Mama ieșencei ucisă în Jepii Mici: „Ea a mai fost fugărită de urs”

joi, 11 iulie 2024, 14:47
2 MIN
 Mama ieșencei ucisă în Jepii Mici: „Ea a mai fost fugărită de urs”

Tânăra moartă după ce a fost atacată de urs pe Jepii Mici a suferit numeroase leziuni externe şi interne, provocate atât de atacul animalului cât şi căderea de la înălţime, arată rezultatul examenului Medico-legal.

Ursul care a atacat-o este o femelă în vârstă de 4-5 ani care nu suferea de rabie, indică analizele realizate de DSVSA Prahova.

Şeful Serviciului de Medicina Legală Prahova, medicul Vasile Drăghici a declarat pentru News.ro că atât leziunile provocate de animal, cât şi cele produse prin căderea la înălţime ar fi putut duce la decesul victimei.

Ursoaica nu avea pui şi nici nu era în călduri, conform rezultatelor examenului anatomo-patologic.

Moartea tinerei a reapins discuţiile legate de gestionarea problemei urşilor, al căror număr a crescut necontrolat, care coboară în localităţi şi care atacă oamenii.

Ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri, după această tragedie, că populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control, iar relocarea lor nu reprezintă o soluţie. Ministrul a precizat că în opinia sa, urşii care se apropie de comunităţile umane trebuie să fie gestionaţi prin eutanasiere sau împuşcare şi a anunţat că va propune printr-un ordin majorarea cotelor de recoltare, la un număr de 500 de exemplare, actualul număr, de 220 de exemplare, fiind insuficient. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat sesiune extraordinară pentru modificarea legislaţiei.  El a afirmat că a discutat cu ministrul Mediului şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis şi a ţinut să precizeze că nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim ci vor fi abordate zonele cu riscuri mari. Ciolacu a mai arătat că din discuţiile cu cei din domeniu, este o aglomeraţie de urşi, în anumite zone, pentru că nu mai au mâncare suficientă şi de aceea coboară.

Academia Română și-a exprimat convingerea, joi, „că nu vor exista entităţi care să profite de această îngrijorătoare tragedie şi că vom avea cu toţii înţelepciunea de a identifica soluţii eficace pentru rezolvarea acestei probleme”.

„Dacă te duci, ai te rog grijă cu urşii”

Mama victimei a declarat că nu era pentru prima dată când fusese fugărită de urs în pădure. „Am vorbit cu ea, nu m-a sunat ea, eu o sunam mereu. Eu o sunam că eram preocupată cu muntele ăsta. Am sunat-o şi i-am zis: Dia, nu te du, te rog, nu te du! I-am spus să aibă grijă și ea a spus – nu, că m-ai ținut mereu mai strâns și acum vreau să mă duc, să fac o experiență de-asta. Şi i-am spus: Dacă te duci, ai te rog grijă cu urşii, ai te rog grijă la râpe, la toate, că e foarte periculoasă perioada asta”, a continuat mama victimei, potrivit antena3.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii