, la fel şi procentul minorităţii rome. A crescut însă şi numărul persoanelor cu studii superioare.

Vârsta medie a populaţiei din România a crescut la 40,6 ani în 2011 faţă de 35,1 ani în 1992 sau 37,8 ani în 2002, potrivit datelor finale ale recensământului din 2011, prezentate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe sexe, ponderea populaţiei feminine a crescut constant, dar nu spectaculos, ajungând la 51,4% în 2011 de la 51,3% în 2002. În România se nasc 106 băieţi la 100 de fete, până la 40-50 de ani bărbaţii au o pondere mai mare, dar după 50 de ani ponderea creşte vertiginos în favoarea femeilor. Durata medie de viaţă a unei femei este cu circa şapte ani mai mare decât în cazul unui bărbat.
Populaţia stabilă a României la 20 octombrie 2011 era de 20.121.641 de persoane, în scădere cu 1.559.300 de persoane, faţă de recensământul anterior, din 2002. Comparativ cu anul 1990, populaţia României a scăzut cu 13,3%, de la 23.211.395 de locuitori. Această scădere se datorează în migraţiei externe, în proporţie de 77,5% şi sporului natural negativ, în proporţie de 22,5%, potrivit datelor prezentate de INS. Populaţia stabilă evaluată în cadrul Recensământului cuprinde persoanele care au reşedinţă pe teritoriul ţării pe o perioadă de minim 12 luni, indiferent de cetăţenie. Din această populaţie, 16.269.839 de persoane au vârste de cel puţin 18 ani, au spus reprezentanţii INS. Datele prezentate ieri mai arată că un număr de 727.500 de persoane care au fost recenzate sunt plecate în străinătate pentru cel puţin un an. Această cifră reprezentă însă aproximativ 30 la sută din cea reală, potrivit preşedintelui INS, Tudorel Andrei.
Numărul absolvenţilor de studii superioare s-a dublat în ultimii zece ani, de la 7,1% în 2002 la 14,4% din populaţia stabilită a României. Comparativ cu datele recensământului din 2002, a crescut procentul persoanelor cu nivel mediu de educaţie, de la 39,6 la 41,4. Procentul persoanelor cu nivel scăzut de educaţie a scăzut de la 53,3 în 2002 la 44,2 în 2011. De asemenea, a scăzut şi procentul persoanelor analfabete, de la 2,6 în 2002 la 1,4.
 

Peste 1,2 milioane de maghiari

 
Maghiarii şi romii sunt cele mai numeroase minorităţi etnice din România, populaţia de etnie maghiară fiind de 1.227.600 de persoane (6,5%), iar numărul celor care s-au declarat romi fiind de 621.600 (3,3%). La Recensământul din 2011 s-au declarat români 16.792.900 de persoane, reprezentând 88,9%. Faţă de recensământul din anul 2002 s-a înregistrat o creştere a ponderii populaţiei de etnie romă, de la 2,5% la 3,3% şi o descreştere a ponderii populaţiei de etnie germană, de la 0,28% la 0,20%.
Grupurile etnice pentru care s-a înregistrat un număr de persoane de peste 20.000 sunt: ucraineni - 50.900 persoane, germani - 36.000, turci - 27.700, ruşi-lipoveni - 23.500 şi tătari - 20.300 persoane.
 

Recensământul dezgroapă securea războiului între premier şi preşedinte

 
Datele recensământului relevă că la referendumul din iulie anul trecut, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a fost atins cvorumul de participare de peste 50%, a declarat ieri premierul Ponta. "Am văzut şi eu datele finale ale recensământului, mai bine mai târziu decât niciodată. Am fost peste 50% în 29 iulie care am dat «lovitura de stat», cum ar spune unii rămaşi în urmă, dar nu ne mai foloseşte prea mult acum", a spus Ponta în şedinţa de guvern. Declaraţia sa a primit o replică imediată din partea partenerului de "coabitare". Referindu-se la declaraţia premierului, preşedintele Traian Băsescu a spus că Ponta demonstrează că "a rămas acelaşi om lipsit de responsabilitate". "Nu ştiu dacă premierul Victor Ponta a făcut o asemenea afirmaţie dar, dacă a făcut-o, arată că a rămas acelaşi om lipsit de responsabilitate în ce spune", a precizat Băsescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri