Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PASTILA DE MANAGEMENT

Manager sau antreprenor?

GALERIE
Schipor Dan-consultant management
  • Schipor Dan-consultant management
- +

Periodic sunt abordat de diferiţi manageri să-i ajut să se decidă dacă a renunţa la management şi a intra în antreprenoriat este o idee bună sau nu. De regulă motivaţia acestora de a evalua antreprenoriatul în locul statutului de angajat ţine de: conştiinţa propriei valori şi a rolului jucat în cadrul organizaţiei în care activează în prezent, insatisfacţia modului de remunerare actual, divergenţa de viziune între el şi acţionariatul companiei sau controlul excesiv la care este supus şi lipsa libertăţii de acţiune.

Acelaşi tip de întrebare: dacă să se angajeze sau să înceapă o afacere pe cont propriu, o primesc frecvent şi de la studenţii cu care interacţionez în cadrul sesiunilor de training pe care le desfăşor. Motivaţia tinerilor de a accesa antreprenoriatul în locul angajării vine în special din nevoia unei libertăţi de acţiune mai mari şi din imposibilitatea găsirii unei poziţii bine plătite la început de cariera.

Dacă tendinţele prezentate mai sus pot părea oarecum fireşti motivate de nevoia unei libertăţi mai mari de acţiune şi a posibilităţii unui câştig potenţial mai ridicat , recent am observant o altă tendinţă destul de evidentă: antreprenori care îşi doresc să renunţe la afacerile lor şi care şi-ar dori un post de manager într-o companie mai mare sau cu mai puţine probleme decât organizaţia lor. Motivaţia lor este dată în special de nivelul ridicat de stres, lipsa timpului liber şi riscurile mai mici pe care o potenţială poziţie de management o presupune în comparaţie cu antreprenoriatul.
Ca şi în cazul multor alte întrebări care ţin de ştiinţele sociale nu există un singur răspuns corect la întrebarea din titlu. Există însă nişte principii de bază care trebuie luate în seama atunci când decidem dacă vrem să fim manageri sau antreprenori. În primul rând trebuie înţeles foarte bine care sunt asemănările şi deosebirile dintre cele două ipostaze sociale în care ne-am putea afla. Asemănările ţin de faptul că ambele roluri se referă la conducerea unor organizaţii către un rezultat şi implică luarea de decizii şi coordonarea de oameni. Ce le diferenţiază este modul în care se întâmplă acest lucru. Antreprenorul de regulă realizează acest lucru prin exploatarea unor oportunităţi şi prin atragarea de resurse material şi umane în demersul sau. El îşi asumă de regulă un grad de risc mai ridicat, are o libertate de acţiune mai mare şi foloseşte de regulă mai multă muncă şi mai puţine cunoştinţe de management în procesul de conducere a organizaţiei către obiectivele stabilite. Este de regulă ghidat de instinct şi motivat de acţiune şi acoperirea propriilor nevoi.
Managerul de regulă apelează la analize, sisteme şi instrumente pentru a creşte performanţele şi pentru a reduce riscurile organizaţiilor pe care le conduce. El caută predictibilitatea mai degrabă decât un rezultat foarte ridicat şi se bazează mai mult pe argumente de ordin raţional decât pe propriile instincte în luarea deciziilor.
Un alt principiu care ar putea ajuta în rezolvarea dilemei din titlu este legat de faptul că răspunsul corect pentru fiecare dintre noi trebuie să plece de la analiaza propriului tip de comportament predilect. O persoană orientată către analiză şi care are nevoie de predictibilitate şi risc scăzut va face faţă cu eforturi psihologice foarte mari în pozitia de antreprenor. La fel se va întâmpla cu o persoana cu convingeri personale foarte puternice şi care are nevoie de libertate de a se manifesta pe baza propriilor instincte şi trăiri într-o poziţie managerială.

Un ultim principiu care ar putea clarifica răspunsul din titlu se referă la condiţiile absolut necesare de îndeplinit pentru a juca fiecare din cele două roluri. Trebuie avut în vedere că nu poţi fi antreprenor dacă nu rişti un anumit tip de resursă (muncă, bunuri materiale sau financiare) pe care să o pui la dispoziţia organizaţiei fără a exista o contraprestaţie certă şi directă. Totodată nu poţi deveni un manager competent dacă nu eşti dispus să înveţi şi să înţelegi mecanismele care guvernează această ştiinţă socială. Vă urez success în găsirea răspunsului oprim pentru fiecare dintre voi!.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri