anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 03.12.2022

Mâine e Noaptea Cercetătorilor: experimente, concursuri şi jocuri

GALERIE
noaptea_cercetatorilor3
 • noaptea_cercetatorilor3
- +

Experimente de chimie, fizică şi biologie, calcule, invenţii şi tehnologie, toate acestea vor putea fi descoperite la Noaptea Cercetătorilor. Evenimentul este organizat în mai multe oraşe universitare din România, precum Iaşi, Timişoara, Craiova, Constanţa şi Sibiu. Pe 30 septembrie 2022, pe Esplanada Palas, ieşenii pot lua parte la cele mai interesante experimente ştiinţifice realizate de studenţii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi.

Noaptea Cercetătorilor este cea mai mare manifestare de ştiinţă pentru publicul larg din România. În fiecare an participă cercetători, exploratori şi inventatori ce încearcă să facă ştiinţa mai atractivă, pentru a-i motiva pe tineri să îşi dorească o carieră în cercetare. Participanţii au ocazia să asiste la experimente, conferinţe şi concursuri. Există şi o zonă de jocuri care stimulează creativitatea şi gândirea critică.

Vineri, în intervalul orar 16:00-19:00, are loc competiţia Science Battle. Este o competiţie între mai multe universităţi europene, care pune în evidenţă cum abordează cercetătorii o nouă problemă. Echipe de cercetători de la mai multe universităţi, inclusiv Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, vor primi aceeaşi întrebare de la public şi se vor întrece în a găsi un răspuns cât mai interesant. Echipa UAIC este formată din: lect. univ. dr. Corina Barbaros (Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice), lect. univ. dr. Lucian Fusu (Biologie), ACS Laura Hroştea (Departamentul de Ştiinţe Exacte şi Ştiinţele Naturii), lect. univ. dr. Alexandru Maxim (FEAA), conf. univ. dr. Brînduşa Alina Petre (Chimie) şi lect. univ. dr. Lucian Roşu (Geografie). Vor oferi răspunsuri într-o bătălie de explicaţii cu echipe din Portugalia, Spania şi Germania. Evenimentul acesta se va desfăşura la Serviciul de Relaţii Internaţionale, Corp A, et. 1 la UAIC.

Evenimentul „Noaptea Cercetătorilor” de la Iaşi este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Vitesco Technologies şi Palas Iaşi, British Council, Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din România, EU Direct şi Asociaţia pentru Ecologie şi Dezvoltare Durabilă.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acţiunilor „Marie Sklodowska-Curie” din proiectul-cadru „Horizon 2020”. La nivel naţional, universităţi din Iaşi, Timişoara, Craiova, Constanţa şi Sibiu, care fac parte din Consorţiul „Opening Up Science”, desfăşoară activităţi comune alături de mari instituţii de cercetare din România, universităţi din Bucureşti, Suceava, Galaţi sau Cluj, Federaţia Fundaţiile Comunitare din România şi Fundaţia Comunitară Bucureşti. Toate acestea sunt reunite în consorţiul „ReCoN-nect – The Green Deal”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.