anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Mâine se deschid bisericile la catolici şi ortodocşi: ce reguli trebuie să respectăm?

GALERIE
slujba
  • slujba
- +

Credincioşii ieşeni au primit toate instrucţiunile necesare astfel încât să poată participa în siguranţă la primele slujbe în interiorul lăcaşelor de la cult de la închiderea acestora, din luna martie, în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Episcopia Romano-Catolică a emis un set propriu de recomandări, în acord cu celelalte episcopii de profil din ţară, în timp ce Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a preluat recomandările elaborate la nivelul Patriarhiei Române. 

Astfel, creştinii catolici ieşeni vor intra în biserică cu respectarea distanţei de doi metri între persoane, fiind alocaţi 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană. „Dacă numărul credincioşilor depăşeşte capacitatea disponibilă, ceilalţi credincioşi vor participa la celebrări din exteriorul bisericii. Este important ca regula distanţării fizice să fie observată şi de către cei care fac parte din cor“, au transmis reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice.

Distanţa de doi metri va fi păstrată şi în drumul spre altar pentru a primi sfânta Împărtăşanie, care încă se oferă la catolici, cât şi la intrarea şi ieşirea din biserică. Purtarea măştilor e obligatorie pentru toţi participanţii la slujbe, cu excepţia preoţilor, lectorilor şi a dascălilor. Preoţii şi cei care slujesc îşi vor igieniza mâinile la intrarea în spaţiul sacru, înainte să atingă obiectele liturgice, înaintea începerii celebrării, dar şi înainte şi după distribuirea sfintei Împărtăşanii. Vor fi soluţii de dezinfectare la intrare în biserică, iar recomandarea e ca să nu se atingă, pe cât posibil, clanţa pentru intrarea şi ieşirea din biserică, iar cei care prezintă orice fel de simptom de infecţie respiratorie sunt rugaţi să rămână acasă. Pentru spovedanie nu se vor folosi confesionalele ci un spaţiu ce poate fi şi biroul parohial sau chiar în aer liber, iar atât preotul cât şi credinciosul vor purta mască.

Condiţiile sunt foarte similare şi în rândul Bisericii Ortodoxe Române: vor fi 4 mp pentru fiecare credincios în biserică, se poartă obligatoriu măşti doar de către credincioşi, nu şi de cei care ţin slujbele, cei care stau în exteriorul bisericii vor păstra o distanţă de 1,5 metri în orice direcţie. Cel care prezintă orice urmă de simptom de răceală este „rugat stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala“. „Lăcaşurile de cult vor fi deschise zilnic credincioşilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoţii slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind Spovedania, Împărtăşania individuală şi citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomeraţia credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică“, au transmis reprezentanţii Mitropoliei. Spovedania se face doar pe bază de programare, iar preotul şi credinciosul vor purta măşti.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.