Majoritatea oamenilor ar accepta vaccinul împotriva COVID-19 dacă ar fi oferit de guvern sau de angajator
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Majoritatea oamenilor ar accepta vaccinul împotriva COVID-19 dacă ar fi oferit de guvern sau de angajator

GALERIE
Vaccin-COVID19-scaled
  • Vaccin-COVID19-scaled
- +

Cei mai mulţi oameni ar fi de acord să primească un vaccin împotriva COVID-19 la recomandarea guvernului sau angajatorului, conform rezultatelor unui sondaj internaţional publicat marţi pe fondul accentuării îngrijorărilor cu privire la neîncrederea populaţiei faţă de produsele de imunizare dezvoltate în mare grabă pentru a se pune capăt pandemiei, relatează Reuters.

Aproximativ 71,5% dintre participanţi au declarat că ar fi foarte sau oarecum probabil dispuşi să accepte un vaccin COVID-19, iar 61,4% au indicat că s-ar imuniza la recomandarea angajatorului, conform sondajului realizat în iunie, la care au participat peste 13.000 de persoane din 19 ţări.

Sondajul a fost monitorizat de Vaccine Confidence Project (VCP), un program global de supraveghere a încrederii în vaccinuri finanţat de Comisia Europeană şi companii farmaceutice, printre alţii, precum şi Business Partners to CONVINCE, o iniţiativă americano-britanică finanţată parţial de guvern.

Toţi respondenţii, indiferent de naţionalitate, au declarat că ar fi mai puţin dispuşi să accepte un vaccin COVID-19 dacă acest lucru ar fi dispus de angajatori.

Au fost observate diferenţe regionale în răspunsuri, evidenţiind o polarizare a atitudinilor pe această temă.

Aproape 90% dintre participanţii din China au declarat că acceptă un vaccin, însă în Rusia rata a fost mai mică de 55%. În Franţa, rata de răspuns pozitiv a fost de 58,89%, comparativ cu 75,4% în Statele Unite şi 71,48% în Marea Britanie.

Cel puţin 60-70% din populaţie ar trebui să dobândească imunitate pentru a rupe lanţul de transmitere, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

La momentul efectuării sondajului, respondenţii aveau vârsta de 18 ani sau mai mult. Aceştia proveneau din 19 ţări dintre primele 35 de state afectate de pandemie în funcţie de numărul de cazuri la un milion de locuitori.

Rezultatele vor stârni probabil dezbaterea cu privire la modul în care pot fi depăşite preocupările publicului legate de siguranţă, cu precădere în ţările occidentale, în legătură la viteza frenetică cu care se lucrează la dezvoltarea vaccinurilor, ceea ce ar putea împiedica eforturile de controlare a pandemiei şi de redresare la nivel mondial, notează Reuters.

Există aproximativ 200 de candidaţi la vaccinul COVID-19 în dezvoltare la nivel mondial, peste 40 fiind în etapa de studiu clinic pentru testarea siguranţei şi eficacităţii. Multe dintre acestea sunt reduse la o perioadă de doar câteva luni, deşi acest proces durează de obicei zece ani sau mai mult.

Scott Ratzan, din cadrul Business Partners to CONVINCE şi lector la Universitatea din New York, a declarat că aceste date demonstrează o reducere a încrederii publicului. “Ar fi tragic dacă vom dezvolta vaccinuri sigure şi eficiente, iar oamenii vor refuza să le facă”, a spus el într-un e-mail. “Trebuie să dezvoltăm un efort robust şi susţinut pentru a aborda ezitarea în ceea ce priveşte vaccinul şi pentru a reclădi încrederea publicului în beneficiile personale, familiale şi comunitare ale imunizărilor”, a adăugat el.

Raportarea unei dorinţe de vaccinare ar putea să nu fie neapărat un bun indicator al acceptării, deoarece deciziile privind imunizarea se pot modifica în timp.

De asemenea, sondajul a fost efectuat înainte ca Rusia să înceapă inocularea în masă a populaţiei cu vaccinul său Sputnik V, fără ca studiile să fie finalizate, şi înainte ca AstraZeneca să îşi întrerupă studiul aflat în ultima etapă, la sfârşitul lunii septembrie, din cauza îmbolnăvirii unuia dintre participanţi.

Luna trecută, nouă dezvoltatori importanţi de vaccinuri din SUA şi Europa şi-au luat angajamentul de a respecta standardele ştiinţifice şi rigurozitatea testării.

Săptămâna trecută, compania Facebook a declarat că va începe interzicerea anunţurilor care descurajează în mod explicit oamenii să se vaccineze.

Chiar şi înainte de pandemie, aceasta a reprezentat o provocare din ce în ce mai mare pentru organismele de sănătate publică. În ianuarie 2019, OMS a inclus ezitarea privind vaccinarea printre primele zece ameninţări la adresa sănătăţii mondiale în acel an.

Ţările în care acceptarea a depăşit 80% sunt în cea mai mare parte naţiuni asiatice, inclusiv China, Coreea de Sud şi Singapore, unde există o încredere solidă în guvernele centrale, a constatat studiul.

O tendinţă relativ mare spre acceptare a fost observată în ţări cu venituri medii, precum Brazilia, India şi Africa de Sud.

Atitudinile sunt influenţate şi de vârstă. Persoanele vârstnice sunt mai predispuse să accepte vaccinarea, în timp ce respondenţii mai tineri au fost mai înclinaţi să accepte recomandarea angajatorului privind vaccinarea. AGERPRES

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.