Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mamă condamnată la moarte, executată de propria fată

GALERIE
spanzurare, iran
  • spanzurare, iran
- +

Maryam Karimi ar fi fost spânzurată în Iran, la 13 ani după ce și-a ucis soțul violent, și fiica ei a fost cea care a executat pedeapsa, după ce ar fi refuzat să își ierte mama. Vestea a fost dată pe 15 martie de ONG-ul Iran Human Rights, deși nu apare în mass-media Republicii Islamice, scrie The Sun.

Femeia a fost executată în închisoarea centrală din Rasht, în estul țării, pe 13 martie, după ce a stat 13 ani după gratii. Fiica lui Maryam, care avea 6 ani când femeia și-a ucis soțul, a participat la execuție, după ce ar fi refuzat să o ierte sau să accepte „Diya” (bani pentru sânge), potrivit Iran International TV. Maryam a fost astfel condamnată să plătească „retribuție în natură”, cunoscută în Iran sub denumirea de „Qisas”, o formă de pedeapsă „ochi pentru un ochi”. Qisas cere ca rude ale victimei să fie prezente la execuție și sunt încurajate în mod activ să efectueze ele însele execuția, potrivit libertatea.

O sursă a declarat pentru Iran Human Rights că tânăra de 19 ani care a executat spânzurarea mamei sale „avea 6 ani când a avut loc crima și a fost în grija familiei tatălui ei. În ultimii 13 ani, rudele îi spuseră că ambii părinți erau morți, dar au fost nevoiți să-i spună adevărul cu câteva săptămâni înainte de execuție, pentru a o pregăti psihologic”. Tatăl femeii, Ebrahimi Karimi, a fost acuzat că a ajutat-o ​​să comită crima. ONG-ul, cu sediul în Oslo, citează și surse locale: „Femeia și tatăl ei au ucis soțul femeii pentru că el a abuzat-o, era violent din punct de vedere fizic și nu a consimțit să divorțeze. Ebrahimi Karimi nu avea altă cale de a o salva pe Maryam, decât ajutând-o să-l omoare”.

„E inuman, barbar și crud”

Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul grupului de campanie Iran Human Rights, a declarat: „Legile Republicii Islamice fac ca o fată al cărei tată a fost ucis când era copil să fie călăul propriei mame. Republica Islamică este principalul promotor al violenței în societatea iraniană în prezent”. În urma executării, se spune că tatăl lui Maryam, Ebrahim, a fost adus de autorități pentru a-i vedea cadavrul atârnând. Din motive necunoscute, pedeapsa cu moartea nu a fost pronunțată și în cazul acestuia. Activist și jurnalist la Iran International TV, Aram Bolandpaz a declarat: „Patru decenii de spălare a creierului în școli, pedepse extreme în societatea iraniană și un regim patriarhal înseamnă că fiica lui Maryam a fost crescută pentru a se asigura că executarea mamei sale este o victorie pentru un bărbat, fie că este pentru tatăl ei, fie pentru regimul opresiv. Qisas este inuman, barbar și crud, indiferent unde este în lume”.

Utilizarea continuă a Qisas în Iran a provocat revoltă în rândul militanților pentru drepturile omului. Dar pedeapsa cu moartea Qisas a fost reținută, pentru crimă, în Codul penal islamic iranian, în 2019. Qisas-urile sunt folosite și pentru delincvenții minori, în timp ce legea Sharia definește vârsta responsabilității penale pentru fetele la 9 ani și 15 pentru băieți. În 2019, 225 de execuții au fost efectuate ca Qisas, relatează Iran International TV. Au fost efectuate 68 într-o singură închisoare și patru dintre aceste execuții implicau persoane care erau minore în momentul comiterii infracțiunii. În calitate de reclamant în cazurile Qisas, responsabilitatea de a executa sentința și de a decide dacă acuzatul ar trebui să fie executat este a celor care cer Qisas-ul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri