MAI-ul, acuzat de o uriaşă fraudă. Peste 1.000 de poliţişti şi jandarmi au depus plângeri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 06.08.2021

MAI-ul, acuzat de o uriaşă fraudă. Peste 1.000 de poliţişti şi jandarmi au depus plângeri

GALERIE
mai, frauda, diurna, politisti
  • mai, frauda, diurna, politisti
- +

MAI-ul este acuzat de o uriaşă fraudă. Mai exact, în jur de 1.500 de poliţişti şi jandarmi care, de-a lungul anilor, au participat la misiuni de pace peste graniţe, punându-şi viaţa şi sănătatea în pericol, au dat în judecată Ministerul, acuzându-l că le-a ascuns existenţa unei hotărâri de guvern în baza căreia aveau dreptul la o diurnă de 41 de USD pe zi şi i-au privat astfel de drepturile care li se cuveneau.

Hotărârea, adoptată în 2004, nu a fost publicată în Monitorul Oficial însă a fost transmisă MAI care a decis să nu o aducă la cunoştinţă poliţiştilor şi jandarmilor şi să nu o pună în aplicare. Ani mai târziu, participanţii la misiunile de pace au aflat însă de existenţa acestei HG (1086/2004) şi şi-au cerut drepturile.

MAI-ul a refuzat însă să le dea banii şi a cerut Înaltei Curţi să constate prescripţia plângerilor, susţinând că poliţiştii şi-au cerut drepturile prea târziu. Mai exact, reprezentanţii Ministerului au susţinut că veteranii care au participat la misiuni de pace trebuiau să ştie de conţinutul HG 1086, pe motiv că într-o HG dată 11 ani mai târziu, 582 din 2015, se menţionează existenţa HG 1086. Raţionamentul MAI-ului a fost deci că poliţiştii trebuiau să-şi ceară drepturile în termen de 3 ani de la momentul HG 582, trei ani reprezentând termenul de prescripţie şi că plângerile făcute după 2018 nu mai trebuie luate în considerare.

Înalta Curte a statuat însă că, cităm: "Deşi din principiul general de drept 'nemo censetur ignorare legem' decurge prezumţia de cunoaştere a legii, aceasta nu poate opera în privinţa Hotărârii Guvernului nr. 1.086/2004 pentru că prezumţia este într-o necesară şi directă relaţie cu aducerea la cunoştinţă a actului normativ prin publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I. Neavând regimul juridic de act normativ publicat pe această cale căreia legiuitorul, prin art. 108 alin. (4) din Constituţie şi art. 11 din Legea nr. 24/2000, îi conferă valoarea de unică sursă de aducere la cunoştinţa generală a informaţiilor privind conţinutul actelor normative, în privinţa hotărârii de Guvern în discuţie nu poate opera prezumţia de cunoaştere menţionată anterior".

Mai merită menţionat că acelaşi MAI a invocat ca argument pentru constatarea prescripţiei faptul că dacă aceştia ar avea câştig de cauză, statul ar trebui să le plătească veteranilor 24 de milioane de euro sau USD plus dobânzile legale. Memorandumul depus de MAI în instanţă poate fi accesat aici.

Mai mult, într-un răspuns transmis redacţiei noastre, MAI-ul pasează integral vina la poliţişti, susţinând că "actul în discuţie a fost difuzat structurilor M.A.I. şi putea fi consultat la sediul acestora, de către persoanele interesate, cu respectarea dispoziţiilor legale."

"Ştiţi cum sunt ăştia (MAI), ăştia sunt ca violatorii, a fost vina ei că avea fusta scurtă, aşa sunt MAI-ul în relaţie cu veteranii. Adică noi, proştii care au avut încredere în ei că ne respectă drepturile. Ăştia sunt experţi în a face sofisme, au un antrenament fantastic de a face raţionamente false", a comentat situaţia, pentru Epoch Times, colonelul în rezervă Emil Păscuţ, fost participant la misiuni de pace.

"Un jandarm francez coleg cu mine lua remuneraţii cumulate de 15.000 de dolari pe lună iar un poliţist american de 250.000 dolari pe an. Nu ne comparam cu ei, ideea e că s-a dat această hotărâre de guvern şi profitându-se de aspectul ei pretins militar, nişte funcţionari din MAI au decis la vremea respectivă că participanţii la misiuni nu trebuie să afle de această hotărâre şi nu trebuie să beneficieze de acest drept. Vorbim de funcţionari ai statului cu mentalitate de infractori. Noi aici avem de-a face cu o fraudă imensă. Nu pot să concep că într-un stat pretins de drept se poate ascunde beneficiarilor o hotărâre de guvern", a mai precizat Păscuţ.

Mai mult, pe epochtimes

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Harvard

Radu POPESCU

Harvard

Cu siguranţă, noua guvernare de peste Prut va avea parte şi de greşeli, nimeni nu crede că totul va fi perfect din prima zi. Însă noii lideri de la Chişinău vor trebui să dea dovadă de maturitate pentru a reacţiona la erori aşa cum se cuvine. Munca nu va fi uşoară, sistemul lui Plahotniuc şi Dodon, chiar dacă învins, nu va dispărea de bunăvoie.

Filmuletul zilei

opinii

Impostorii

Alexandru CĂLINESCU

Impostorii

Problema e că pe principiul: „ne-am câştigat dreptul de a vorbi liber” circulă o sumedenie de aberaţii, mistificări, minciuni grosolane. Da, eşti astăzi liber să susţii că pământul e plat sau că atentatele din 11 septembrie 2001 au fost o înşelătorie pusă la cale de CIA. Dacă eşti sărac cu duhul, dai crezare acestor tâmpenii; la fel, dacă vezi peste tot conspiraţii şi comploturi.

De ce avem nevoie să ştim ce fac absolvenţii

George PLEȘU

De ce avem nevoie să ştim ce fac absolvenţii

În lumea anglo-saxonă, dar nu numai, expoziţiile de diplomă sunt evenimente extrem de importante, atât în viaţa studenţilor, cât şi a comunităţilor din care fac parte şi a industriilor creative în general. Fie că vorbim de studiile de licenţă sau de master, expoziţia absolvenţilor universităţilor de artă (de la pictură la design, de la fotografie la fashion şi de la grafică la sculptură) reprezintă o ocazie unică pentru aceştia de a căpăta vizibilitate printre cei care lucrează în lumea artei. Curatori, teoreticieni, alţi artişti, directori de galerii şi muzee, oameni de afaceri sau posibili angajatori vizitează expoziţiile de diplomă ca parte a cercetării lor asupra artiştilor cu care ar putea dori să lucreze în viitor.

„Diversitatea” - tăvălug?!

Nicolae CREŢU

„Diversitatea” - tăvălug?!

Au fost câteva zile de destul de zgomotoasă agitaţie jurnalistică, mediatică, stârnită de tema „fierbinte” a educaţiei sexuale, neapărat de introdus, cel puţin după unii, ei da, de urgenţă, chiar heirupist, şi în şcolile din România. 

pulspulspuls

Susţineri politice cu parandărăt la lliberali. E de bine sau de rău pentru Alexe şi Chirica?

Susţineri politice cu parandărăt la lliberali. E de bine sau de rău pentru Alexe şi Chirica?

Veşti noi pe azi, venite cu trenul de noapte (ăla încă nescos din listă) de la Bucureşti, stimaţi cetitori de la Iaşi. Zice-se prin capitală căci apele s-au cam aşezat la vârful PNL, şi că premierul Florin Cîţu are acum prima şansă. 

Caricatura zilei

Vecina bronzată 2

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.