Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mai scriem despre Simona Halep?

GALERIE
gin
  • gin
- +

Noi încă mai sperăm, deşi marea sportivă a României nu prea reuşeşte să-şi învingă fragilitatea, în ciuda ambiţiei sale neobişnuite şi a puterii de muncă.

După nefericitul an 2021, Simona Halep a dat tuturor speranţa că va reuşi să revină acolo sus. Chiar dacă toate punctele antepandemice cucerite cu sârg s-au risipit ca fumul, într-un an petrecut mai mult în cabinetele medicale şi în sălile de recuperare decât pe terenuri. Ieşită din Top 20 WTA la începutul anului, Simona noastră şi-a plătit cuminte datoriile faţă de trecut, cu inevitabilele sincope într- revenire de acest gen, dar amintind destul de des de liderul mondial de acum câţiva ani. „Indian Wells” a părut că înseamnă, pentru Simona Halep, un fel de „reconquista” spaniolă în faţa maurilor. Accidentul de care s-a plâns în semifinala cu Iga Swiatek a fost tratat superficial de mass-media. „S-a mai plâns ea de dureri, totuşi, tot ea ne asigură că va fi OK.” Poate că i-ar fi trecut prin cap să renunţe la Miami pentru a se odihni şi reface, dar n-a lăsat-o ambiţia. „Vreau Miami, vreau să cunosc zgura de la Charleston, vreau «Billie Jean King Cup» şi formă maximă la Roland Garros.” Din nefericire pentru Simona şi pentru toţi care au crezut şi mai cred încă  în ea, accidentul de la Indian Wells a fost mai serios decât părea. Ceea ce conduce la o concluzie şi mai tristă. Că ÎNTR-ADEVĂR, Simona ar fi putut s-o bată pe Swiatek, cea mai bună jucătoare a momentului şi ar fi câştigat „Indian Wells”, punct de plecare a revenirii pe culmi, dacă n-ar fi trădat-o trupul.

Nu încape îndoială, Simona a tras de ea şi a tras cam tare. Pentru constănţeancă nu există compromisuri când e vorba de competiţie. Antrenorilor le-a fost întotdeauna greu să lucreze cu ea şi bănuim că este la fel de greu preparatorilor fizici, mental coaches sau chiar medicilor. Când e vorba de „tras la fiare”, Simona este şi antrenor, şi psiholog, şi medic. Şi lucrurile astea ajung la o finalitate cu decontul de rigoare. Cu toată ambiţia ei nestăpânită, Simona Halep este o fiinţă fragilă şi acest lucru se resimte acum, când a trecut bariera celor trei decenii. Simona Halep ştie acest lucru, ea nu este un fenomen biologic ca Serena Williams, îl simte şi îl resimte, dar nu vrea să dea înapoi. În anii când era lider mondial, mai făcea pauze, rareori lega două succese de turneu, de obicei alterna săptămânile de joc cu cele de refacere. În acest an de graţie, Simona simte că nu mai are răbdare, că vede linia de sosire şi forţează îndepărtarea violentă a finalului. Preţul? O ruptură musculară care îi mănâncă minimum trei săptămâni din cele rămase înainte de a spune adio tenisului şi a se ocupa de familie, ceea ce a recunoscut, de fapt, că râvneşte.

Este greu, aproape imposibil de prefigurat, ceea ce se va întâmpla cu cariera Simonei Halep după revenirea pe care totuşi o anticipăm. O continuare a drumului descendent, presărat cu alte probleme fizice, sau un „cântec al lebedei”? Simona spune că a avut lacrimi în ochi când a aflat de retragerea bunei sale prietene, Ashleigh Barty, şi o credem. Foarte puţini au tăria de a se retrage în plină glorie şi nici nu achiesăm la această abordare. Din păcate, Simona Halep nu mai este în plină glorie, spre deosebire de Ash şi asta poate fi un izvor de lacrimi. „Dacă aş fi făcut-o atunci... de câte umilinţe aş fi scăpat.” Simona Halep este, însă, după cum am menţionat mai sus, o luptătoare. Chiar fragilă ca un bibelou de porţelan, dar luptătoare.

La ora actuală, ştim cu siguranţă că va reveni, dar cum? Va reînnoda şirul succeselor, va lupta ca şi cum ar veni sfârşitul lumii, sau va fi mai precaută, îşi va alege turneele mai cu grijă, va accepta sfaturile antrenorilor şi medicilor, ale familiei, ale soţului, şi, în definitiv, cât de hotărâtă va fi să continue cu orice preţ? Perfecţionistă cum o ştim, Simona nu este încântată că a fost cea mai bună jucătoare a lumii, că este sportiva de top a unei ţări care nu i-a dat mai nimic. Sufletul ei simte că mai poate, deşi trupul nu îi dă semnale încurajatoare.

Mai scriem despre Simona Halep? O întrebare retorică, care ar trebui completată cu sintagma „la timpul prezent”. Dacă ar reuşi să-şi mai compenseze fragilitatea fizică cu neobişnuita-i putere de muncă ar mai fi încă şanse. Chiar dacă timpul nu lucrează în favoarea ei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri