Malpraxis: Este necesară condamnarea penală a medicilor? Cui ar folosi asta?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Malpraxis: Este necesară condamnarea penală a medicilor? Cui ar folosi asta?

GALERIE
malpraxis
 • malpraxis
- +

Este necesară condamnarea penală a medicilor? Cine are de câştigat de pe urma trimiterii în închisoare a unui medic?

Acestea au fost doar câteva dintre întrebările care au dus la discuţii aprinse în cadrul unei Mese Rotunde dedicată malpraxisului în obstetrică şi ginecologie. Aceasta s-a desfăşurat sâmbătă, în cadrul Conferinţei Naţionale Zilele Medicale „Vasile Dobrovici“.

Câţi medici sunt cercetaţi penal în America, câţi în România

„Statisticile arată că în America mor anual 250.000 de pacienţi din cauza erorilor medicale. Ceea ce înseamnă că respectivii pacienţi au fost ucişi din culpa cuiva. Însă, conform datelor AMA (American Medical Association), în ultimii 15 ani, doar 15 medici din USA au fost condamnaţi la închisoare pentru erori medicale. În România, conform statisticilor Ministerului Justi?iei, doar în 2017 existau 231 de cazuri în care medici şi asistente sunt cercetaţi penal pentru erori medicale. Ceea ce înseamnă că la un moment dat, peste un an, doi sau trei cei mai mulţi dintre ei, vor fi condamnaţi penal definitiv. Întrebările principale sunt: cu ce ajută şi pe cine ajută condamnarea penală a cadrelor medicale? Cine are de câştigat de pe urma trimiterii în închisoare a medicilor pentru erori medicale? În România ar trebui să existe o reacţie mai coerentă şi bine organizată a corpului medicale pentru a răspunde la aceste întrebări şi pentru a determina factorii de decizie să schimbe situaţia actuală“, a subliniat Andrei Nanu, şef de lucrări la disciplina Legislaţie Medicală din cadrul Universităţii de Medicină „Carol Davila“ Bucureşti.

„Avem nevoie de ghiduri şi protocoale pentru o practică medicală unitară!“

Toţi medicii prezenţi la masa rotundă au fost de acord cu necesitatea unei reacţii mai organizate a corpului medical, fiind subliniată, pentru început, necesitatea elaborării de ghiduri şi protocoale care să orienteze medicii spre moduri unitare de abordare a cazurilor:“Avem nevoie de ghiduri şi protocoale nu doar pe obstetrică şi ginecologie, ci şi pe neonatologie. Fără acestea nu vom putea vorbi de o practică medicală unitară. Ca exemplu, la această conferinţă s-a discutat foarte mult despre o patologie din ce în ce mai frecventă: sarcina pe cicatrice de cezariană. Nu avem ghiduri de diagnostic precoce pentru cazurile care se pot complica, nu avem ghiduri şi protocoale care să stabilească o anumită conduită terapeutică în astfel de situaţii. Cred că ar trebui să precizăm foarte clar că pacientele cu uter cicatricial, cu mai mult de 2 cicatrici, trebuie obligatoriu asistate în maternităţi care au dotările şi personal specializat. Şi foarte grav este faptul că noi nu avem nici măcar un ghid unitar de urmărire a gravidei“, a subliniat prof. dr. Mircea Onofriescu.

Consimţământ informat pentru ecografiile din timpul sarcinii: Ecografiile prenatale au limite şi nu pot descoperi orice malformaţie!

O altă problemă semnalată a fost cea e ecografiilor efectuate în timpul sarcinii. „Publicul larg trăieşte cu impresia că ecografiile prenatale pot descoperi orice problemă a fătului. O impresie total falsă. Ecografiile efectuate în cursul sarcinii au limite. Studiile spun foarte clar că în 40% dintre cazuri pot apărea erori în depistarea malformaţiilor cardiace la ecografiile prenatale. Şi nu este vina medicului! Părinţii nu ştiu aceste lucruri, iar noi trebuie să le spunem aceste adevăruri. Personal, înainte de a face o ecografie prenatală, discut cu mama şi îi dau să citească un consimţământ informat în care sunt precizate limitele ecografiei prenatale. Ce poate şi ce nu poate depista, care este procentul de eroare. Orice mamă care ajunge la mine la cabinet pentru o ecografie prenatală semnează un astfel de consimţământ“, a explicat prof. dr. Dimitrie Pelinescu Onciul, Universitatea „Carol Davila“.

Concluzii: „Medicii au obiceiul de a discuta cazurile pacienţilor, indiferent unde şi cu cine s-ar afla!“, iar „Pacientul nu are voie să moară în spital!“

Din păcate, medicii au recunoscut că nu există o reacţie unitară şi adecvată a corpului medical vis-a-vis de problemele legate de malpraxis. Mai mult, de foarte multe ori, reclamaţiile depuse de pacienţi apar în urma unor informaţii pe care aceştia le primesc de la alţi medici, decât cel vizat. „După 20 de ani în care am făcut parte în comisiile colegiului Medicilor, pot spune că 85% dintre reclamaţii sunt făcute de pacienţi după ce au auzit opinii sau afirmaţii nefondate pe respectivul caz din partea altor medici. Unele opinii sunt emise neintenţionat, iar altele intenţionat. Celebra zicală „Cherchez la femme!“ s-ar putea transforma în cazurile acestea în „Cherchez la collegue“ a punctat conf. dr. Beatrice Ioan, UMF Gr. T. Popa Iaşi. „Avem două mari probleme. Prima: viziunea pacientului şi a familiei – Pacientul nu are voie să moară în spital, medicii sunt obligaţi să-l facă bine! A doua problemă: medicii au obiceiul de a discuta cazurile pacienţilor cu prea mulţi oameni şi indiferent unde s-ar afla! Şi îşi dau cu părerea despre cât de mult a greşit colegul „X“ sau „Y“. Prost obicei de a insista să arăţi cât de bun medic eşti tu, şi cât de slab este celălalt care ar fi greşit. A, da, să nu uităm: în România, medicul nu are voie să greşească! Dacă greşeşte, îl paşte închisoarea! Cea de-a treia problemă, legată de legislaţie şi de faptul că la noi legea permite ca medicii să fie cercetaţi şi condamnaţi penal la închisoare cu executare pentru erori medicale, nu văd soluţie! Asta pentru că nu cred că se doreşte să se găsească o soluţie la această aberaţie. Da, pacientul trebuie despăgubit atunci când se constată o eroare medicală! Dar, cu cel îl ajută pe pacient dacă medicul respectiv ajunge la închisoare? Situaţia nu se va îmbunătăţi şi sfătuiesc medicii care au astfel de probleme să îşi caute un avocat cât mai bun, să apeleze la un expert independent şi să se roage să scape de închisoare“, a subliniat prof. dr. Vasile Astărăstoae. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X