Majorarea prețului de la gigacalorie reintră la vot în CL: Populația ar urma să plătească în plus 45%
Consiliul Local (CL) va dezbate din nou, a treia oară, creșterea prețului la gigacalorie. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost inclus pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare care va avea loc miercuri, 16 octombrie.
Propunerea de majorare a rămas neschimbată ca la precedentele două ședințe în care a fost discutat subiectul. Primarul Mihai Chirica are nevoie de un singur vot pentru a putea aproba proiectul. Teoretic, acest vor ar fi trebuit să vină de la Răzvan Timofciuc, consilier ex-USR care ocupă funcția de viceprimar în contextul unei înțelegeri cu PNL. Dar, Timofciuc s-a abținut în ședințele precedente la acest proiect motivând că majorarea în cazul operatorilor economici este semnificativă.
Majorare de 45% pentru populație
Propunerea de creștere a prețulului local la gigacalorie este de 324 lei în prezent la 739 lei, respectiv cu aproape 130%. În cazul populației, mare parte din sumă este subvenționată de la bugetul local, iar consumatorii casnici vor plăti circa 300 lei/Gcal față de 206 lei în prezent, majorarea fiind de 45%. În schimb, în cazul consumatorilor noncasnici nu pot fi acordate astfel de subvenții, astfel că operatorii economici vor achita prețul integral. În context, amintim că agenții privați consumă anual cu 6% mai mult față de populația racordată la sistemul centralizat de încălzire.
CITESTE SI: Gigacaloria se scumpește cu 45%. Firmele și instituțiile vor plăti cu 130% mai mult
În cazul celor aproape 21.000 de apartamente racordate la sistem, Primăria va suporta 439 lei din prețul gigacaloriei, o sumă de aproape patru ori mai mare față de cea din prezent (117 lei). O situație centralizatoare a municipalității arată că, în doar șapte ani, numărul celor care beneficiază de agent termic în sistem centralizat a scăzut cu 30% – în anul 2017, erau peste 29.000 de apartamente racordate.
Ștefan Vuza vrea să preia CET-ul
Cu două zile înainte de ședința CL, se îndeplinește termenul pentru depunerea ofertelor la creditul de 145 milioane lei pe care Primăria vrea să-l contracteze: acești bani vor fi utilizați exclusiv pentru plata facturile la gaze naturale, combustibil folosit la CET Tudor Vladimirescu pentru funcționarea sistemului de termoficare. Nu în ultimul rând, amintim că municipalitatea are în derulare o licitație de concesionare a sistemului, dar la procedură participă un singur ofertant, respectiv firma Chimcomplex Borzești, societate patronată de omul de afaceri Ștefan Vuza.
CITESTE SI: Ieşenii vor plăti cinci ani candidatura lui Chirica
Publicitate și alte recomandări video