Mai știu să se distreze studenții? Comparație 2000 cu 2025: „De la concurs de burți, la pahare de șampanie”

joi, 20 martie 2025, 15:00
4 MIN
 Mai știu să se distreze studenții? Comparație 2000 cu 2025: „De la concurs de burți, la pahare de șampanie”

Petrecerile la cămin continuă să reprezinte un moment definitoriu al vieții studențești, păstrându-și în mare parte normele de acum mai bine de două decenii, însă având o frecvență mai mică.

Regulile au rămas aproape neschimbate, dar ritmul de desfășurare al petrecerilor s-a modificat. Ce se întâmpla înainte la petreceri comparativ cu ce se întâmplă acum?

Petrecerile la cămin în urmă cu mai bine de două decenii

În urmă cu 20-25 de ani, petrecerile la cămin erau organizate mult mai simplu. Studenții, care nu aveau prea mulți bani, improvizau totul din ce aveau la îndemână – o sticlă de țuică, puțin vin de acasă sau alte băuturi accesibile erau suficiente pentru a crea atmosfera de sărbătoare.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, un adept al petrecerilor de cămin, a povestit pentru „Ziarul de Iași” că în jurul anilor 2000, pe vremea când era student la medicină și șef de palier, astfel de evenimente se organizau regulat, cu multă creativitate și un spirit de solidaritate între studenții care aveau posibilitatea să se bucure de fiecare moment.

„În cadrul petrecerilor organizam concursuri de dans, ad-hoc… concursuri amuzante, cum ar fi «cea mai mare burtă». Era o armonie între studenți. Apoi, dacă își sărbătorea vreun student ziua de naștere sau ziua onomastică… amenajasem un spațiu unde să se desfășoare aceste petreceri, pentru a nu mai face în cameră sau pe holurile căminului dezordine. Se făcea o cerere către șeful de cămin, se depunea un exemplar și la portar, pentru că în momentul în care venea poliția campusului, ei verificau dacă petrecerea este cu aprobare sau nu. De ce era important? Pentru că în momentul respectiv ne asumam și responsabilitatea că nu o să se întâmple nimic”, a declarat dr. Florin Roșu.

Chiar dacă resursele erau limitate, petrecerile de atunci erau pline de voie bună și autenticitate, transformând fiecare întâlnire într-o experiență memorabilă.

„Avantajul era că la un moment dat veneau și ceilalți din cămin. În consecință, dacă nu îți permiteai să mergi în discotecă, aveai ocazia să mergi la colegul tău de cămin și să-l sărbătorești. Ascultam toate tipurile de muzică. Mai făceam și petreceri tematice, câte o discotecă retro a anilor ’70 – ’80. Pe acestea le anunțam. Dacă organizam prin asociație, petrecerile aveau loc în cadrul cantinei”, și-a mai amintit medicul.

Petrecerile în 2025

În prezent, petrecerile din cămin sunt organizate mai rar, întrucât există suficiente activități pe care tinerii le pot desfășura în oraș, având la dispoziție mult mai multe oportunități și ceva mai multe resurse financiare față de anii 2000.

„În general, la câte o zi de naștere facem petrecere la cămin. Destul de des, dar cred că mai rar ca în ultimii ani, în contextul în care nu mai există atât de multă socializare între studenți și am schimbat destul de mult zona de petreceri. Avem atâtea zone în care să petrecem o zi mai specială, atâtea cluburi deschise. De exemplu, când e vorba de ceva mai complex noi mergem în Master Club. Avem un fel de «parteneriat» cu cei de acolo. E mai comod așa. Nu mai facem nici dezordine, să stăm după aceea după vase”, a declarat Tudor, student și fost președinte de cămin în cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).

În ceea ce privește modalitatea de organizare a bairamului studențesc, lucrurile s-au schimbat și din acest punct de vedere.

„Când facem strict la cămin, există o pizza sau mai nou, fetele din cămin fac platouri, evoluează petrecerile astea. Nu mai sunt cu un bol de chipsuri și țuică de acasă”, a menționat studentul.

„Vecinii automat trebuie invitați”

Un aspect valabil atât în trecut, cât și în prezent, este faptul că, pentru a evita avertismentele din partea administrației, studenții trebuie să știe să organizeze petrecerile „cu cap”.

„Dacă vorbim de paznici, atât timp cât nu se întrece o limită a bunului simț, a gălăgiei, nu avem probleme. Înainte de a da petrecerea se anunță la pază. «Uitați, domnule agent, este ziua colegei mele, o să stăm până la 02.00 – 03.00 dimineața să mai vorbim, să ascultăm muzică, mai bem un păhărel de șampanie». Adică există oarecum o înțelegere la nivelul ăsta, o credibilitate”, a mai spus Tudor.

La fel ca înainte, pentru a nu exista plângeri, studenții care organizează petrecerea obișnuiesc să-și invite imediat colegii de palier, însă o fac prin mesaje, nu prin bilețele, cum se întâmpla cândva.

„În momentul în care este petrecere la etajul I, cei de la parter, stânga, dreapta și din față, vecinii automat trebuie invitați. E mult mai ușor de gestiomat situația, nu are cine să îți facă plângeri”, a conchis acesta.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii