12.11.2024
Managerul de la Infecțioase: „Ne vom obișnui cu COVID, va deveni parte din patologia obișnuită”. 20 de pacienți internați la Iași
Cazurile de COVID-19 rămân constante, 20 de pacienți internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași. Florin Roșu: „Ne vom obișnui cu această afecțiune, care va deveni parte din patologia obișnuită”
Cazurile de Covid-19 au ajuns la un nivel constant, fără o creștere față de săptămâna trecută. Deși numărul exact de îmbolnăviri este necunoscut, deoarece multe persoane aleg să se trateze acasă, în prezent, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași sunt internați 20 de pacienți cu forme medii de Covid-19. În plus, la urgențe nu s-au mai înregistrat cazuri de o săptămână.
Boala COVID-19 nu este sezonieră, manifestându-se pe tot parcursul anului
„Cazuri de COVID-19 continuă să apară, iar zilnic se prezintă pacienți în triajul spitalului care sunt diagnosticați cu această boală. O parte dintre aceștia necesită internare și monitorizare în spital, însă majoritatea, după consultul clinic, analizele de laborator și investigațiile imagistice, primesc o rețetă și urmează tratamentul acasă. În prezent, avem 20 de pacienți internați în spital, toți cu forme medii de COVID-19, care sunt monitorizați atent. Boala COVID-19 nu este sezonieră, manifestându-se pe tot parcursul anului. Așa cum s-a anticipat la începutul pandemiei, ne vom obișnui cu această afecțiune, care va deveni parte din patologia obișnuită, infecto-contagioasă”, a declarat Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași.
Majoritatea pacienților nu necesită internare în terapie intensivă și, de obicei, nu este necesară internarea în spital
Medicul explică faptul că, în prezent, COVID-19 se manifestă adesea ca o viroză respiratorie, cu simptome precum dureri în gât, angină, febră și, uneori, rinoree (curgerea nasului). De aceea, la primele semne ale bolii, se recomandă prezentarea la un specialist pentru evaluare. Medicul menționează faptul că majoritatea pacienților nu necesită internare în terapie intensivă și, de obicei, nu este necesară internarea în spital.
„La noi în urgență n-au mai fost cazuri de COVID-19 de o săptămână”, Diana Cimpoeșu – medic-șef UPU-SMURD Iași.
„Din punctul meu de vedere, ne vom menține la acest nivel de cazuri de COVID-19, mai ales că urmează să înceapă școala și activitățile educaționale, ceea ce va duce la o aglomerare crescută a populației. Prin urmare, respectarea regulilor minime de prevenție rămâne extrem de importantă. Este esențial să protejăm pe cei din jur în caz de diagnosticare cu COVID-19, prin izolare, iar dacă izolarea nu este posibilă, trebuie să purtăm mască în perioada în care suntem contagioși. Recomandarea este cinci zile, însă recomandarea mea este că o prelungim până la șapte zile”, a declarat Florin Roșu.
Pentru a preveni infectarea cu COVID-19, medicii recomandă evitarea zonelor aglomerate, igienizarea mâinilor, evitarea atingerii suprafețelor frecvent atinse și limitarea contactul fizic cu altele persoane. De asemenea, aceștia spun că este important să mențineținem o distanță de 1,5 metri față de alte persoane și să evităm călătoriile în țări cu un număr mare de cazuri de COVID-19.
Citește și:
- 42 de pacienți cu COVID sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Numărul cazurilor crește lent, dar constant
- Creștere semnificativă a cazurilor de infecții respiratorii la urgențe. Peste 20 de cazuri pe zi
Publicitate și alte recomandări video