De Business

Punem punctul pe știi

Preconizezi să-și faci o casă? Iată câteva previziuni interesante privind piața construcțiilor de la un mare producător ieșean!

duminică, 11 august 2024, 09:40
7 MIN
 Preconizezi să-și faci o casă? Iată câteva previziuni interesante privind piața construcțiilor de la un mare producător ieșean!

În primul rând, se ia în calcul o scădere a numărului de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, ceea ce va afecta producătorii de materiale de construcție.

Acest an s-ar putea încheia prost pentru firmele cu activitate în sectorul construcțiilor și al materialelor de construcții. Compania ieșeană Brikston Construction Solutions SA (fosta Ceramica Iași), unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața producătorilor de produse ceramice din România, parte a Grupului austriac Leier, se așteaptă la unele probleme, iar asta ar putea fi un semnal de alarmă că industria construcțiilor va avea de înfruntat provocări serioase până la finalul anului 2024.

Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 18

În raportul Consiliului de Administrație pentru primul trimestru al acestui an, transmis recent la Bursa de Valori București (BVB), unde compania este listată, sunt anticipate mai multe provocări economice în perioada următoare. În primul rând, se ia în calcul o scădere a numărului de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, ceea ce sugerează o încetinire a activității în sectorul construcțiilor, care practic va afecta dezvoltarea și vânzările imobiliare. De asemenea, Brikston se așteaptă la o reducere a vânzărilor din cauza diminuării cererii și a scăderii prețului, situație care va duce la blocarea depozitelor cu produse, după cum reiese din raportul societății, consultat de „Ziarul de Iași”.

Societatea se teme și că specialiștii vor migra, ceea ce va duce la o lipsă de forță de muncă calificată pe piața locală, în timp ce reducerea creditării în piață pentru sectorul imobiliar ar putea face ca accesul la finanțare să devină tot mai dificil, implicit și vânzările de produse vor scădea.

Nu în ultimul rând, inflația crescută și prelungirea stării de război în statul vecin constituie factori externi care pot la rândul lor crea incertitudini economice. „Ținând cont de situația incertă a pieței materialelor de construcții din ultima perioadă, pe seama reducerii cererii la nivel regional și național, în trimestrul întâi al anului 2024 rezultatele obținute de societate arată o reducere a profitabilităţii față de aceeași perioadă a anului precedent”, scrie în raportul trimis la BVB.

Ce și cât produce Brikston la Iași

La momentul actual, Brikston produce și comercializează produse ceramice pentru zidării portante, neportante și țiglă ceramică. În fabrica din Iași, în două secții de producție blocuri ceramice, se fac 1.100 de tone de produs ars pe zi, iar într-o altă secție se produc elemente din beton de mici dimensiuni, având o capacitate de 1.800 mp/schimb.

Consultând și raportul anual al societății pe 2023, vedem că în primele cinci luni ale anului trecut, conducerea Brikston a raportat o scădere semnificativă a vânzărilor. Totuși, a continuat să funcționeze fără a închide unități de producție, iar în a doua parte a anului compania a reușit să mai recupereze o parte din vânzări. Această tendință pozitivă a fost consolidată și în trimestrul întâi al anului 2024, când cifra de afaceri a crescut cu aproximativ 42% față de aceeași perioadă a anului precedent, în mare parte datorită diversificării produselor, inclusiv prin introducerea unei noi linii de producție pentru vibropresate, se precizează în raportul societății pe primul trimestru din 2024.

„Piața materialelor de zidărie a suferit contracții semnificative în anul 2023. Pe termen mediu, preconizăm o evoluție mai puțin pozitivă a cererii pentru materialele de zidărie din cauze externe, dar și geopolitice. Pe termen lung, piața materialelor de zidărie își va păstra ușor caracterul ascendent al cererii, acesta fiind în strânsă legătură cu piața imobiliară. (…) Având în vedere reducerea drastică a vânzărilor în primele 5 luni ale anului, societatea și-a menținut activitatea, fără să închidă unități de producție. Conducerea societății a reușit să găsească cele mai bune soluții la provocările perioadei și să recupereze din vânzări în a doua parte a anului, astfel oferind partenerilor produse și servicii de calitate la un preț competitiv în piață”, precizează compania în raportul pe 2023 transmis recent la BVB, consultat de „Ziarul de Iași”.

Ce afaceri și ce profit a avut compania anul trecut

Brikston a raportat o cifră de afaceri de 261,2 milioane lei anul trecut, în scădere cu 14% față de anul 2022, încheiat cu 302,5 mil. lei. Cât privește profitul net, valoarea a scăzut considerabil, ajungând la 38,6 mil. lei în 2023, în scădere cu 57% comparativ cu un an înainte, când câștigul net a fost de 89,3 mil. lei.

„Cifra de afaceri realizată în anul 2023 a scăzut cu 14% față de cea din anul 2022 din cauza scăderii prețului mediu de vânzare, cât și în mică măsură a volumelor pe anumite categorii de produse. (…) Pe fondul scăderii cererii în piață a materialelor de construcții, a creșterii inflației și a dobânzilor, rezultatele anului 2023 au înregistrat descreșteri semnificative la nivel de profitabilitate”, se explică datele financiare în documentul transmis la BVB.

Impactul războiului din Ucraina asupra cererii și prețurilor

Războiul din Ucraina continuă să afecteze negativ piața materialelor de construcții, mai spune compania, ceea ce creează incertitudine și afectează cererea. Brikston recunoaște că acest conflict a dus la creșterea prețurilor materiilor prime și materialelor, provocând astfel dificultăți suplimentare în menținerea competitivității pe piață. Conducerea companiei lasă de înțeles că, în cazul în care conflictul se va extinde, efectele negative asupra pieței imobiliare și construcțiilor ar putea fi și mai severe.

„Starea de război din țara vecină Ucraina reprezintă un risc care poate impacta cererea de materiale de construcții, creșterea prețurilor la materii prime și materiale. Pentru exercițiul financiar 2024 având în vedere continuarea stării de război din Ucraina și interdicțiile aplicate Rusiei, amenințările pe care le-am luat în considerare sunt ipotezele cunoscute în prezent referitoare la lipsa de pe piață a unor produse/ materiale necesare în domeniul construcțiilor și posibilele fluctuații în piața imobiliară. Nu s-a luat în calcul escaladarea războiului din Ucraina în alte state”, punctează compania în raportul anual.

Ce produse ies de pe porțile fabricii din Iași, situată pe Calea Chișinăului

Societatea produce cea mai mare gamă de blocuri ceramice din argilă arsă cu goluri verticale și cărămizi din România, produsele companiei fiind preponderent livrate pe piața internă, cu exporturi reprezentând doar 3,76% din cifra de afaceri. Anul trecut, Brikston a introdus elemente din beton de mici dimensiuni, continuând să diversifice portofoliul de produse.

Capacitățile de producție ale Brikston includ la lași două secții de producție blocuri ceramice, respectiv C1 cu o capacitate de 350 tone /zi produs ars și C3 cu 750 tone / zi produs ars. Ambele secții de producție sunt amplasate în perimetrul sediului social. Societatea mai dispune și de secția de producție C2 (amplasată tot la sediul social al companiei din Iași), cu o linie de producție de elemente din beton de mici dimensiuni de 1800 mp/ schimb.

La sfârșitul anului 2023, Brikston avea 389 de oameni angajați, iar numărul mediu de salariați a fost de 383 persoane anul trecut.

De ce materii prime și materiale are nevoie producătorul Brikston

Prețurile materiilor prime au crescut pe parcursul anului 2023, mai arată compania din Grupul Leier. Principalele materii prime și materiale de care are nevoie Brikston sunt argilă din carierele proprii, cenușă termocentrală, rumeguș, coji semințe de la diverși furnizori interni, ambalaje/ materiale de ambalat, piese de schimb și carburanți, energie electrică și gaz metan. În raport se menționează faptul că stocul de materii prime este asigurat pentru cel puțin un an de producție, iar stocurile de materiale, ambalajele sunt asigurate pentru câteva luni de producție

Inflația le-a dat mari bătăi de cap

Dacă inflația a avut un impact semnificativ asupra costurilor cu materiile prime, materialele, mărfurile și ambalajele, care au crescut în 2023 cu 18% față de anul precedent, cheltuielile cu utilitățile au scăzut cu 17% datorită stabilizării prețurilor la energie electrică și gaz metan și a reducerii consumului în perioadele de mentenanță și reparații, scrie în raportul anual Brikston.

Ce concurenți are Brikston

Principalii competitori ai companiei în anul 2023 au fost Wienerberger, Cemacon si Europoroton, dar și firmele producătoare de BCA. Compania afirmă că scăderea vânzărilor pe care a înregistrat-o anul trecut a fost mai mică decât scăderea înregistrată de alți competitori. „Astfel societatea, membră a grupului Leier, a reușit să își mențină o cotă de piață stabilă în ciuda condițiilor de piață dificile.”

Istoria Brikston

Brikston a fost înființată în anul 1967, sub denumirea Fabrica de produse ceramice Iași, având ca obiect de activitate producția de cărămizi. În anul 1972 a fost pusă în funcțiune secția de țiglă, iar în 1973, prin unificare cu Fabrica de betoane armate, s-a format Întreprinderea de materiale de construcții Iași, în care Fabrica de produse ceramice a fost inclusă fără personalitate juridică. În 1978, aceasta a devenit secție de materiale de construcții.

În urma reorganizării societăților de stat, întreprinderea s-a transformat, în anul 1991, în Sucursala cu personalitate juridică a SC Somaco SA București. Din anul 1994, prin divizare și desprindere din cadrul Somaco, s-a înființat societatea comercială Ceramica SA Iași. Începând cu anul 2015, societatea și-a schimbat denumirea în Brikston Construction Solutions SA, ca trei ani mai târziu, în 2018, pachetul majoritar de acțiuni deținut de Eurobrick International BV Olanda să fie preluat de Leier Rom SRL România. În 2020, Brikston a fuzionat cu Siceram SA.

Acțiunile societății Brikston se tranzacționează pe piața de tranzacționare alternativă – BVB -SMT, simbol BKS. Structura capitalului social la sfârșitul anului 2023 era de 160.224.827 acțiuni la o valoare nominală de 0,1 RON /acțiune, având valoare totală de 16.022.482,70 RON.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii