De Sănătate

Punem punctul pe știi

Managerul de la Pneumoftiziologie ar vrea să investească bani în perfecționarea cadrelor medicale, dar visul este o clădire nouă pentru spital

miercuri, 02 octombrie 2024, 03:00
4 MIN
 Managerul de la Pneumoftiziologie ar vrea să investească bani în perfecționarea cadrelor medicale, dar visul este o clădire nouă pentru spital

Dr. Radu Crișan-Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași, a explicat pentru „Ziarul de Sănătate” că și-ar dori ca prioritate pentru decidenții la nivel național să fie investiția într-o clădire nouă, în Bucium, a unității medicale pentru care o conduce. Dacă ar primi mâine 10 milioane de euro să îi investească așa cum consideră că este eficient, dorința lui principală ar fi să poată da drumul lucrărilor la această clădire.

Citește integral ediția nr. 26 a Ziarului de Sănătate

Radu Crișan-Dabija

Radu Crișan-Dabija

Iar asta se întâmplă fiindcă, în prezent, conform managerului, spitalul își desfășoară activitatea în patru clădiri aflate în patru colțuri diferite ale orașului, la distanță prea mare una față de cealaltă pentru a putea lucra în mod eficient.

„Avem un sediu central, în centrul orașului, în spatele Facultății de Medicină Generală, cea mai «nouă» clădire, proiectată și construită în anii ’60 și dată în folosință în 1974, una în cartierul Tătărași, cunoscută sub numele de «Spital Pașcanu», cea mai veche dintre clădirile noastre, construită în vremea boierului Cantacuzino-Pașcanu și niciodată renovată, o secție de pneumologie în Campusul «Tudor Vladimirescu», în locul unui fost centru de zi pentru copii și o secție în Bucium, amenajată în fosta «Vila Greierul», clădire care a devenit stabiliment medical în 1918. Din păcate este o adevărată provocare administrativă controlul acestor patru locații”, a precizat dr. Radu Crișan-Dabija.

 

Managerul a precizat că la unitatea medicală pe care o conduce din 2020 sunt tratați anual aproximativ 30.000 de pacienți în regim de internare continuă și de zi, pe patru secții de pneumologie, una de chirurgie toracică, una de Anestezie și Terapie Intensivă și un compartiment de pediatrie. Spitalul are și un laborator de endoscopie bronșică, un laborator de microbiologie și unul de analize medicale.

„Dacă aș primi mâine 10 milioane de euro aș continua să renovez. Cu o parte din bani aș renova cât mai mult din saloane, aș cumpăra paturi noi, lenjerie nouă, noptiere noi. Chiar dacă am tot făcut asta în mod curent, tot nu e totul nou, așa cum mi-aș dori pentru pacienții noștri. O parte din bani i-aș investi în aparatură de ultimă generație, în aparatură modernă, care să se folosească de inteligența artificială și care să ajute medicul să diagnosticheze, să trateze și să diminueze cât mai mult orice marjă și loc de eroare. Aș investi în siguranța pacienților și a personalului, în tehnologie care să evalueze și să prevină dezastre ce pot fi evitate”, a precizat dr. Radu Crișan-Dabija.

Managerul a specificat că o parte dintre fonduri le-ar investi în cursuri de perfecționare pentru personalul medical și cel din zona administrativă, pe care și-ar dori să-i trimită la cele mai bune școli europene de medicină și administrație. „Aș trimite cât mai mulți colegi, pe toți, dacă aș putea, să vadă și să învețe de la sistemele sanitare performante din Europa sau din alte colțuri ale lumii. Nu trebuie să reinventăm noi roata. Trebuie să fim deschiși și mereu dornici de a progresa, de a ne perfecționa, de a învăța”, a completat acesta.

Dorința rămâne: reunirea secțiilor spitalului într-o singură clădire

Dr. Radu Crișan-Dabija a explicat că în situația actuală funcționarea spitalului nu ar fi optimă nici dacă s-ar reuși identificarea fondurilor pentru a consolida cele patru clădiri existente deja. Distanța este prea mare față de laboratoare, față de secția ATI sau față de chirurgie.

„Ne-am adaptat, am găsit tot felul de soluții, am găsit tot felul de metode, dar nu putem învinge distanța, oricât de multă bunăvoință și tehnologie am avea la dispoziție. În final, răspundem în fața bolii și a unui om bolnav. Cu excepția clădirii din Tudor Vladimirescu, toate clădirile spitalului sunt încadrate în risc seismic înalt, intervențiile la structura acestora fiind imperios necesare. Dar chiar și așa, să le consolidăm pe toate, tot rămân 4 clădiri în 4 colțuri ale Iașului, departe una de cealaltă, cu posibilități modeste de tratament al bolnavilor prin distanța mare”, a punctat dr. Radu Crișan-Dabija.

El spune că o evaluare pertinentă arată că ar fi nevoie de minimum zece ani pentru a remedia deficiențele identificate de către controalele Autorității  Naționale de Management al Calității în Sănătate. „Estimăm că, în acest orizont de timp, cel mai probabil, chiar dacă lucrările ar fi demarate mâine, clădirile actuale tot nu ar corespunde necesităților și rigorilor sanitare cerute de mediul în care ne desfășurăm activitatea, inclusiv cele care țin de securitatea la incendii, dezastre naturale, etc.”, a mai specificat managerul.

Acesta a ținut să mulțumească public administrației actuale a Consiliului Județean Iași, despre care spune că a oferit în ultimii patru ani fonduri consistente pentru reparația clădirilor existente, realizându-se îmbunătățiri care au creat condiții mai bune pentru tratarea pacienților.

Dar visul unității medicale rămâne construirea și dotarea unei clădiri noi, integrate, unde să încapă toate secțiile spitalului, pe un teren de circa 4,6 hectare aflat în posesia unității medicale, în Bucium. Documentația tehnico-economică e realizată din 2022, iar managerul spune că speră să poată obține fonduri de la statul român, într-o primă fază, pentru demararea proiectului. Conform studiului de fezabilitate, valoarea ar fi de peste 148 de milioane de euro.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii