”Mamă, tată, vă rog, luați-mă de aici!” SINDROMUL STOCKHOLM, cauze și tratament

sâmbătă, 19 iunie 2021, 08:58
2 MIN
 ”Mamă, tată, vă rog, luați-mă de aici!” SINDROMUL STOCKHOLM, cauze și tratament
Sindromul Stockholm reprezintă o tulburare psihică ce are simptome similare Sindromului de Stres Posttraumatic, fiind afectate majoritatea componentelor de ordin psihologic (cognitiv – confuzie, coșmaruri, negarea realității; emoțional – depresie, anxietate, autoculpabilizare, dependeță față de agresor, precum și empatizarea cu acesta; social – inexistența încrederii în ajutorul familiei sau autorităților, retragere, izolare, tendințe de revoltă față de cei ce ar dori să intervină). De asemenea, nici componenta fizică nu va rămâne neatinsă prin faptul că victima va ajunge să somatizeze neputința, fiind privată, în cele mai multe cazuri, de somn, hrană și libertate. 
Victima ajunge să își îndrăgească agresorul, să găsească justificări pentru comportamentul față de aceasta, chiar să îl apere în fața legii și să lupte pentru a-i fi bine. Motivele? Nevoia de supraviețuire și frica extremă de a nu i se întâmpla ceva dacă îi face vreun rău, sentimentul de vinovăție și responsabilitate față de bunăstarea călăului fiind adânc înrădăcinate.
 
Care sunt cauzele instalării Sindromului Stockholm?
 
Femeile și copiii sunt categoriile cele mai predispuse în a dezvolta această afecțiune, însă cel mai ridicat grad de risc îl reprezintă adolescentele. Motivele sunt multiple și pornesc din mediul în care copilul a crescut – dacă a fost victima unui abuz al unui membru al familiei, dacă a trecut prin trauma violului sau dacă i-a fost privată libertatea (luare de ostatici).
 
Cum se menține acest sindrom? 
 
– Recunoștință față de gesturile frumoase, de manipulare ale agresorului;
– Teama de moarte, în cazul în care victima ar cere ajutor;
– Iluzia că victima are un scop comun cu agresorul și trebuie să lupte pentru asta;
– Victima crede că această situație nu se poate schimba și trebuie să rămână acolo.
 
Care este tratamentul Sindromului Stockholm?
 
Psihoterapia se îmbină cu tratamentul medicamentos, însă durata remiterii sau dispariției simptomelor este una extrem de lungă. Este important suportul familiei în reintegrarea persoanei și revenirea acesteia la viața socială. 
 
Sunt posibile recăderile sau stagnările, însă sunt importante sprijinirea, acceptarea și înțelegerea stărilor ambivalente prin care trece victima pentru o recuperare completă. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii