Management prost al iernii la Iaşi: elevi rămaşi în internate după închiderea şcolilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Management prost al iernii la Iaşi: elevi rămaşi în internate după închiderea şcolilor

GALERIE
winter
  • winter
- +

Se deschid şcolile din oraşe. Unităţile de învăţământ din mediul rural rămân însă închise.

Elevii din oraşe vor relua cursurile începând de astăzi. Decizia a fost luată de către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), deşi astăzi urmează să intre în vigoare o nouă avertizare meteorologică de ninsori şi viscol. „Recomandăm directorilor ca miercuri să se organizeze şedinţele consiliilor profesorale pentru validarea situaţiei şcolare pe semestrul I. În funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice, dar şi de estimările şi recomandările specialiştilor, vom anunţa în cursul zilei de 29 ianuarie dacă există localităţi unde este cazul să se suspende cursurile în zilele de 30 şi 31 ianuarie 2014. Precizăm că decizia care va fi luată la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale şi al Inspectoratului pentru ziua de joi, va fi comunicată în timp util, miercuri, înainte de ora 14“, a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al IŞJ.

GALERIE FOTO I

Şcolile de la sate rămân însă închise, deoarece zăpada le ajunge copiilor până la genunchi, iar greutăţi întâmpină şi cadrele didactice care fac naveta.

GALERIE FOTO II

În judeţ sunt 8.000 de profesori, dintre care 1.200 fac naveta de la Iaşi la şcolile de la ţară. Din 93 de comune, 50 au nevoie de aceşti profesori şi depind de ei pentru majoritatea obiectelor obligatorii de studiu. „Recoman­dăm elevilor şi cadrelor didactice care fac naveta să evite deplasarea către unităţile şcolare dacă aceasta nu se poate face în condiþii de siguranţă“, a specificat Camelia Gavrilă, şeful IŞJ.

Viaţa de internat

Dacă majoritatea copiilor şi-au petrecut aceste zile acasă, există copii care nu şi-au mai văzut părinţii de două săptămâni, deşi de luni şcolile au fost închise. Elevii care nu au putut pleca acasă vineri au rămas până astăzi în cămine şi aşteaptă vreme mai bună, să poată pleca să-şi vadă familia. „Duminică aveam în cămin 170 de copii, însă o parte au plecat acasă doar însoţiţi de părinţi. Noi nu ne asumăm riscul să-i lăsăm să plece singuri. Sunt copii care nu au revenit duminică deoarece au văzut la televizor că nu se învaţă. În prezent avem totuşi 110 copii în internat, au masa asigurată, le-am făcut şi un program, ei au şi televizor, se pot uita oricând. În principiu nu le-am făcut prea multe constrângeri pentru că şi-au dorit şi ei să fie acasă şi nu s-a putut“, a declarat Mihaela Ungureanu, director al Şcolii Normale „Vasile Lupu“. Cei care au reuşit să ajungă la cămin au venit în mare parte cu trenul din diferite părţi ale judeţului, întrucât circulaţia feroviară nu a fost afectată de vreme. Părinţii celor care depind de mijloacele auto de transport în comun însă nu şi-au trmis copiii pe drumurile pline de zăpadă.

Elevii rămaşi în căminul Liceului Pedagogic şi-au petrecut timpul zilele acestea în funcţie de vreme. Când a fost prea frig, au rămas să înveţe pentru bacalaureat ori obiectele la care nu au suficiente note ca să li se încheie situaţia. S-au uitat la programele preferate de la televizor, iar când a fost mai puţin viscol, au ieşit să se joace în zăpadă. Toate sub supravegherea pedagogului de serviciu.

În Clinica de Ortopedie nu mai este nici un pat liber

Gheaţa de pe stradă face zilnic victime. La Spitalul „Sf. Maria“ au ajuns copii care au căzut pe derdeluş.

Gheaţa a făcut noi victime la Iaşi. Ieri, alte şapte persoane au necesitat îngrijiri me­dicale după ce au alunecat pe stradă, iar peste jumătate dintre pa­cienţi au suferit leziuni care impuneau internarea. De când a căzut prima ză­padă şi până acum, mai bine de 50 de persoane au ajuns la spital cu leziuni, iar Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon“ are toate cele 60 de paturi ocupate.
Spre deosebire de zilele trecute, când ieşenii care cădeau pe gheaţă erau vârstnici şi se deplasau greu, ieri, victimele zăpezii au fost tinerii, care nu au mai reuşit să-şi păstreze echilibrul când au mers pe stradă sau pe trotuar şi au alunecat. S-au prezentat la spital cu membrele inferioare şi superioare fracturate, fiind direcţionaţi către sălile de operaţii.

GALERIE FOTO

Nu doar adulţii s-au accidentat în ultima perioadă, ci şi copiii. Chiar dacă vântul a bătut cu putere, iar zăpada este mai mare de doi metri în unele zone, mi­norii şi-au făcut curaj şi au ieşit la joacă, pe pârtie, unde s-au lovit. „În ultimele trei zile am avut zece cazuri. Cei mai mulţi au vârsta peste şapte ani, sunt adolescenţi care au profitat de zăpadă şi s-au dus pe derdeluş să se dea cu sania. Acolo au alunecat, au căzut în mâini sau au căzut de pe sanie şi s-au ales cu le­ziuni severe“, a declarat dr. Lucian Cernahoschi, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Copii „Sfânta Maria“. Potrivit acestuia, doar doi minori au fost spitalizaţi, după ce au suferit fracturi cu deplasare la nivelul membrelor inferioare, iar restul au plecat la domiciliu după ce au fost îngrijiţi şi le-au fost puse picioarele sau mâinile în ghips.
Şi la Spitalul de Neurochirurgie se observă o creştere a numărului pacienţilor care vin în urgenţă cu diferite contuzii la coloană din cauza gheţuşului de pe stradă. Medicii susţin însă că nu se confruntă cu o avalanşă, pentru că nu s-a topit deocamdată toată zăpada. „La noi, cei mai mulţi vin când rămâne doar gheaţă pe stradă, fără zăpadă. Atunci sunt foarte multe căzături, iar pacienţii cad rău, îşi rup coaste sau se aleg cu fracturi severe la coloană“, a declarat dr. Florin Grămadă, purtător de cuvânt al Spitalului de Neuro­chirurgie. Nu doar spitalele ieşene au fost luate cu asalt de pacienţi care au căzut pe zăpadă sau gheaţă, ci şi cel din Paşcani. Numai ieri, în Comparti­mentul de Primiri Urgenţe de la Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani s-au rezolvat cinci cazuri, toţi pacienţii având fracturi în urma căzăturilor. Gheaţa a doborât ieşeni, dar nu le-a provocat acestora şi leziuni foarte serioase, iar până acum nu s-a înregistrat niciun caz critic.

Doi bolnavi au ajuns la spital cu ajutorul unor autospeciale cu şenile

Doi bolnavi din judeţ au fost transportaţi la spital cu ajutorul autospecialelor deţinute de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, după ce ambulanţele trimise să-i preia nu au reuşit să ajungă la destinaţie. Din cauza nămeţilor, drumul spre satul Boatca din comuna Dagâţa a fost imposibil de parcurs cu un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi, iar pacientul care sunase la 112 a fost luat din sat cu o autospecială ATV. Bărbatul în vârstă de 76 de ani acuza dureri abdominale, iar după ce a ajuns în municipiu a fost preluat de o ambulanţă. Cu o autospecială pe şenile s-a intervenit şi în localitatea Şcheia, satul Poiana Şcheii, acolo unde o tânără în vârstă de 18 ani avea dureri intense la nivelul abdomenului, vărsături şi ameţeli. La fel ca în cazul primului pacient, autospeciala a transportat-o până în oraş, iar apoi a fost preluată de un echipaj al SAJ şi dusă în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon“. În afară de cele două zone, în alte părţi ale judeţului în care au existat solicitări de preluare a bolnavilor, salvările nu au întâmpinat mari probleme şi au ajuns la toate cazurile în timp util, cu doar câteva minute de întârziere. Pentru că nu au fost dificultăţi majore, iar drumurile sunt încă practicabile, ambulanţa cu şenile pe care o deţine SAJ Iaşi nu a fost încă scoasă la drum. Deşi este veche de mai bine de 20 de ani, se defectează frecvent şi nu este sigură la drum lung, şenileta va fi folosită şi anul acesta dacă ambulanţele nu vor putea ajunge la pacienţi din cauza nămeţilor.

28 de ore de cod galben

Drumarii ieşeni vor avea astăzi prima întâlnire serioasă cu iarna. Dacă zilele trecute intemperiile au afectat cu precădere comunele din sudul judeţului, astăzi, ninsoarea şi viscolul ar urma să afecteze întreg judeţul. Codul galben va intra în vigoare în această dimineaţă la ora 6.00, urmând să expire joi la ora 10.00. „Este posibil să pri­mim o prelungire a codului, în cursul zilei de miercuri. Deocamdată, am cerut instituţiilor responsabile să ia măsurile necesare, fiecare în ograda proprie. Toţi au zis că sunt pregătiţi pentru orice. Îi vom vedea pe teren“, a declarat prefectul Romeo Olteanu. Regionala Drumuri şi Poduri, responsabilă de deszăpezirea drumurilor naţionale dispune de 34 de utilaje pe raza judeţului, iar Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor are la dispoziţie alte 40 de utilaje pentru supravegherea celor 1.050 km de drumuri judeţene. Prefectura a solicitat ieri şi date din partea primăriilor de comune, cu privire la utilajele de care dispun acestea pentru intervenţii pe drumurile de interes local. Doar 57 de localităţi au răspuns solicitării. În total, ar exista la nivelul comunelor un număr de 86 de utilaje din dotarea proprie, la care se adaugă 12 utilaje de rezervă şi 57 de utilaje disponibile la prestatori locali. În majoritate, comunele deţin buldoexcavatoare.

Indiferent de condiţiile meteorologice, Aeroportul urmează să rămână deschis pe tot parcursul perioadei de cod galben. Directorul Aeroportului, Marius Bodea, nu a exclus însă posibilitatea anulării unor curse. „Noi avem o dotare încă relativ modestă, dar suntem în permanenţă cu echipamentele pe suprafeţele de mişcare. La orice schimbare a condiţiilor meteo se verifică distanţa de frânare, care este pusă la dispoziţia piloţilor. Mai departe, este decizia companiilor şi a piloţilor dacă aterizează sau decolează în condiţiile existente. Noi suntem pregătiţi“, a spus Bodea.

CITIŢI ŞI: Haosul primei ninsori la Iaşi: trafic blocat, şcoli închise, îngheţ, oase rupte, scandal

Claudia PĂDURARU, Paula SCÎNTEIANU, Alex ZĂNOAGĂ

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.