anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Managerul Burlea şi angajaţi de pe posturi-cheie de la Socola, trimişi în judecată

GALERIE
socola
 • socola
- +

Mai multe persoane care au avut funcţii cheie la spitalul Socola din Iaşi, au fost trimise în judecată de DNA într-un dosar care vizează angajările ilegale. Redăm comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată:

în stare de arest la domiciliu, a inculpatului POPA IULIAN SEBASTIAN, la data faptelor şef Serviciu Achiziţii în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi şi membru al comisiei de examinare, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- fals intelectual,
- trafic de influenţă,
- instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- fals material în înscrisuri oficiale,
- uz de fals,

sub control judiciar, a inculpaţilor:

BURLEA ŞTEFAN-LUCIAN, la data faptelor, manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi şi preşedinte al comisiei de examinare, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (4 acte materiale),
- fals intelectual,

MEDVICHI ADRIANA, la data faptelor, jurist în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi şi membră a comisiei de examinare, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- fals intelectual,

în stare de libertate, a inculpatei GRECIANU GINA, consilier juridic în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 29 - 30 aprilie 2014, inculpatul Burlea Ştefan-Lucian, împreună cu inculpaţii Popa Iulian Sebastian şi Medvichi Adriana, în calitate de preşedinte respectiv membri ai comisiei, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu privind organizarea şi desfăşurarea unui concurs în vederea ocupării unui post de referent în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola. Prin aceasta s-a produs o vătămare a intereselor legitime ale unităţii medicale, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru persoana admisă, care nici măcar nu a participat efectiv la concursul organizat în vederea ocupării postului, fiind plecată în străinătate.

În continuare, comisia de examinare a semnat un proces verbal şi mai multe anexe, prin care se atesta, în fals, faptul că persoana înscrisă la concurs a fost declarată „admis”, inclusiv la proba interviului care s-a susţinut în faţa membrilor comisiei de examinare.

Ulterior, inculpatul Burlea Ştefan-Lucian a semnat contractul individual de muncă, încheiat între unitatea spitalicească şi persoana câştigătoare a concursului.

De precizat este faptul că, anterior organizării concursului, inculpatul Popa Iulian Sebastian a pretins şi a primit de la soţia candidatului declarat „admis”, suma de 8.000 de lei, exclusiv pentru un alt funcţionar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare (fără a reţine o parte din bani pentru sine), promiţând că va rezolva tot ce era necesar privind angajarea soţului cumpărătoarei de influenţă. După ce procurorii anticorupţie au fost sesizaţi şi după efectuarea unor activităţi procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi, inculpatul Popa Iulian Sebastian a returnat suma de bani respectivă.

În luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de muncă a persoanei câştigătoare a concursului, inculpatul Burlea Ştefan-Lucian a dispus, printr-o decizie nedatată, suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 12 mai 2014, obţinându-se astfel, un folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în durata angajării ce constituie vechime în muncă şi, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masă cuvenite, ca urmare a faptului că acesta a rămas în continuare angajat al unităţii spitaliceşti.

Cererea de concediu fără plată, ca de altfel şi lucrarea de concurs a soţului său, a fost întocmită de către soţie, la instigarea inculpatului Popa Iulian Sebastian, acesta din urmă fiind şi cel care a depus documentele respective la Serviciul Resurse Umane.

În acelaşi sens, inculpatul Popa Iulian Sebastian a întocmit ordine de serviciu prin care atesta situaţia nereală că persoana respectivă fusese trimisă, în interes de serviciu, la o secţie externă a spitalului.

La data de 26 august 2014, inculpata Grecianu Gina, în calitate de consilier juridic al Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin întocmirea cu întârziere a unui referat cu propunere de declanşare a procedurii disciplinare împotriva angajatului admis în urma concursului desfăşurat în condiţiile menţionate mai sus, în condiţiile în care cunoştea faptul că această persoană nu a fost prezentă nicio zi la locul de muncă.

Prin această acţiune, s-a produs, pe de o parte, o vătămare a intereselor legitime ale Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi, prin nesancţionarea cu celeritate a abaterilor disciplinare comise de angajaţii instituţiei şi pe de altă parte a fost obţinut un folos nepatrimonial necuvenit pentru angajatul respectiv, constând în considerarea perioadei mai – august 2014 ca vechime în muncă.

În luna septembrie 2014, în condiţiile în care, era cunoscut faptul că se declanşase o anchetă penală legată de organizarea acestui concurs şi pentru a nu crea suspiciuni faţă de îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, inculpatul Burlea Ştefan-Lucian a dispus cercetarea disciplinară a angajatului său, pe motiv că acesta nu s-a prezentat niciodată la serviciu, activitate urmată, ulterior, de desfacerea contractului de muncă.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra cotei părţi dintr-un imobil ce aparţine inculpatului Popa Iulian Sebastian, până la concurenţa sumei de 8.000 lei.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de inculpata Deaconiţa Alina-Gabriela pentru infracţiunile de cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi faţă de Enescu Gabriela Manuela pentru infracţiunea de fals intelectual.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie".

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.