anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Majoritatea pacienţilor cu diabet de tip 2, risc crescut de infarct letal sau AVC

GALERIE
diabet
 • diabet
- +

Prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale (AVC) la pacienții cu diabet de tip 2, tratați în îngrijirea primară, ar trebui să fie o prioritate urgentă.

 

Este concluzia unui studiu publicat de Ziua Mondială a Diabetului în European Journal of Preventive Cardiology, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

„Cel mai șocant rezultat al studiului nostru a fost că marea majoritate a pacienților (93%) cu diabet de tip 2 au avut un risc ridicat sau foarte mare de evenimente fatale în deceniul trecut. Jumătate dintre pacienții din grupul cu risc foarte mare nu aveau antecedente de boli de inimă, ceea ce înseamnă că nu primeau medicamente pentru prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale”, a declarat autorul studiului, Dr. Manel Mata-Cases, medic generalist la Institutul Catalan al Sănătății din Sant Adrià de Besòs
 
„Din câte știm, acest studiu, care a fost efectuat pe aproape 375.000 de persoane dintr-o bază de date de populație bine validată, ilustrează situația din regiunea Mării Mediterane pentru prima dată. În mod tradițional, riscul cardiovascular în regiune a fost mai mic decât în centrul și nordul Europei sau decât în SUA; prin urmare, rezultatele noastre ar trebui să genereze îngrijorare și un apel la acțiune pentru a preveni infarcturile și accidentele vasculare cerebrale la persoanele cu diabet de tip 2 gestionate în îngrijirea primară”, a adăugat el.
 
Riscul, mai mare la bărbaţi
 
Acesta a fost un studiu transversal care a folosit Sistemul de Informații pentru Dezvoltarea Cercetării în Asistența Primară (SIDIAP), care include 74% din populația totală din Catalonia, Spania. Baza de date SIDIAP conține informații anonime, longitudinale, despre pacienți, extrase din sistemul electronic de evidență medicală (e-CAP) utilizat de toți furnizorii de sănătate primari din Catalonia.
 
Populația studiată era formată din 373.185 de persoane cu vârsta de 18 ani și peste, care aveau un diagnostic de diabet de tip 2 până la 31 decembrie 2016. Vârsta medie a fost de 70,1 ani și 45,2% au fost femei. Aproximativ 72% au avut tensiune arterială crescută, 45% erau obezi, 60% aveau colesterol seric ridicat și 14% erau fumători.
 
Cercetătorii au calculat probabilitatea ca fiecare participant să aibă un infarct fatal sau un accident vascular cerebral în decurs de 10 ani, folosind categorii din ghidurile ESC privind diabetul și bolile cardiovasculare. Cele trei categorii sunt: risc foarte mare (peste 10%), risc ridicat (între 5 % și 10%) și risc moderat (sub 5%).
 
Pentru a fi clasificați ca având un risc foarte mare, pacienții trebuie să fi avut boli cardiovasculare (de exemplu atac de cord sau accident vascular cerebral anterior) sau alte afecțiuni care le amenință sănătatea, cum ar fi insuficiența renală sau cel puțin trei factori de risc cardiovascular (vârstă mai înaintată, tensiune arterială crescută, colesterol seric ridicat, fumat, obezitate).
 
Peste jumătate dintre participanți (53,4%) au avut un risc foarte mare de evenimente fatale. Această observație a fost mai frecventă la bărbați (55,6%) decât la femei (50,7%). Aproximativ 39,6% au fost clasificați ca fiind cu risc ridicat și doar 7% au avut un risc moderat de a muri din cauza unui infarct sau a unui accident vascular cerebral în decurs de 10 ani.
 
Dr. Mata-Cases a concluzionat: „Comportamentele sănătoase reprezintă piatra de temelie a prevenirii bolilor cardiovasculare și trebuie combinate cu controlul glicemiei, colesterolului seric și al tensiunii arteriale. Medicii de familie și asistenții medicali ar trebui să cadă de acord cu pacienții în ceea ce privește obiectivele tratamentului, având în vedere caracteristicile și preferințele acestora”.
 
Sfaturi despre stilul de viaţă pentru pacienţii cu diabet zaharat:
 
Renunțați la fumat!
Reduceți aportul de calorii pentru a reduce greutatea corporală excesivă!
Adoptați o dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline și/sau nuci!
Evitați alcoolul!
Faceți activitate fizică moderată până la viguroasă timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.