anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Mâine începe, la Iaşi, Festivalul Muzicii Româneşti

GALERIE
pian Festival
 • pian Festival
- +

Vor avea loc concerte de jazz şi muzică clasică susţinute de orchestre renumite din ţară, concerte de percuţie sau concerte corale, reprezentaţii susţinute de artişti la început de drum sau cu o bogată experienţă pe scenele lumii.

 

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Muzicii Româneşti va aduce la Iaşi, în perioada 13-18 octombrie, o serie de concerte de jazz, muzică clasică susţinute de orchestre renumite din ţară, concerte de percuţie sau concerte corale, dar şi reprezentaţii susţinute de artişti la început de drum sau cu o bogată experienţă pe scenele lumii. Organizatorii, Filarmonica „Moldova” Iaşi, Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi şi Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Filiala Iaşi, subliniază însă că programul pregătit poate suferi modificări, în funcţie de situaţia epidemiologică şi deciziile luate de autorităţi.

Cu toate acestea, la sfârşitul săptămânii, aceştia au anunţat că manifestările vor debuta marţi, de la ora 11, în Sala Studio, unde va avea loc un workshop de jazz, on-line, care va avea drept temă „Improvizaţia în jazz-ul contemporan”, invitat fiind Juergen Spiegel din Germania, cu participarea studenţilor specializării Jazz şi membrii Clubului de Muzică „Richard Oschanitzky”. Tot marţi, de la ora 19, în Sala „Eduard Caudella” a Universităţii de Arte, se va desfăşura un concert care are drept temă muzica ecranizării romanului „Dracula” din 1925.

Miercuri, de la ora 11, în aceeaşi sală a UAGE va fi recital cameral, iar de la ora 17, Ansamblul de suflători Pro Musica Academica al UAGE a pregătit un concert special, din lucrări de George Enescu. Două ore mai târziu, de la ora 19, publicul ieşean va putea participa la un concert susţinut de Corul academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii Moldova Iaşi.

A doua zi, joi, de la ora 17, în Aula BCU va avea loc un concert susţinut de Corala „Universitas” a Universităţii „Al.I. Cuza”, iar de la ora 19, în Sala „Eduard Caudella” a UAGE, Cvartetul de coarde al Academiei de Muzică, Arte plastice şi Teatru Chişinău va susţine un concert în care violina, viola şi violoncelul vor fi în prim plan. Casa Studenţilor va fi vineri, de la ora 19, gazda unui concert simfonic susţinut de Orchestra simfonică a Filarmonicii, iar sâmbătă, de la ora 19, în Sala Eduard Caudella ieşenii vor putea asista la un concert susţinut de Ansamblul „Profil” al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Duminică, în ultima zi de festival, de la ora 19, tot în Sala Eduard Caudella Ansamblul AdHOC al Academiei Naţionale de Muzică din Cluj-Napoca va oferi un program special, cu lucrări ale unor compozitori din ţară şi din străinătate.

Festivalului Muzicii Româneşti este singurul din ţară concentrat în exclusivitate pe muzica românească. Acesta a cunoscut două etape de existenţă, între anii 1972-1988 au avut loc zece ediţii, iar la primele trei ediţii a purtat numele de Săptămâna muzicii româneşti, următoarele patru ediţii au purtat denumirea de Festivalul muzicii româneşti, iar ultimele două „Zilele Muzicii Româneşti”. Seria nouă de evenimente a început în 2007, având o ritmicitate anuală până în 2014. Cea de a XXII-a ediţie a FMR este dedicată aniversării a 160 de ani la Universitatea de Arte „George Enescu” şi centenarului Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.