Mâine, Ziua Bojdeucii. Iată programul!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Mâine, Ziua Bojdeucii. Iată programul!

GALERIE
Bojdeuca lui Creanga
  • Bojdeuca lui Creanga
- +

Ieşenii au ocazia să viziteze, de ziua Bojdeucii lui Creangă din Ţicău, o expoziţie dedicată „învăţătorului copiilor”. Astfel, pe 15 aprilie, când se împlinesc 103 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România (15 aprilie 1918), Bojdeuca din Ţicău, unde a locuit Ion Creangă din vara anului 1872 până la moarte, va fi gazda expoziţiei „Ion Creangă - învăţătorul copiilor”, pregătită de către Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă”. 

Evenimentul expoziţional face parte din seria de evenimente dedicate Zilelor Bojdeucii, cu această ocazie ieşenii având ocazia să admire şi obiectul lunii aprilie, „Abecedarul lui Creangă”, lucrare publicată sun semnătura iubitului povestitor cu titlul „Metodă nouă de scriere şi cetire”. Totodată, cei care vor vizita Bojdeuca până pe 15 iunie au ocazia să vadă documente inedite din arhivele Bojdeucii lui Ion Creangă: fotografii în original, documente ce au aparţinut unchiului povestitorului, manualele al căror autor a fost Ion Creangă sau aprecierile pe care Eminescu le-a scris la adresa acestor manuale.

Expoziţia este completată de ediţii rare din opera scriitorului, precum şi de câteva traduceri ale operei sale. Prima ediţie a „Abecedarului lui Creangă” a apărut prin sprijinul „Societăţii pentru învăţătura poporului român”, la Iaşi, într-un număr de 4.000 de exemplare. După prima apariţie, lucrarea a fost aprobată şi adoptată ca manual, iar în anul morţii lui Creangă (1889), manualul se publicase în peste 500.000 de exemplare, ca argument că interesul statului era ca această reformă de limbă şi scriere să se producă eficient.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.