anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Maia Sandu: Avem dovezi că incidentele din Transnistria au fost organizate de forţe pro-război din interior

GALERIE
maia sandu
 • maia sandu
- +

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că incidentele care au avut loc în Transnistria zilele trecute sunt ”îngrijorătoare”, iar analizele guvernului moldovean indică faptul că acestea au fost organizate de forţe pro-război din interiorul regiunii. 

Preşedinta R. Moldova a mai afirmat că există ameninţări din partea unor generali ruşi referitoare la intenţia lor de a ajunge până în Transnistria. Cu toate acestea, Sandu a precizat că nu există ”nicio ameninţare iminentă pentru viitorul apropiat, însă Republica Moldova a elaborat planuri de urgenţă pentru astfel de scenarii”.

”Moldova a condamnat ferm acest război devastator. Am chemat, din prima zi, la restabilirea păcii. Cetăţenii noştri şi-au deschis inimile şi casele pentru a oferi adăpost refugiaţilor din Ucraina. Mai bine de 90 de mii dintre ei rămân în continuare în ţara noastră”, a declarat Maia Sandu.

”Apreciem, în acest context, asistenţa oferită de Uniunea Europeană pentru gestionarea fluxului de refugiaţi, sub formă de granturi, donaţii umanitare şi pachete de ajutor, în valoare totală de aproximativ 13 milioane de euro”, a mai spus ea.

”Din 17 martie, cooperăm direct în domeniul managementului frontierei - peste 70 de poliţişti europeni din cadrul Misiunii Frontex muncesc alături de colegii lor din Moldova la diferite puncte de trecere a frontierei. Îşi continuă activitatea Misiunea Europeană de Monitorizare a Frontierei, EUBAM, iar pe 30 martie o echipă a EUROPOL a început o nouă misiune în Republica Moldova”, a subliniat liderul Republicii Moldova.

”Avem un dialog foarte important în domeniul energetic, care urmăreşte consolidarea independenţei şi a eficienţei energetice a ţării noastre. Conectarea Moldovei, împreună cu Ucraina, la reţeaua europeană continentală de electricitate, ENTSO-E, pe 16 martie, reprezintă un pas important în această direcţie. Republica Moldova are nevoie de investiţii pentru relansarea economiei afectate de război, pentru diminuarea consecinţelor pandemiei şi atenuarea crizei energetice. Contăm pe Programul de relansare economică şi pe Planul investiţional al Parteneriatului estic, oferite Moldovei în contextul cooperării noastre cu Uniunea Europeană. Dar pentru a valorifica toate aceste oportunităţi, avem nevoie de pace”, a mai afirmat ea.

”Cetăţenii Republicii Moldova vor să trăiască în pace şi prosperitate, într-o ţară unde le sunt respectate drepturile. Am ales integrarea europeană ca model de dezvoltare. Pericolul şi incertitudinea războiului de lângă noi ne-au arătat însă că trebuie să ne apărăm alegerea şi să păşim ferm pe calea aleasă. De aceea, în ziua de 3 martie, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Am confirmat astfel angajamentul nostru ferm pentru parcursul european. Pe 22 aprilie, am transmis Comisiei Europene prima parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană completat. În zilele următoare, vom finaliza şi partea a doua a acestui chestionar. Sperăm să primim avizul pozitiv al instituţiilor europene la cererea de aderare a Republicii Moldova”, a declarat Sandu cu privire la aderarea la UE.

Întrebată despre incidentele care au avut loc în Transnistria, Maia Sandu a răspuns:”Incidentele care s-au petrecut în Transnistria sunt îngrijorătoare. Analizele noastre arată că aceste incidente au fost provocate de forţe pro-război din interiorul regiunii, în acelaşi timp, am auzit ameninţări care au venit din partea unor generali ruşi despre intenţia lor de a ajunge până în Transnistria, declaraţii care sunt, evident, iresponsabile şi îngrijorătoare”.

”Noi încercăm să descurajăm asemenea incidente. Forţele de ordine lucrează pe malul drept, pe malul stâng nu pot ajunge, dar chiar şi aşa facem tot ce putea pentru a descuraja orice intenţie provocatoare, indiferent că vorbim despre malul stâng sau cel drept”, a argumentat ea.

La o altă întrebare din partea reporterilor cu privire la serviciile de informaţii care precizează că există o îngrijorare cu privire la Transnistria, iar în cursul zilei de miercuri e posibil să aibă loc demonstraţii, preşedinta Republicii Moldova a răspuns: ”Este un pericol iminent pentru viitorul apropiat, dar bineînţeles că avem planuri de contingenţă pentru astfel de scenarii, care sunt mai puţin optimiste sau care sunt pesimiste. Repet, nu vedem un risc iminent la momentul actual”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.