anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Malformație arteriovenoasă, tratată la Arcadia (P)

GALERIE
nedelciuc-igor_zdi
 • nedelciuc-igor_zdi
- +

Un pacient în vârstă de 35 ani a ales Rețeaua Medicală Arcadia pentru investigarea unor simptome apărute brusc: dispnee (senzație de lipsă de aer), tuse cu expectorație și hemoptizie, adică începuse să scuipe sânge.

Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, Coordonator Cardiologie Intervențională Arcadia precizează: „Hemoptizia este un simptom alarmant indiferent de vârsta pacientului. Sângele regăsit în spută indică o afecțiune gravă și presupune excluderea mai multor afecțiuni, în funcție de vârstă și de restul simptomelor prezentate de pacient: tuberculoză, cancer pulmonar, afecțiuni care pot provoca sângerare sau tulburări de coagulabilitate, malformații. În cazul unei persoane tinere prima suspiciune este cea de infecție pulmonară – tuberculoză, iar prima investigație care trebuie făcută este radiografia toracică”.

Radiografia toracică a pacientului a prezentat anumite opacități, indicând prezența unei afecțiuni. S-a realizat o tomografie computerizată, însă diagnosticul a rămas neclar și după efectuarea acestei investigații, suspiciunea fiind de tuberculoză sau tumoră. După repetarea investigațiilor și realizarea lor și cu substanță de contrast a apărut o nouă suspiciune: o malformație arteriovenoasă, care poate fi congenitală sau dobândită.

Pentru confirmarea suspiciunii s-a realizat o angiografie cu substanță de contrast directă. Abia atunci s-a văzut foarte clar cauza simptomelor acuzate de pacient, aceasta fiind o malformație arteriovenoasă pulmonară. Arterele bronșice aveau o comunicare cu sistemul venos în mai multe locuri, formând o malformație care avea aspect de ghemuri de vase și prezenta risc foarte mare de hemoragie, lucru care se și întâmplase atunci când pacientul scuipase sânge. Era o malformație mare la nivelul căreia s-a creat o erozie și astfel a apărut hemoragia. Din fericire, hemoragia prezentată de pacient nu a fost mare, dar exista riscul unei hemoragii intrabronșice mai mari, care poate provoca stare de asfixie deoarece sistemul respirator se umple cu sânge. Acest scenariu este foarte grav și are consecință negativă iminentă.

Pacientului i s-a propus procedura de embolizare, o intervenție migăloasă care presupune obstrucționarea fiecărei artere care iriga malformația, observându-se pe monitor chiar din timpul intervenției cum sângele nu mai circula în aceste zone cu risc hemoragic. Procedura a fost realizată cu succes, fără complicații.

Pacientul a fost externat a doua zi după intervenție, reluându-și viața normală. S-a prezentat la control la intervale de șase luni și un an de la intervenție, iar la tomografia computerizată de control nu a mai fost vizibilă această malformație, pacientul având o viață normală, fără necesitatea urmării unui tratament. Întrucât malformațiile arteriovenoase au tendința de a recidiva sau pot apărea și în alte zone ale corpului, pacientul trebuie monitorizat.

Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia este cea mai mare și mai modernă unitate monodisciplinară de profil din regiune, specializată în prevenția, diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor cardiovasculare.

Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Monstrii...

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.