anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Malpraxis: In somebody else’s shoes

GALERIE
dana tabrea
 • dana tabrea
- +

Uneori, o persoană poate deţine suficiente titluri şi funcţii într-un domeniu astfel încât să ajungă să controleze respectivul domeniu. 

Aşa s-a întâmplat cu medicul ortoped pediatru Gheorghe Burnei care a experimentat intervenţii chirurgicale şi implanturi nerecomandate pentru afecţiunile pacienţilor săi. În decembrie 2016, a fost arestat la domiciliu, iar în august 2017 i s-a retras dreptul de a opera în spitalele de stat din România. Luiza Vasiliu a realizat ample investigaţii despre cazurile de malpraxis şi modul în care medicul a încălcat deontologia profesională şi a publicat rezultatele investigaţiilor sub forma unor articole pe site-ul casajurnalistului.ro.

În spectacolul lui Bogdan Georgescu se face aluzie la cazul Amirei, o fetiţă operată de 11 ori, deoarece prima dată s-a intervenit chirurgical abuziv pentru a-i corecta luxaţia congenitală de şold, ajungând la vârsta adolescenţei să nu se mai poată ridica din pat. În al doilea rând, cazul Andreei, fetiţa de opt ani care a murit pe masa de operaţie, deoarece, conform investigaţiilor realizate de Luiza Vasiliu, medicul a supralicitat metoda de intervenţie chirurgicală pentru scolioză, aceasta fiind contraindicată în amiotrofia spinală, afecţiune de care suferea copilul. Din cauza neglijenţei, particule de grăsime au ajuns în sânge şi la plămâni, iar un şurub ce trebuia să-i prindă o tijă de vertebră, în măduva spinării. Fetiţa moare de embolie pulmonară, iar medicul continuă să îşi admire arta. Oamenii sunt folosiţi de parcă ar fi cobai şi trataţi ca mijloace pentru experimentele medicului, neţinându-se cont de riscuri. Cazul Andreei constituie intriga de fundal a întregului spectacol.

Diferenţa dintre peşterile din care am ieşit şi lumea actuală constă în cosmetizarea primitivismului. De aceea, se optează scenografic pentru un salon de înfrumuseţare (coafor, cosmetică, manichiură, masaj, machiaj). Şase actriţe şi un actor îşi schimbă în permanenţă locul, rolurile şi pantofii, punându-se rând pe rând în pielea celuilalt, (putting themselves in somebody else’s shoes), finalul insistând foarte mult pe ideea de empatizare cu situaţia altcuiva, o calitate care cam lipseşte românului. În cele mai multe dintre momente, deşi perspectiva din care actorii privesc lucrurile se schimbă odată cu rolul personajului interpretat (client, coafeză, manichiuristă etc.), ca performeri, fiecare dintre cei şapte păstrează ceva din personalitatea omului, un mod particular de a privi problemele şi de a se raporta la acestea. Prin modul în care regizorul îşi alege distribuţia (şase fete şi un băiat) şi prin felul în care îi trece pe cei şapte prin diversele posturi de rol, orice prejudecată este anticipată şi eliminată. Prilej pentru a remarca multitudinea de prejudecăţi din modul de a gândi al românului, comparativ cu oamenii din Occident. Mai mult, discuţiile care survin îi surprind la vedere pe fiecare dintre cei şapte ca fiind implicat în una sau alta dintre situaţiile descrise sau în unele similare celor aduse în vizor.    

Şapte scene evoluează pe două planuri în salonul de înfrumuseţare, bârfă şi small talk. Această lume măruntă reflectă mentalitatea de judecător universal a românului, în realitate împătimit de bârfe mondene. În prim-plan, se deschid discuţii mărunte plecând de la un termen-cheie pentru fiecare scenă (curvă, amant, carne, relaţie deschisă, doctor, bărbat, putere), tatonând doar tema de fond. În plan secund, chestiunea malpraxisului e urmărită aluziv, făcându-se apel la alte referinţe din cariera doctorului Burnei sau a altor medici, până ce cazul Andreei este adus în prim-planul discuţiei (scenele 5-7).

Foarte multe minisubiecte străbat discuţiile, probând ideea de cosmetizare a barbariei (cordeluţa, swing, albire anală etc.). De la violarea intimităţii sau relaţii extraconjugale, la etichetarea oamenilor sau a mărfurilor, apoi la educaţia sexuală şi Legea inocenţei, la reţelele de socializare, traume şi violuri, discuţiile converg înspre moartea Andreei care umanizează spaţiul uman de joc prin capacitatea de compasiune manifestată de protagoniste, acestea unindu-se într-un ultim gest de solidarizare cu soarta copilului (”Ne avem una pe alta”). Imnul României instrumental ne duce cu gândul la faptul că situaţia medicilor care se îmbogăţesc de pe urma ignoranţei şi a disperării pacienţilor este vizată în primul rând. Ajungându-se la tot felul de extreme (cum e cazul doctorului Burnei) care în Occident sunt mai rapid reperate şi taxate mult mai drastic.  

Spectacolul încheie trilogia intitulată ”Cât de departe suntem de peşterile din care am ieşit?”. Poate mai mult decât anterior, în oricare dintre celelalte spectacole, impresia că ancheta e încă în curs (în momentul premierei nu se dăduse verdictul în cazul doctorului Burnei) şi că scenele se construiesc pe măsură ce spectatorul însuşi meditează asupra lucrurilor (foarte utilă în acest sens fiind schimbarea rolurilor în semiobscuritate) este foarte puternică. Ceea ce nu exclude profesionalismul şi exactitatea milimetrică din modul în care scenele sunt lucrate şi legate.

(Mal/Praxis, un spectacol de Bogdan Georgescu, manager proiect: Claudia Domnicar, grafică: Dan Perjovschi, distribuţia: Codruţa Vasiu, Cristina Ragos, Ştefania Marola, Cristina Blaga, Alexandra Gavrilov, Alexandra Spătărelu, Raj-Alexandru Udrea, sunet: Bogdan Ropcean, lumini: Dorin Părău, asistent management: Maria Popovici, mulţumiri speciale aduse Luizei Vasiliu, Teatrul Naţional ”Radu Stanca” Sibiu, prezentat în premieră în cadrul FITS 2017)

Dana Ţabrea este profesor, doctor în filosofie şi critic de teatru (membru AICT)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.