Când norocul îţi aduce ghinion:

Mamă a şase copii, cu ajutorul social în pericol din cauza unui câştig infim la Loto

marți, 30 iulie 2019, 01:49
3 MIN

Femeia spune că a câştigat 500 de lei la Loterie şi, din cauza acestui venit, ar putea fi obligată să plătească statului de cel puţin zece ori mai mult. Cazul ieşencei a ajuns în atenţia reprezentanţilor Primăriei Iaşi.

O femeie de 39 de ani din Iaşi care îşi creşte în condiţii modeste cei şase copii ar putea fi obligată la plata către Primărie a unei sume pe care nu şi-o permite. Mioara-Maria Jacotă a fost chemată la Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Iaşi pentru a oferi lămuriri cu privire la un câştig pe care l-a avut, anul trecut, la jocurile de noroc.

Femeia a primit, zilele trecute, o notificare prin care este chemată la discuţii, fiind somată să explice de unde a avut un câştig de 515 lei, dar, mai ales, de ce nu l-a declarat.

„Având în vedere adresa transmisă de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială cu privire la veniturile realizate în 2018 (perioadă în care aţi fost beneficiară de ajutor social), a reieşit faptul că în ianuarie 2018 – decembrie 2018 figuraţi cu venituri nete realizate din jocuri de noroc în cuantum de 515 lei. Întrucât, ca urmare a verificărilor existente, venitul declarat a fost de 0 lei, vă aşteptăm la sediul DAS pentru clarificarea situaţiei“, se arată în hârtia primită de femeie.

Speriată că ar putea plăti mai mult de zece ori decât a câştigat la Loto, femeia a apelat la un avocat, care a fost de acord să o ajute.

„Am jucat la Loto pentru că a fost ziua unui copil şi am vrut să îi fac o surpriză. De banii câştigaţi le-am cumpărat cadouri de Sărbători, dulciuri. Când am depus dosarul de ajutor social la Primărie, nu mi s-a spus nimeni că dacă câştig la Loto trebuie să declar venitul. Am făcut o declaraţie că nu am alt venit în afară de alocaţia copiilor. După ce mi-am depus dosarul s-a nimerit să câştig la Loto. Am avut un noroc şi acum trebuie să plătesc din urmă şi mai mult“, ne-a spus Mioara-Maria Jacotă, fostă Răuţ.

Femeia îşi creşte singură cei şase copii, după ce s-a despărţit de soţ. Munceşte cu ziua şi, din veniturile sociale, le asigură, cât poate, traiul de zi cu zi celor mici. Copiii au vârste cuprinse între 2 şi 13 ani.

Ce zice Primăria

Femeia a primit ajutor social şi anul acesta, până în luna iunie. În iulie acesta fiind sistat, primind, prin poştă, înştiinţarea că ar putea să dea banii înapoi pentru 2018.

„Ea a dat declaraţia că nu înregistreaza venituri înainte de a câştiga. În momentul în care a câştigat, probabil trebuia să înştiinţeze Direcţia Socială. Un lucru este clar: acestor oameni ar trebui să li se explice mult mai detaliat ce obligaţii le revin, nimeni nu stă să le dea suficiente detalii pentru a-i feri de astfel de situaţii“, a declarat Ciprian Mitoşeriu, avocatul femeii.

Reprezentanţii Primăriei au precizat, referitor la cazul femeii, că aşteaptă documentele pentru a lămuri situaţia.

„Agentia Judeţeană de Plăţi a solicitat Primăriei verificarea a 55 de dosare. Printre dosare se regăseşte şi persoana în cauză. Până în acest moment, nu am luat nicio decizie. La finalul verificărilor, vom respecta ce spune legea în vigoare“, au precizat reprezentanţii Primăriei Iaşi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii