anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Managerii firmelor locale nu prea ştiu la ce să se aştepte luna viitoare

Pentru luna martie, şefii de companii se aşteaptă la o scădere a activităţii de până la 50%.

GALERIE
somaj tehnic
 • somaj tehnic
- +

Încrederea întreprinzătorilor români privind evoluţia favorabilă a activităţii economice alunecă pe fondul situaţiei coronavirusului. Ultimul sondaj al Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că jumătate dintre managerii chestionaţi nu pot estima cum le va afecta pandemia COVID -19 afacerile pe luna aprilie, şi nici cum va evolua numărul de salariaţi.

Managerii întreprinderilor mici şi mijlocii au estimat ca principal risc reducerea cu peste 50% sau chiar închiderea activităţii. “Managerii de companii apreciază că mare parte din sectorul serviciilor va fi afectată de această criză. Însă, componentele digitalizate ale economiei vor expanda. Această pandemie va accelera dezvoltarea economiei, ştiinţei şi tehnologiei. Vom trece printr-o perioadă dificilă, dar urmată de un progres accelerat în toate domeniile”, spune Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Iaşi.

Managerii întreprinderilor au fost chestionaţi cu privire la percepţia asupra evoluţiei activităţii economice, respectiv dacă vor considera că activitatea se va restrânge cu până la 25%, între 25-50%, peste 50% sau se va închide, dar şi dacă activitatea nu se va restrânge sau chiar ar putea creşte. Din analiza răsupunsurilor, unul din cinci manageri a menţionat că până la sfârşitul lunii martie activitatea ar putea scădea cu până la 25%. Trei sferturi dintre manageri care au menţionat că activitatea va creşte sunt din sectorul comerţ cu amănuntul. Referitor la evoluţia activităţii din cursul lunii aprilie 2020, gradul de incertitudine creşte, astfel că 48% dintre respondenţi au menţionat că nu pot estima cum va evolua ectivitatea economică. Ponderea managerilor care au estimat că activitatea nu se va restrânge în cursul lunii aprilie s-a redus la jumătate din valoarea lunii martie. În industrie, circa o treime dintre cei care au menţionat că activitatea se va restrânge luna viitoare au apreciat că activitatea ar putea fi redusă între 25% şi 50%. Cele mai afectate vor fi întreprinderile mici şi mijlocii ai căror manageri au estimat ca principal risc reducerea cu peste 50% sau chiar închiderea activităţii. În ceea ce priveşte estimarea evoluţiei numărului de salariaţi până la sfârşitul lunii martie, aproape un sfert dintre manageri au menţionat că nu pot estima cum va evolua acesta. Scăderile cele mai mari sunt estimate a se înregistra în sectorul servicii.

Nesiguranţa pentru luna aprilie creşte, astfel că ponderea managerilor care au spus că nu pot estima evoluţia numărului de salariaţi a fost de 43% din total respondenţi. Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al DJS Iaşi, crede că pandemia de COVID-19 va avea un impact serios asupra economiei mondiale şi asupra economiilor naţionale. Însă, susţine el, nu toate ţările vor fi afectate în aceeaşi măsură, ci depinde de parametrii economici înainte de criză: nivelul PIB, deficitul bugetar, datoria publică, datoria externă, soldul balanţei comerciale, capacitatea de atragere de fonduri europene pe bază de proiecte. “Acest studiu realizat de INS şi-a propus să surprindă la cald, în mod operativ, care este percepţia managerilor şi directorilor de firme cu privire la evoluţia activităţii economice şi a numărului de salariaţi. De la începutul crizei generate de COVID-19,  a fost evident că turismul şi transporturile, mai ales transportul de persoane, vor fi cele mai afectate sectoare de activitate. Dar sunt şi sectoare economice care vor beneficia de creşteri, de pildă comerţul cu amănuntul. Respondenţii estimează o reducere a activităţii economice care variază între 25 şi 50 de procente pentru luna aprilie a anului în curs. Managerii de companii apreciază că mare parte din sectorul serviciilor va fi afectată de această criză.

Însă, componentele digitalizate ale economiei vor expanda. Această pandemie va accelera dezvoltarea economiei, ştiinţei şi tehnologiei. Vom trece printr-o perioadă dificilă, dar urmată de un progres accelerat în toate domeniile”, este de părere Ciprian Iftimoaei. INS a realizat ancheta ad-hoc în perioada 17-19 martie 2020, în vederea estimării evoluţiei activităţii şi a numărului de salariaţi pentru perioadele 17/19 – 31 martie şi 1 – 30 aprilie 2020, în contextul SARS-Cov. 2. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce sunt obsedaţi ieşenii de IRBC

Cosmin PAȘCA

De ce sunt obsedaţi ieşenii de IRBC

Profilul ieşeanului realizat în baza sondajului PNL: e mai degrabă în vârstă, preferă jocurile cu mâna, ascultă manele, nu i-a plăcut şcoala, nu se omoară cu munca, e tolerant cu hoţii, dar intolerant cu congolezii, pare să dezvolte un fetiş pentru coroana Reginei Maria, dar, mai presus de toate, are o obsesie numită Institutul Regional de Boli Cardiovasculare.

opinii

Doi eremiţi (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Doi eremiţi (I)

Îi pria cu siguranţă austeritatea, augmentată de elementele casnice ale vieţii diurne, sesizabile în contextul muzeistic actual: ligheanul primitiv, patul simplu, incomod, camerele mici, cu geamuri şi intrări pe măsură, proiectate parcă pentru pitici, priveliştea exterioară deprimantă a grajdului familiei, udat de ploaia măruntă şi rece. Dinamica existenţei o sperie, Austen preferând să-şi trăiască plenar lumea naraţiunilor proprii şi mai puţin pe cea reală.

Modele de regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Modele de regionalizare (III)

E regionarea poloneză un model de bune practici?

Impactul inflaţiei asupra gospodăriilor cu venituri mici

Alin ANDRIEȘ

Impactul inflaţiei asupra gospodăriilor cu venituri mici

Inflaţia are un impact negativ asupra tuturor gospodăriilor, dar acest impact diferă semnificativ pentru gospodăriile cu venituri mici comparativ cu gospodăriile cu venituri mari. Acest impact este diferit pentru aceste două categorii mai ales din cauza structurii cheltuielilor şi a capacităţii acestora de a absorbi creşterile costului vieţii prin utilizarea economiilor sau a unor împrumuturi. 

pulspulspuls

Trei realizări de excepţie ale administraţiei liberale din Iaşi prezentate de Ziua Naţională a României

Trei realizări de excepţie ale administraţiei liberale din Iaşi prezentate de Ziua Naţională a României

Astăzi este Ziua Naţională, stimaţi cititori, şi am hotărât să vorbim de bine administraţia şi oamenii politici de-ai locului sau de la nivel naţional. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.