anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

GALERIE
astner
 • astner
- +

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

Până la Cluj, eu îmi cedasem locul de la geam, găsindu-l ocupat când am urcat la Vinţ, unei studente care lucra ceva pe laptop şi se aşezase pe locul de la geam, deşi avea loc la uşă, pentru a-l putea alimenta. Mă rugase s-o las la geam, iniţial n-am vrut să-mi cedez locul - cum nu mai poţi cere loc la geam nici dacă iei bilet cu anticipaţie, mă bucurasem chiar că obţinusem din întâmplare un loc la geam, de data asta.

Căci, de „algoritmul” (softul pandemiei), bată-l vina, care oricum n-a funcţionat niciodată după vreo logică de distanţare „socială” (acordând locurile parcă după principiul „toţi călătorii aglomeraţi într-o parte a vagonului”!?) e în continuare activ: s-au scos toate restricţiile, dar de luat bilet cu anticipaţie ca să-ţi rezervi locul dorit nu poţi - să iei bilet anticipat, da, dar să vrei un loc anume, ba! Am ezitat, cum ziceam, căci am obiceiul ca atâta vreme cât e lumină afară să mai fac câte o poză, câte-un trainphoto, cum le zic eu, că sună mai mişto. În cele din urmă, am întrebat studenta până unde merge, iar după ce a spus că „până la Cluj!!...”, i-am lăsat locul, m-am aşezat pe al ei, la uşă.

De la Cluj, mi-am preluat locul meu de la geam, am rămas doar cu „băbuţa” (pesemne moldoveancă stabilită la Deva ori prin zona Devei), care s-a şi întins numaidecât ca să doarmă. Eu unul am mai frunzărit niţel facebookul, apoi voi fi aţipit la rându-mi. Lumina din compartiment fusese stinsă deja înainte de Cluj.

Pe la 3 noaptea, undeva pe la Vatra Dornei, cred, oricum, deja prin Bucovina, îi sună băbuţei telefonul. M-am trezit şi eu. O văd cum se uită la mobil (mobil-mobil, deci vechi, cu taste, nu smartphone), cum se chiorăşte, mai bine zis, la mobil, apoi începe să caute ceva, prin haina de la cuier, prin gentoiul pe care am vrut să i-l ridic la bagaje, dar n-a vrut, doar l-a tras în aşa fel încât mi-am putut şi eu întinde picioarele, la o adică, sub scaunul ei, de fapt, o sacoşă din aia mare şi rezistentă de la Lidl (parcă - poate de la Kaufland), dar nu găsea ce căuta.

- Tataie, cum se aprinde lumina?, o aud că mă-ntreabă.

Hait! Auzi, „tataie”! Eu, „tataie”!? Apăi, zău că încă nu mi-a zis nimeni niciodată tataie. Ba, până acu’ patru, cinci ani, mă mai trezeam numit „băiete” şi nu mă deranja, căci, de, mă făcea să mă simt în continuare tânăr, nu? Dar tataie?!?

În fine, m-am ridicat, am aprins lumina, iar mamaia (ca să fac joncţiunea lingvistică, nu?) a căutat din ce în ce mai agitată... ochelarii.

- Doamne, unde mi-s ochelarii?!, a exclamat la un moment dat plină de spaimă. Într-un târziu, i-a găsit - în sacoşa cea mare, în care cotrobăise deja de vreo trei ori pân’ pe la fund - ochelarii, însă, fuseseră undeva sus, la suprafaţă, „ascunşi” sub nu ştiu ce pungă. A răsuflat uşurată şi a apelat numaidecât numărul de pe care fusese sunată.

Ce naiba face femeia asta, pe cine sună ia în creierii nopţii?

- Ce faci, eşti la slujbă?

Aha, aşa se explica, persoana apelată era la lucru.

- ... o să ajung pe la şapte jumate la Iaşi, să ştii.

Şi chiar a ajuns la fix IR-ul, conform mersului, la 7.20. Măcar atât, dacă la Vinţu de Jos tot a avut (a fost o regulă în ultimii doi-trei ani) 15 minute de întârziere.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.