Mai sunt disponibile 1200 de locuri pentru programul „Rabla” în municipiul Iaşi. Condiţiile necesare pentru înscrierea în program

joi, 17 august 2023, 01:50
2 MIN
 Mai sunt disponibile 1200 de locuri pentru programul „Rabla” în municipiul Iaşi. Condiţiile necesare pentru înscrierea în program

Aproape 1.200 de locuri mai sunt disponibile pentru municipiul Iași în cadrul programului „Rabla local”. Potrivit informațiilor „Ziarul de Iași”, până ieri erau 821 de încrieri, în condițiile în care în această sesiune au fost alocate 2.000 de unități. 

Cei interesați să obțină o sumă de 3.000 lei mai pot depune cereri până pe 31 august, ora 16.30, conform Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Amintim că înscrierile se fac pe site-ul AFM, dar contractul va fi semnat între beneficiar și Primăria Iași: municipalitatea asigură parte din stimulentul financiar (600 lei/autovehicul uzat), în timp ce suma cea mai mare o asigură AFM (2.400 lei/autovehicul uzat).

După data de 31 august, AFM va transmite Primăriei Iași lista solicitanţilor de finanţare (persoane fizice) care solicită stimulentul pentru casare, iar autoritățile locale vor începe să acorde fondurile după ce AFM va vira sumele necesare care vor completa contribuţia locală. La 2.000 de maşini, valoarea totală se ridică la 6 milioane lei: 1,2 milioane lei de la Primăria Iaşi şi 4,8 milioane lei de la AFM.

Care sunt criteriile de eligibilitate

Pentru a putea beneficia de stimulent, cel interesat trebuie să facă dovada că locuieşte pe raza municipiului Iaşi şi că deţine în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puţin 5 ani, aflându-se, în acelaşi timp, în evidenţele fiscale ale Primăriei. Persoana fizică nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat şi bugetul local, şi să nu fi fost condamnată pentru infracţiuni împotriva mediului.

Beneficiarul trebuie să-şi asume şi un angajament conform căruia nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 (sau inferioară) în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare. În ceea ce priveşte eligibilitatea autovehiculului, bunul trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani (calculată de la anul fabricaţiei), iar norma de poluare să fie Euro 3 sau inferioară.

„Conţine componentele esenţiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, precum şi echipamente electronice de gestionare a funcţiilor autovehicului şi dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie”, este un alt criteriu de eligibilitate.

Vor putea fi casate autovehicule precum: autoturisme (categorie de folosinţă M1, cu cel mult 8 locuri pe scaune, în afară de şofer), microbuze (M2 sau M3, cu cel mult 22 de locuri pe scaune sau în picioare) şi autoutilitare uşoare (N1, cu o masă ce nu depăşeşte 3,5 tone, inclusiv automobile mixte destinate transportului simultan de persoane şi mărfuri în compartimente separate). 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii