Mâine intrăm în scenariul galben. Care sunt restricţiile?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Mâine intrăm în scenariul galben. Care sunt restricţiile?

GALERIE
scenariul-galben
  • scenariul-galben
- +
Ieri, incidenţa Covid pe municipiul Iaşi a trecut de 2 la mie. Dacă în scenariul galben restricţiile sunt doar ocazionale, în scenariul roşu, foarte probabil atins în câteva zile, restricţiile vor fi mult mai stricte. Dacă le-aţi uitat, iată care sunt acestea, pe larg!

Municipiul Iaşi intra de mâine în scena­riul galben, după ce incidenţa infecţiilor cu COVID-19 a depăşit 2 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, mai exact, fiind vorba de un indice de 2,08 la mie. Acesta este pragul, stabilit la nivel naţional, unde încep să fie introduse restricţii suplimentare. Spre exemplu, după întrunirea Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care va avea loc astăzi, vor fi impuse de mâine o serie de limitări în principal la evenimentele cu public. Acestea se vor aplica începând cu ziua de vineri.

Spre exemplu, spectacolele în aer liber, concertele, festivalurile publice şi private sau alte evenimente culturale vor fi permise numai cu participarea a maximum 2.500 de spectatori, care vor trebui să poarte măşti de protecţie. Participarea acestor 2.500 este însă şi ea limitată: vor putea asista la eveniment doar cei care sunt vaccinaţi anti SARS-CoV-2 sau prezintă rezultatele unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau au un test rapid antigen nu mai vechi de 48 de ore, cât şi cei care au trecut în ultimele 6 luni prin boală.

Nunţile, botezurile, mesele festive sau alte astfel de evenimente vor fi permise, conform legislaţiei aflate în vigoare, doar cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în exterior sau de 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Activităţile sportive în aer liber sunt permise cu cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună, iar activitatea în baruri, cluburi şi discoteci va fi limitată la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, doar dacă toate persoanele sunt vaccinate.

O altă limitare este la nivelul operatorilor care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare, unde capacitatea este limitată la maximum 70%.

Creşterea incidenţei pe municipiu nu influenţează în niciun fel activitatea şcolilor sau pregătirea elevilor. Trecerea în online a elevilor se face, conform ordinului comun semnat de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, doar dacă incidenţa cazurilor depăşeşte 6 la mie. Conform ultimelor raportări de la Prefectură, nu există nicio localitate din Iaşi care se află în această situaţie, cele mai mari incidenţe regăsindu-se în oraşul Hârlău - 3,71 la mie, şi comuna Valea Lupului - 3,37 la mie.

Restricţii suplimentare vor fi introduse atunci când, inevitabil conform creşterii actuale, se va intra în scenariul roşu, depăşindu-se incidenţa de 3 cazuri la mie. Atunci, în restaurante şi cafenele vor avea acces doar persoanele vaccinate, testate sau trecute prin boală, capacitatea maximă de ocupare a spaţiului fiind de 50%. Aceleaşi reguli se vor aplica pentru cinematografe, instituţii de spectacole sau concerte, dar şi în cazul operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, sau a locurilor de joacă pentru copii în spaţii închise. La evenimentele din aer liber (festivaluri, concerte, spectacole sau alte evenimente private) vor putea participa maximum 1.000 de persoane, doar dacă sunt vaccinate, testate sau trecute prin boală, iar la nunţi şi botezuri în spaţii închise se vor putea prezenta doar maximum 200 de persoane, dacă ele prezintă certificatul verde. Activitatea în baruri şi discoteci este rezervată tot celor care au fost vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi, dar în capacitatea de maximum 30%.

Însă acestea sunt doar reglementările minime impuse prin lege - CJSU poate decide unele restricţii suplimentare, după cum avem cazul municipiului Timişoara. După depăşirea pragului de 4 la mie în Timişoara a fost impusă carantina pe perioada nopţii, între 20.00 - 05.00, fiind interzisă deplasarea persoanelor, cu unele excepţii, activitatea magazinelor în weekend a fost limitată până la ora 18 cel târziu, iar masca a fost impusă ca obligatorie pe o rază de 25 de metri în jurul unor spaţii publice: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spaţii comerciale sau spitale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.